Pe măsură ce adulții în vârstă petrec mai mult timp manifestând comportamente sedentare, probabilitatea de a dezvolta demență crește semnificativ. Inactivitatea este asociată cu probleme de sănătate cardiovasculară și cu niveluri nesănătoase ale tensiunii arteriale, ceea ce prezintă un risc crescut de dezvoltare a demenței. Pe de altă parte, activitatea fizică are efecte benefice, reducând inflamația și îmbunătățind sensibilitatea la insulină, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de demență, arată un nou studiu.
Experții recomandă, în consecință, ca măsură de prevenire a demenței, implicarea în exerciții fizice regulate la intensități moderate. Există din ce în ce mai multe dovezi care susțin legătura între comportamentul sedentar și afecțiunile cardiovasculare, precum și între acest comportament și rata crescută de mortalitate, scrie Medical News Today. Activitatea fizică are un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare, iar menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase este asociată cu un risc mai mic de demență. De asemenea, exercițiile fizice pot reduce inflamația și îmbunătăți rezistența la insulină, contribuind la reducerea riscului de demență.
Un studiu recent publicat în JAMA a identificat o conexiune între comportamentul sedentar și apariția demenței. Descoperirile sugerează că persoanele în vârstă care petrec mai mult timp într-o stare sedentară prezintă un risc crescut de a dezvolta demență de diverse tipuri. Pentru acest studiu, cercetătorii au colectat date de la 49.841 de adulți cu vârsta de peste 60 de ani, care nu au fost diagnosticați anterior cu demență, și au monitorizat comportamentul lor folosind accelerometre.
Monitorizarea a început în februarie 2013 și s-a încheiat în septembrie 2021 în Anglia, în iulie 2021 în Scoția și în februarie 2018 în Țara Galilor. Rezultatele obținute din citirile accelerometrului au arătat că, cu cât adulții în vârstă petrec mai mult timp în comportamente sedentare, cu atât crește probabilitatea dezvoltării demenței de diverse tipuri.
„Știm că un stil de viață sedentar este asociat consecințe negative asupra sănătății și poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, precum diabetul de tip 2, tensiunea arterială crescută și afecțiunile cardiovasculare.”, a menționat Dr. Carolyn Fredericks, profesor asistent de neurologie la Școala de Medicină Yale, pentru Medical News Today.
„Este, de asemenea, asociat cu o rată semnificativ mai mare de demență. Acest lucru a fost demonstrat în studii anterioare, dar studiul actual este unul dintre cele mai mari”, a spus Dr. Fredericks.
„Așa cum activitatea fizică și exercițiile fizice sunt asociate cu numeroase, dacă nu sute, de beneficii pentru sănătate, opusul este valabil și pentru "sedentarism"", a explicat pentru MNT, Matthew Stults-Kolehmainen, doctor în fiziologie a exercițiilor fizice și cercetător la Yale New Haven.
„Șederea excesivă și alte comportamente sedentare sunt asociate cu obezitatea și supraponderabilitatea, cu anumite tipuri de cancer, cu hipertensiunea și bolile metabolice și chiar cu probleme de sănătate mintală, precum depresia și demența. Există un loc pentru canapea și toată lumea merită o pauză, dar nu ar trebui să fim ancorați de mobilierul nostru dacă suntem preocupați cât de cât de sănătatea fizică și mentală."
Cum scad exercițiile fizice riscul de demență?
În ciuda rezultatelor noului studiu, sunt necesare cercetări mai riguroase pentru a înțelege mai bine legătura dintre inactivitate și riscul de demență.
„Nu înțelegem mecanismele exacte, dar exercițiile fizice sunt, de asemenea, asociate cu modificări în zonele creierului (cum ar fi hipocampul) care sunt importante pentru formarea memoriei, cum ar fi creșterea materiei cenușii în aceste regiuni”, a menționat Dr. Fredericks.
Beneficiile exercițiilor fizice pentru sănătatea generală, inclusiv pentru prevenirea demenței:
- Exercițiile fizice îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară, iar sănătatea cardiovasculară bună - tensiune arterială și colesterol sănătoase sunt legate de un risc mai mic de demență.
