Tricomonaza poate fi diagnosticată în timpul unui examen fizic și în urma unei analize microscopice. Afecțiunea se tratează cu metronidazol, un antimicrobian destinat tratamentului infecțiilor cu microorganisme sensibile.
La femei, parazitul infectează, de obicei, vaginul, uretra, cervixul uterin, vezica urinară precum și glandele din zona genitală, cum ar fi glandele lui Bartholin sau glandele lui Skene. La bărbați infecția se dezvolta la nivelul uretrei sau la nivelul prepuțului la bărbații necircumciși.
Simptomele tricomonazei
Simptomele tricomonazei se pot evidenția în câteva zile sau chiar și după o lună și mai multe după infectare. De fapt, marea majoritate a oamenilor nu prezintă deloc simptome, dar pot răspândi, totuși, infecția celor din jur.
Simptome la femei
Simptomele la femei sunt, de obicei, mai vizibile decât simptomele la bărbați. În general, femeile prezintă simptome de tricomonază în decurs 1-4 săptămâni din momentul infectării. Acestea se manifestă prin:
-Iritație și mâncărime a vaginului și a zonei înconjurătoare
-Secreții vaginale spumoase, colorate
-Miros vaginal puternic
-Durere în timpul actului sexual
-Durere în timpul urinării
Complicații la femei
Tricomonaza poate afecta sarcina. Femeile însărcinate infectate cu Trichomonas vaginalis prezintă un risc mai mare de a naște un copil premature sau cu grutate mica la naștere.
Simptome la bărbați
Majoritatea bărbaților cu tricomonază nu au niciun simptom. Când însă se întâmplă să apară, simptomele lor sunt în general ușoare și cuprind:
-Durere la urinare
-Durere la ejaculare
-Disconfortul penisului
Tricomonaza și HIV
Dacă aveți tricomonază, sunteți mai susceptibil la infecția cu HIV, virusul care provoacă SIDA. Dacă sunteți HIV pozitiv, tricomonaza face, de asemenea, mai probabilă transmiterea HIV către partenerii sexuali. Există o asociere mai puternică între tricomonază și HIV pentru femei decât pentru bărbați.
Cauze
Cum vă spuneam, tricomonaza afectează atât bărbații, cât și femeile și este cauzată de un organism parazitar unicelular cunoscut sub numele de Trichomonas vaginalis. Infecția se transmite pe cale sexuală și se poate răspândi prin actul sexual, precum și prin contact piele pe piele care implică vaginul sau penisul. Parazitul este capabil să trăiască în și în jurul vaginului sau în interiorul penisului. Nu se răspândește prin strângerea mâinii, atingere sau sărut.
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA estimează că mai mult de 2 milioane de oameni din Statele Unite sunt infectați cu tricomonază.
Efecte asupra organismului
La femei, tricomonaza provoacă o infecție vaginală numită vaginită. La bărbați, infectează uretra, tubul din interiorul penisului care transportă sperma și urina. Parazitul invadează stratul de sub piele și produce o reacție inflamatorie. Prezența parazitului și inflamația rezultată produc mâncărimea, durere, secreția și mirosul caracteristic asociate cu tricomonază.
Diagnostic
Atât la bărbați, cât și la femei, parazitul poate fi depistat în urma unei investigații microscopice. Un test de reacție în lanț a polimerazei (PCR), care poate detecta componentele genetice ale parazitului, poate fi, de asemenea, utilizat în diagnosticarea infecției.
Diagnostic la femei
Dacă ai tricomonază, examenul fizic poate arăta iritația vaginului, precum și scurgeri și poate exista și un miros caracteristic. Tricomonaza poate provoca, de asemenea, iritarea colului uterin, care se află în interiorul organismului și poate fi vizualizată doar la un examen medical.
Diagnostic la bărbați
Dacă ai simptome ale infecției, medicul Dumneavoastră poate testa infecția folosind o probă de urină sau un tampon uretral.
Tratament
Tratamentul tricomonazei este, în general, eficient. Pentru bărbații și femeile care au fost tratați și infecția a recidivat, se prescriu doze suplimentare. Repetarea tratamentului este recomandată celor care s-au infectat din nou de la partenerul sexual netratat.
Nu trebuie să consumi alcool în timpul tratamentului, deoarece combinația poate induce o reacție fizică severă caracterizată prin hipertensiune arterială, dificultăți de respirație, greață și vărsături.
După utilizarea medicamentelor, se recomandă să te abții de la activități sexuale neprotejate timp de o săptămână și până când simptomele au dispărut. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de aproximativ o săptămână pentru ca medicamentul să-și facă efectul. De asemenea, este important ca tu și partenerul să vă tratați pentru tricomonază în același timp, pentru a reduce riscul de reinfecție.
Prevenirea
S-a demonstrat că utilizarea consecventă și corectă a prezervativelor reduce riscul de infecție.
smartliving.ro