În multe situații, senzația de balonare și disconfort abdominal poate fi atribuită simplului fapt că ne-am simțit sătui sau că am mâncat prea mult. Dar ce se întâmplă atunci când aceste senzații persistă, când stomacul pare să se umfle ca un balon și senzația de plenitudine persistă? Acestea ar putea fi semne ale unei probleme mai profunde: intoleranța la lactoză.
Intoleranța la lactoză apare la persoanele cărora le lipsește enzima de care au nevoie pentru a descompune lactoza, zahărul din lapte. Aceasta provoacă tulburări digestive atunci când consumați produse lactate.
Ce este intoleranța la lactoză?
Intoleranța la lactoză este o reacție a sistemului dumneavoastră digestiv la lactoză, zahărul din lapte. Aceasta provoacă simptome inconfortabile după ce mâncați produse lactate. Mulți oameni au dificultăți în digerarea lactozei, dar nu toată lumea experimentează simptome notabile din această cauză. Dacă da, se numește intoleranță la lactoză.
Ce este malabsorbția lactozei?
Malabsorbția lactozei este incapacitatea de a descompune și de a absorbi moleculele de lactoză în sistemul dumneavoastră digestiv. Este comună - de fapt, aproximativ 65% dintre adulții din întreaga lume nu pot descompune și absorbi lactoza. Lactoza neabsorbită trece nedigerată prin tractul gastro-intestinal, provocând simptome la unele persoane.
Care este diferența dintre malabsorbția lactozei vs. intoleranța la lactozei?
Toți cei care suferă de intoleranță la lactoză au malabsorbție de lactoză, dar nu toți cei care suferă de malabsorbție de lactoză au intoleranță la lactoză. Un mod de gândire este că malabsorbția are loc în intestinul subțire, în timp ce simptomele intoleranței alimentare apar mai târziu, în intestinul gros.
Intestinul subțire este locul în care sunt absorbite cele mai multe substanțe nutritive din alimente. Intestinul subțire descompune substanțele nutritive în molecule mai mici care pot trece prin peretele intestinal în fluxul sanguin. Tot ceea ce nu este absorbit în intestinul subțire trece în intestinul gros.
Moleculele de zahăr nedigerate în intestinul gros produc mai multă apă și mai multe gaze. Acestea declanșează intestinul gros (colonul) să secrete lichid suplimentar pentru a ajuta la trecerea lor. Ele produc gaze atunci când bacteriile din colon le fermentează. Acest lucru poate duce la simptome digestive, cum ar fi diareea și durerile provocate de gaze.
Semnele și simptomele intoleranței la lactoză pot include:
- Stomac balonat.
- Gaze intestinale.
- Greață și vărsături.
- Dureri de stomac și crampe.
- Gâfâit sau bolborosire a stomacului.
- Diareea.
Aceste simptome provin de la lactoza nedigerată în intestinul gros. Este nevoie de șase până la 10 ore pentru ca alimentele să ajungă în intestinul gros după ce le-ați mâncat și încă 24-36 de ore după aceea pentru a călători prin intestinul gros. Așadar, simptomele dumneavoastră pot apărea până la o zi sau două după ce ați mâncat lactoză.
Ce alimente declanșează simptomele intoleranței la lactoză?
Lactoza se găsește în majoritatea produselor lactate, cu excepția cazului în care a fost eliminată. Aceasta include laptele de vacă și produsele din lapte de capră. Există mai multă în unele tipuri decât în altele. De exemplu, laptele proaspăt și smântâna sunt mai bogate în lactoză, în timp ce brânzeturile tari au mai puțină. S-ar putea să fiți în regulă cu un strop de parmezan pe salata dumneavoastră.
Pe de altă parte, dacă sunteți foarte sensibil la lactoză, ați putea reacționa chiar și la cantități mici. Verificați etichetele nutriționale și listele de ingrediente de pe alimente. Lactoza este adesea adăugată în alimentele procesate, inclusiv în supe, sosuri pentru salate și gustări. Poate fi adăugată chiar și în medicamentele pe care le prescrieți.
Care sunt cauzele intoleranței la lactoză?
Doi factori contribuie la intoleranța la lactoză: malabsorbția lactozei și sensibilitatea intestinală.
Malabsorbția lactozei este cel mai important factor. Este vorba de incapacitatea de a descompune și absorbi lactoza în intestinul subțire, ceea ce duce la intrarea ulterioară a lactozei în intestinul gros și la declanșarea simptomelor.
Deficiența de lactază
Intestinul subțire are nevoie de o enzimă specifică, numită lactază, pentru a descompune lactoza în molecule mai mici pe care le poate absorbi. Majoritatea oamenilor produc în mod natural lactază în intestinul subțire în timpul copilăriei pentru a ajuta la digerarea laptelui matern. Cei mai mulți oameni încep să producă mai puțină lactază pe măsură ce cresc.
Dacă nu aveți suficientă lactază, nu veți putea digera lactoza. Unii oameni produc mai multă sau mai puțină lactază decât alții. Dar, din punct de vedere tehnic, majoritatea oamenilor din întreaga lume au malabsorbție de lactoză din cauza deficitului de lactază. Doar anumite populații continuă să producă lactază până la vârsta adultă.
Sensibilitatea intestinală
Cu toții consumăm din când în când lucruri pe care nu le putem digera complet. Anumite fibre alimentare și zaharuri trec direct prin sistemul nostru digestiv pentru a hrăni bacteriile care trăiesc în intestinele noastre. Cei mai mulți dintre noi tolerează puțin din acestea fără simptome severe.
