Toxoplasmoza este o boală parazitară, întâlnită în întreaga lume, cauzată de Toxoplasma gondii. Din cei care contractează parazitul rareori pot manifesta careva simptome, boala este periculoasă în special pentru femeile însărcinate, nou-născuți și persoanele cu imunitatea compromisă.
Cum se transmite această boală?
Parazitul poate fi prezent în natură sub formă de oochisti (ouă). Principala sursă de Toxoplasma gondii sunt pisicile, deoarece ciclul de viață al acestui parazit unicelular se poate realiza complet numai în intestinele acestora, de unde ulterior se elimină în mediul ambiant prin masele fecale. Omul poate dobândi infecția prin consumul de carne insuficient preparat termic (ce contine oochisturi), prin ingestia de alimente contaminate cu sol sau prin contactul cu excrementele de pisică (jocuri de copii, geofagie, legume sau fructe contaminate).
Cum se manifestă toxoplasmoza la adulți?
Persoanele sănătoase care se infestează cu Toxoplasma gondii deseori nu manifestă careva simptome, deoarece sistemul imun este capabil să țină piept parazitului. Simptomele de îmbolvăvire vor fi asemănătoare cu cele ale unei răceli banale: dureri musculare ușoare, mărirea ganglionilor limfatici etc.
Toxoplasma congenitală (de la mamă la făt)
În general, dacă o femeie s-a infestat înainte de sarcină, copilul va fi protejat de boală datorită anticorpilor deja existenți în organismul mamei. Însă, dacă mama se infestează în timpul sarcinii, parazitul se poate transmite și la făt. Pericolul pentru nou-născut este destul de mare, cu următoarele consecințe: avort spontan, nou-născut mort, nou-născut cu malformații congenitale. Copii născuți sănătoși pot manifesta ulterior simptome de pierdere a vederii, dizabilitate mintală sau epilepsie.
Afecțiunile oculare cauzate de Toxoplasma gondii
Retinocoroidita sau toxoplasma oculară este o patologie a ochiului rezultată în urma infestării congenitale, care deseori nu se manifestă la naștere, dar apare mai târziu la 20%-80% dintre persoane adulte. Infestarea ochiului duce la o leziune inflamatorie a retinei care lasă cicatrici retinocoroidiene. Simptomele includ: durere oculară, fotofobie, lăcrimare, vedere ca prin ceață. Patologia ochiului se poate reactiva peste luni sau ani, de fiecare dată având efect distructiv asupra retinei. Dacă se afectează structurile centrale ale retinei, începe să scadă progresiv vederea, uneori chiar până la pierderea ei.
Persoanele imunocompromise infestate cu toxoplasma
Aceste persoane pot manifesta simptome mult mai severe decât oamenii sănătoși și complicații ulterioare mai grave, cum ar fi encefalita sau septicemia. De exemplu, o persoană infectată cu HIV poate manifesta febră, confuzii, dureri de cap, accese epileptice, amețeli, tulburări de coordonare.
Care sunt testele de laborator prin care se identifică parazitoza?
Este foarte important ca femeile care planifică o sarcină să efectueze testul la TORCH infecții care include depistarea anticorpilor către toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, virusurile herpetice de tip 1 și 2.
Dacă se vor depista anticorpi Ig M specifici, înseamnă că persoana s-a infestat recent cu Toxoplasma gondii și în prezent este în stadiul activ al bolii. Acești anticorpi pot persista până la 1-2 ani în sânge, fiind înlocuiți de anticorpi Ig G. Anticorpii IgG apar mai tarziu și ajung la titrul maxim în circa 1-2 luni, persistând apoi îndelungat. La depistarea acestor anticorpi specifici toxoplasmozei, pericol pentru făt nu va fi, deoarece organismul mamei este deja protejat de această boală.
Cum ne protejăm de toxoplasmoză?
Dacă nu se găsesc anticorpi specifici Toxoplasmei gondi, atunci viitoarele mămici trebuie să fie foarte precaute evitând consumul de carne preparată termic insuficient (frigărui), respectând regulile generale de igienă a mâinilor, spălând minuțios fructele și legumele, evitând contactul cu pisicile.
old.ms.gov.md, cdc.gov