Ce spune culoarea și mirosul urinei despre sănătatea ta

Sună ciudat, dar vizitele la toaletă pot spune multe despre sanatatea ta. O confirmă și medicii care spun că frecvența lor, culoarea, mirosul și cantitatea urinei te anunță dacă e ceva în neregulă cu organismul.

Compoziția urinei îți poate spune foarte multe despre corpul tău, de exemplu dacă ai diabet, infecții urinare, dacă ești însărcinată sau ce medicamente ai luat. Din păcate, urina se poate analiza doar în laborator. Dar, daca ești atent la anumite aspecte, poți și tu să-ți dai seama cum stai cu sănătatea.

Nu e musai să analizezi de fiecare dată ce ai lăsat în toaletă, dar nu strică să arunci un ochi din când în când ca să poți observa schimbările importante.

Ce spune culoarea urinei - în general, culoarea urinei nu spune mai nimic, pentru că ea diferă de la o oră la alta, în funcție de câtă apă ai băut. Daca urina e foarte deschisă, aproape incoloră, asta nu înseamnă decât că e diluată, adică ai băut multă apă sau alte lichide. Vei merge la toaletă ceva mai des, dar în rest n-ai de ce să-ți faci griji.

Cu urina închisă la culoare lucrurile sunt puțin mai complicate. În general, urina de culoarea ceaiului înseamnă o usoara deshidratare. Este normal dacă ai făcut un efort intens sau dacă e cald și transpiri, dacă ți-a fost sete și nu ai putut bea apă sau în alte situații care produc ușoară deshidratare. În mod normal, urina ar trebui să revină la culoarea normală după ce bei câteva pahare de apă.

Dacă nu se întâmplă asta, e posibil ca nuanța să fie mai închisă din cauza sângelui. Evident, când urina este roșie sau rozalie, te gândești imediat că ar putea conține sânge, însă aceeași explicație este posibilă în cazul urinei închise la culoare. Dacă sângele provine din partea superioară a tractului urinar, el va fi mai inchis la culoare și probabil mai greu de observat. Ar trebui să consulți medicul dacă urina rămâne maronie și când ești bine hidratată.

De ce urina devine verde - nu mai trebuie spus că urina rozalie sau roșie înseamnă o vizită de urgență la medic. Nu trebuie să te sperii pentru că, în general cauzele sunt cele ușor de banuit, de exemplu o infecție urinară sau un calcul renal. Însă controlul este obligatoriu pentru că există și pericolul unui cancer.

În afară de culorile deja menționate, este posibil să observi la un moment dat și altele, mult mai ciudate. Există chiar și un site, numit urinecolor.com, unde se explică de ce urina devine uneori albastră, verde sau galben fosforescent.

Explicația este simpla: medicamentele, vitaminele și alimentele conțin substanțe care o pot colora. De exemplu, daca iei vitamine din grupul B, în special betacaroten, urina devine de un galben intens, auriu, iar dacă mănânci mult asparagus, s-ar putea să vezi că lași în toaletă ceva verde.

Mirosul dulce, semn de diabet - ca și culoarea, mirosul urinei se schimbă în funcție de apa băută și de alimentele consumate. Urina concentrată are un miros puternic, pe când cea diluată, pe care o elimini când ești bine hidratată nu miroase mai deloc.

O pată de sânge - dacă în toaletă vedeți o pată de sânge, acest lucru poate însemna destul de multe lucruri, iar cauzele pot fi dintre cele mai serioase. În această situație trebuie să consultați întotdeauna medicul. La o femeie tănără sănătoasă, o pată de sânge poate să semnifice un semn de infecție urinară. Totuși, simptomul poate fi intalnit și în cazul cancerului de vezica urinară, a traumelor sau leziunilor microsopice, pietrelor la rinichi sau chiar un efect secundar al utilizării medicamentelor sau tratamentelor cu aspirina sau a medicamentelor pentru fluidizarea sângelui.

Nu amânați mersul la toaletă - există o varietate de cauze care stau la baza senzației stringente de a urina sau a vizitelor foarte dese la baie. Analizați întîi stilul de viață și dieta dumneavoastră. Dacă aveți obiceiul să aveți o sticla de apă la îndemână și din care să beți tot timpul, vizitele la toaletă vor fi mai frecvente, întrucât vezica urinară se va umple mai rapid și trebuie să fie golită de mai multe ori. Dacă dieta dumneavoastra conține mai multe fructe și legume, ce conțin mai multă apă, trebuie să știți că acțiunea acestora este diuretică. Verificați și prospectul medicamentelor pe care le utilizați pentru a afla dacă și acestea au efect diuretic – cum este cazul medicamentelor recomandate pentru tratarea hipertensiunii arteriale.

Unul dintre cele mai comune simptome ale unei infecții ale tractului urinar este necesitatea urgentă de a urina. Înaintarea în vârstă poate fi un alt factor care ar putea sta la baza frecvenței crescute și a senzației stringente de a urina, atât la bărbați, cât și la femei. La bărbați contează și starea de sănătate a prostatei. Destul de des, prostata se extinde și provoacă obstrucție care determină slăbirea fluxului urinar. Astfel, vezica va fi golită incomplet și apare senzația de a merge mai des la toaletă.

Senzație de arsură – dacă aveți brusc durere atunci când urinați este foarte probabil ca acesta să fie unul din primele semne ale unei infecții de tract urinar. Astfel de infecții sunt extrem de frecvent întâlnite în rândul femeilor active sexual și a celor aflate la premenopauză, din cauza faptului că uretra femeilor este scurtă și se află în imediata vecinătate a vaginului și rectului. Această proximitate înlesnește trecerea cu ușurință a bacteriilor în uretră și canalul urinar. Antibioticele orale tratează infecția în câteva zile. Consumul de lichide poate scurta perioada infecției, prin diminuarea concentrației locale de bacterii. Grație anatomiei lor, la bărbați infecțiile urinare sunt mai rar întâlnite, dar se pot face prezente. La ei, semne și simptome similare cu cele ale infecției urinare pot semnala o infecție a prostatei.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
medicalnewstoday.com
La Inceput