Aparatele de aer condiționat: ce pericole ascund și cum să le folosești ca să eviți daunele pentru sănătate

Temperaturile de afară sunt în creștere, iar în curând vara va intra în deplină forță, cu temperaturi caniculare. În aceste condiții, în special în blocurile de locuit și în oficiile călduroase, aparatele de aer condiționat vor fi utilizate la maxim. Iată de ce este deosebit de important să cunoști cum să folosești corect un asemenea echipament și ce măsuri să întreprinzi pentru a evita la maxim daunele pentru sănătate. Îți povestim în continuare care sunt cele mai frecvente greșeli în timpul utilizării acestora, ce riscuri aduc cu sine și cum să le eviți apariția.

Cum funcționează un aparat de aer condiționat?

Un aparat de aer condiționat este un sistem prin intermediul căruia aerul fierbinte este înlăturat dintr-o încăpere închisă și înlocuit cu altul rece. Acesta utilizează substanțe chimice care transformă aerul din gaz în lichide, apoi înapoi în gaz într-un timp foarte scurt.

Cel mai frecvent, sunt utilizați refrigeranți precum hidroclorofluorocarbonii, de exemplu, freonul. Astăzi, însă, tot mai des aceștia sunt înlocuiți cu hidrofluorocarbonii în majoritatea aparatelor de condiționare a aerului.

Pe lângă rarefierea stratului de ozon atmosferic și contribuția la încălzirea globală, aparatele de aer condiționat pot fi periculoase și pentru sănătatea omului.

Află despre sindromul clădirii bolnave și ce aport îl au condiționerele în apariția acesteia. 

Cum afectează aparatele de aer condiționat aerul din încăpere?

- Majoritatea aparatelor funcționează prin recircularea aerului din interior pentru a economisi energia electrică. Acest fapt poate influența negativ asupra calității aerului din interior, micșorându-se sub minimul de 15 metri cub de aer necesari fiecărei persoane.

- Atunci când întreținerea de bază a aparatului prin schimbarea filtrului nu este realizată, fluxul de aer în încăpere este restricționat.

- Dacă filtrele sunt murdare, acestea nu opresc alergenii, pesticidele și alte substanțe iritante să intre în casa ta.

- Geamurile care nu sunt sigilate corespunzător permit aerului din exterior să pătrundă înăuntru și compromit astfel funcționarea aparatului de aer condiționat. Astfel, acesta trebuie să funcționeze mai intens pentru a păstra temperatura din cameră la nivelul dorit.

- Secțiunea aparatului din interiorul încăperii creează condensarea aerului pe parcursul verii, atunci când funcționează, fiind un factor de risc primordial pentru apariția mucegaiului. Însă, odată ce sistemul este lăsat să dormiteze pe timp de iarnă și nu este curățat corespunzător, acesta poate crește și răspândi, provocând mirosul de „ciorap murdar”, care este cel mai frecvent observat de cei care au asemenea aparate acasă. În plus, motorul și alte părți ale aparatului se pot acoperi cu praf, care se răspândește în încăpere odată ce acesta începe a fi utilizat.

Care sunt cele mai frecvente greșeli de exploatare a aparatelor de aer condiționat?

1. Nu schimbi și nu cureți periodic filtrele aparatului. Majoritatea producătorilor recomandă schimbarea filtrului unității centrale a aparatului cel puțin o dată la trei luni și cel puțin o dată pe lună dacă aparatul de aer condiționat funcționează încontinuu.

Un filtru murdar va scădea fluxul de aer în încăpere, va adăuga 5-15% de energie electrică la factura ta și poate scade durata de viață a întregului sistem.

2. Setezi temperatura prea joasă. Estimările arată că la fiecare grad în minus al aparatului, consumul de energie electrică crește cu 3%, alături de dauna pentru mediul ambiant. Nu uita că organismul uman are capacitatea de a se adapta rapid la temperaturile mediului ambiant, astfel încât ar fi recomandat să nu abuzezi de utilizarea aparatului de aer condiționat.

3. Utilizezi doar aparatul de aer condiționat, ceea ce generează cheltuieli prea mari. Însă, dacă ai stabili în încăpere și un ventilator atârnat de tavan, temperatura s-ar răci mult mai rapid, eficient și econom.