- Exercițiile fizice reduc riscul de rezistență la insulină și de diabet, iar diabetul este legat de un risc mai mare de demență.
- Exercițiile fizice reduc inflamația generală din organism, ceea ce contribuie, de asemenea, la reducerea riscului de demență.
Doctorul Liron Sinvani, director al serviciilor de geriatrie spitalicească la Northwell Health, a remarcat că există factori de risc comuni între un stil de viață sedentar și demență.
„Se crede că legătura dintre un stil de viață sedentar și demență se face în primul rând prin intermediul factorilor de risc comuni, inclusiv hipertensiunea arterială, bolile de inimă, diabetul și obezitatea. Înseamnă că un stil de viață sedentar crește riscul unei persoane de a suferi de aceste afecțiuni cronice care sunt cunoscute ca fiind factori de risc pentru demență.”, a spus medicul geriatru.
Stults-Kolehmainen a menționat că nivelurile crescute ale factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF) pot juca, de asemenea, un rol foarte important.
„Se știe că activitatea fizică sporește BDNF,care este parțial responsabil pentru neurogeneză (formarea de neuroni)", a explicat Stults-Kolehmainen pentru Medical News Today.
Ce tip de exerciții fizice sunt cele mai bune pentru a preveni demența?
Potrivit experților, exercițiile cardiovasculare de intensitate moderată ar putea contribui la prevenirea declinului cognitiv și la reducerea riscului de demență.
Dr. Fredericks a descris exercițiile cardiovasculare de intensitate moderată ca fiind angajarea într-o activitate fizică la o intensitate care vă permite să vorbiți cu un prieten fără a fi complet fără suflare.
„Cercetările sugerează că aproximativ 30 de minute de exerciții cardio de intensitate moderată zilnic sunt suficiente pentru a reduce semnificativ riscul de pierdere a memoriei pe măsură ce îmbătrâniți”, a sugerat Dr. Fredericks.
Dr. Sinvani a adăugat: „Având în vedere că statul așezat poate fi considerat ca fiind noul fumat, este esențial să îmbunătățim inactivitatea. Momentul potrivit pentru a începe este astăzi. Activitatea fizică este importantă la orice vârstă".
Dacă sunteți interesat să faceți mai multă mișcare, dar nu sunteți sigur de unde să începeți, experții recomandă să încercați activități care vă plac.
„ Participarea la activități plăcute face mai accesibilă menținerea acestora pe termen lung. Astfel, activitățile desfășurate în grup sau cursurile nu numai că pot fi o formă de exercițiu, ci și o oportunitate de a socializa, ceea ce a demonstrat că reduce riscul de demență. Pentru adulții mai în vârstă, este esențial să discuteți planul de activitate fizică cu medicul dumneavoastră sau cu furnizorul de îngrijire medicală principal înainte de a începe, mai ales dacă aveți hipertensiune arterială sau afecțiuni cardiace preexistente. Începeți cu treptatețe și creșteți nivelul de activitate pe măsură ce vă simțiți confortabil.", a explicat Liron Sinvani.
Deși este important nu numai să faceți mai multe exerciții fizice și să fiți mai activi, este, de asemenea, crucial să stați mai puțin jos, a explicat Stults-Kolehmainen.
„Unii oameni care fac exerciții fizice 30 de minute pe zi, sau mai mult, fac și 8 ore sau mai mult de stat jos pe zi, ceea ce pare să contrabalanseze efectele pozitive ale exercițiilor fizice", a explicat Stults-Kolehmainen. „Pe de altă parte, unele persoane care nu fac exerciții fizice sunt în picioare toată ziua, cu puțin timp de sedentarism.”
Stults-Kolehmainen a concluzionat că este important să fim „atenți la toate comportamentele de mișcare și sedentarism pe parcursul tuturor orelor de veghe” și a sugerat scurte reprize de „gustări de exerciții” la intervale regulate pentru a ajuta la reducerea timpului total de ședere.