O hernie ombilicală apare atunci când o parte din intestin se umflă prin deschiderea din mușchii abdominali de lângă buric (ombilic). Hernia ombilicală este frecventă și, de obicei, inofensivă.
Herniile ombilicale sunt cele mai frecvente la sugari, dar pot afecta și adulții. La un sugar, o hernie ombilicală poate fi evidentă mai ales atunci când copilul plânge, ceea ce face ca buricul să iasă în afară. Acesta este un semn clasic al unei hernii ombilicale.
Hernia ombilicală a copiilor se închide adesea de la sine în primii doi ani de viață, deși unele rămân deschise până în al cincilea an sau mai mult. Herniile ombilicale care apar la vârsta adultă sunt mai susceptibile de a necesita o intervenție chirurgicală.
Simptome
O hernie ombilicală creează o umflătură moale sau o umflătură în apropierea buricului. La bebelușii care au o hernie ombilicală, umflătura poate fi vizibilă doar atunci când plâng, tușesc sau fac eforturi.
Hernia ombilicală la copii este, de obicei, nedureroasă. Herniile ombilicale care apar în timpul vieții adulte pot provoca disconfort abdominal.
Când trebuie să consultați un medic
Dacă suspectați că bebelușul dumneavoastră are o hernie ombilicală, discutați cu medicul copilului. Solicitați asistență medicală de urgență dacă bebelușul dumneavoastră are o hernie ombilicală și:
- pare să aibă dureri
- începe să vomite
- are sensibilitate, umflături sau decolorare la locul herniei
Orientări similare se aplică și în cazul adulților. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți o umflătură în apropierea buricului. Căutați asistență medicală de urgență dacă umflătura devine dureroasă sau sensibilă. Diagnosticul și tratamentul prompt pot ajuta la prevenirea complicațiilor.
Cauze
În timpul gestației, cordonul ombilical trece printr-o mică deschidere în mușchii abdominali ai bebelușului. Deschiderea se închide în mod normal imediat după naștere. Dacă mușchii nu se unesc complet în linia mediană a peretelui abdominal, poate apărea o hernie ombilicală la naștere sau mai târziu.
La adulți, presiunea abdominală prea mare contribuie la apariția herniilor ombilicale.
Cauzele creșterii presiunii în abdomen includ:
- Obezitatea
- Sarcini multiple
- Lichid în cavitatea abdominală
- Intervenții chirurgicale abdominale anterioare
- Dializă peritoneală pe termen lung pentru tratarea insuficienței renale
Factori de risc
Hernia ombilicală este cea mai frecventă la sugari - în special la copiii prematuri și la cei cu greutate mică la naștere. În Statele Unite, sugarii de culoare par să aibă un risc ușor crescut de hernie ombilicală. Afecțiunea afectează în egală măsură băieții și fetele.
În cazul adulților, faptul de a fi supraponderal sau de a avea sarcini multiple poate crește riscul de a dezvolta o hernie ombilicală. Acest tip de hernie tinde să fie mai frecvent la femei.
Complicații
În cazul copiilor, complicațiile unei hernii ombilicale sunt rare. Complicațiile pot apărea atunci când țesutul abdominal proeminent rămâne blocat (încarcerat) și nu mai poate fi împins înapoi în cavitatea abdominală. Acest lucru reduce alimentarea cu sânge a secțiunii de intestin prins și poate duce la dureri abdominale și leziuni tisulare.
În cazul în care porțiunea de intestin prinsă este complet izolată de alimentarea cu sânge, aceasta poate duce la moartea țesutului. Infecția se poate răspândi în întreaga cavitate abdominală, provocând o situație care pune viața în pericol.
Adulții cu hernii ombilicale sunt mai predispuși să se confrunte cu un blocaj al intestinelor. De obicei, este necesară o intervenție chirurgicală de urgență pentru a trata aceste complicații.