4. Nu ai draperii sau jaluzele în cameră. Lumina puternică este inamicul principal al aparatului de aer condiționat. Închizând jaluzelele și perdelele glisante pentru a bloca razele soarelui, îți vei proteja spațiul de căldura soarelui, iar aparatul de condiționare a aerului de lucrul în plus.

Care sunt riscurile utilizării incorecte a aparatului de aer condiționat?

1. Stres pentru organism. Atunci când setezi temperatura prea mică a aparatului, te afli în încăpere un timp îndelungat, apoi ieși afară, la temperaturi foarte înalte, îți stresezi foarte mult organismul. În plus, utilizarea continuă a aparatului îți poate lipsi corpul de capacitatea de a se adapta temperaturilor extreme și mărește riscul suportării unui șoc termic.

2. Boli infecțioase. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC din SUA, aparatele de aer condiționat care nu sunt menținute corespunzător, iar apa din ele nu este schimbată în mod regulat, pot conține un tip de bacterii  denumite Legionella. Cele din urmă pot provoca pneumonii însoțite de febră înaltă. De asemenea, în aparat se pot acumula și un șir de fungi (ciuperci microscopice).

3. Afectarea membranelor mucoase ale nasului, ochilor și gâtului. Utilizarea continuă a aparatelor de aer condiționat poate provoca uscăciunea ochilor, nasului și inflamarea gâtului. De asemenea, pielea poate deveni mai uscată, iritată și poate apare mâncărime la nivelul ei. Se întâmplă pentru că aceste aparate usucă aerul din încăpere.

4. Dureri de cap și creșterea tensiunii arteriale. În mod tipic, persoanele care utilizează aparatele de aer condiționat în mod constant suferă de dureri de cap și de oboseală. Temperaturile joase stimulează nervul trigemen, provocând îngustarea vaselor de sânge și apariția durerilor de cap. Același mecanism explică și mărirea tensiunii arteriale a persoanelor care se expun temperaturilor mai joase. Îngustarea vaselor de sânge determină o presiune mai mare a sângelui în interiorul lor, iar drept rezultat, aparatul arată valori mai sporite ale acesteia. De asemenea, persoanelor care suferă de boli cardiovasculare le este indicat să evite maximal posibil fluctuațiile mari de temperatură.

5. Afectarea articulațiilor. Temperaturile prea joase ale aerului cauzate de aparatele de aer condiționat pot accentua durerile articulare suportate de pacienții care suferă de artrită reumatoidă și osteoartrită. Astfel, dacă suferi de aceste boli, ar fi bine să eviți utilizarea aparatului de aer condiționat.

Mai multe efecte adverse ale aparatelor de aer condiționat află aici. 

Cum să utilizezi aparatul de aer condiționat pentru a evita riscurile pentru sănătate?

- Consultă cu atenție recomandările producătorului și schimbă filtrele în termenii indicați de acesta;

- Curăță conductele de aer o dată pe an, în special dacă ai făcut reparație în încăpere și ai eliminat vopselele de care vrei să scapi definitiv;

- Deschide geamurile de fiecare dată când ai posibilitate. Permite aerului curat să circule în încăpere și să elimine toate substanțele poluante din ea;

- Roagă un specialist calificat să îți verifice aparatul de aer condiționat o dată pe an;

- Schimbă aparatul de aer condiționat o dată la 10 ani;

- Deconectează aparatul în timpul nopții sau atunci când acasă nu este nimeni;

- Pentru a răci încăperea, utilizează și un ventilator, nu doar aparatul de aer condiționat;

- Nu uita și de filtrele aparatului de aer condiționat din mașina ta. Schimbă-le la fiecare 25000 de kilometri parcurși;

- Menține temperatura în cameră în limitele de 21-25 grade Celsius și nu seta aparatul la temperaturi mai mici.

Nu uita că pe lângă confortul și preîntâmpinarea transpirației și a deshidratării aparatele de aer condiționat pot aduce cu sine un șir de riscuri care pot fi în totalitate  prevenite.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medclique.org
Sursa: 

huffpost.com, time.com, medclique.org

La Inceput