Dar fiecare este un pic diferit. Genele noastre, sănătatea intestinală, sensibilitățile și dieta, toate acestea intră în joc. Microbiomul dvs. intestinal unic - diferitele tipuri de bacterii care trăiesc în colonul dvs. - poate procesa lactoza în mod diferit față de cel al altcuiva. Simptomele dvs. vă vor spune cât de multă lactoză puteți tolera.
Care sunt cele patru tipuri de intoleranță la lactoză?
Cele patru tipuri și cauzele lor sunt:
- Primară (cauzată de diminuarea producției de lactază în intestinul subțire).
- Secundară (cauzată de leziuni sau boli care vă afectează intestinul subțire).
- Congenitală (cauzată de deficitul de lactază prezent la naștere).
- De dezvoltare (cauzată de nașterea prematură, când intestinul subdezvoltat).
Este intoleranța la lactoză genetică?
Genele determină cât de probabil este să continuați să produceți lactază, enzima care vă ajută să digerați lactoza. De asemenea, genele pot afecta parțial sensibilitatea intestinală și tipurile de bacterii pe care le aveți în intestin. Unele bacterii transformă lactoza în gaze, dar altele o transformă în acid lactic, care poate să nu provoace simptome.
Rareori, unele persoane se nasc cu deficiență congenitală de lactază. Aceasta este o tulburare genetică care provoacă intoleranță la lactoză de la naștere.
Puteți dezvolta intoleranță la lactoză în timp?
Majoritatea oamenilor dezvoltă intoleranță la lactoză pe măsură ce cresc din copilărie până la vârsta adultă. Cel mai frecvent tip de intoleranță la lactoză, intoleranța primară la lactoză, apare deoarece încetați treptat să mai produceți lactază, enzima care digeră lactoza. Sensibilitatea intestinală se poate schimba, de asemenea, în timp.
Separat de malabsorbția lactozei, este posibil să aveți mai multe șanse să prezentați simptome dacă aveți:
- Sindromul colonului iritabil.
- Hipersensibilitate viscerală.
- Exces de creștere bacteriană a intestinului subțire.
Acestea sunt afecțiuni care tind să se dezvolte treptat de-a lungul vieții.
Puteți deveni brusc intolerant la lactoză dacă nu ați fost înainte?
Puteți dezvolta brusc o intoleranță secundară la lactoză ca urmare a unei leziuni la nivelul intestinului subțire. Leziunile, intervențiile chirurgicale, infecțiile sau bolile cronice pot afecta celulele care produc lactază. Acest lucru poate provoca malabsorbție și intoleranță bruscă la lactoză, chiar dacă înainte puteați digera lactoza.
Cauzele secundare ale intoleranței la lactoză includ:
- Radioterapia.
- Rezecția intestinului subțire.
- Fibroza chistică.
- Boala inflamatorie intestinală.
- Boala celiacă.
- Enterocolită.
Intoleranța secundară la lactoză poate să nu fie permanentă. Dacă intestinul subțire își recapătă funcția obișnuită, este posibil să vă recăpătați capacitatea de a digera lactoza.
Cum știți dacă sunteți intolerant la lactoză?
Ați putea suspecta că sunteți intolerant la lactoză dacă observați un tipar de simptome gastrointestinale după ce mâncați produse lactate. Cu toate acestea, multe persoane cu deficit de lactază pot tolera o parte din lactoză, uneori. Dacă nu sunteți sigur că lactoza vă afectează, faceți o vizită la medic.
Cum se testează intoleranța la lactoză?
Există mai multe modalități de a testa intoleranța la lactoză. Testele comune includ:
- Testul respirației cu hidrogen. Un test de respirație măsoară cantitatea de gaze hidrogen și metan din respirația dumneavoastră atunci când expirați. Bacteriile din colonul dumneavoastră produc aceste gaze. Dacă aveți niveluri mai ridicate ale acestor gaze după ce ați ingerat lactoză, se datorează faptului că bacteriile intestinale fermentează lactoza, producând gaze în colon care pot fi măsurate ulterior în respirație.
- Testul de glicemie. Dacă un test de respirație nu este concludent, un medic ar putea sugera un test de glicemie (zahăr din sânge). Acest test măsoară conținutul de zahăr din sângele dumneavoastră înainte și după ce ați ingerat lactoză. Dacă glicemia nu crește, arată că nu absorbiți lactoza.
- Test de aciditate a scaunului. Medicii folosesc acest test pentru copii mici și sugari. După ce hrănesc un copil cu lactoză, ei vor lua o mostră de fecale și vor analiza conținutul. Nivelurile de acid lactic și alte produse secundare din probă pot arăta dacă organismul absoarbe sau nu lactoza.
Cum pot gestiona intoleranța la lactoză prin dietă?
Experimentați cu dieta dumneavoastră pentru a afla care este pragul dumneavoastră personal de lactoză. Unii oameni descoperă că pot tolera anumite alimente lactate în anumite cantități sau în combinație cu alte alimente. Începeți cu o dietă fără lactoză, apoi reintroduceți treptat alimentele care conțin lactoză pentru a vedea cum reacționează organismul dumneavoastră.
Unele persoane cu intoleranță la lactoză pot tolera până la 12 grame (g) de lactoză la un moment dat, ceea ce reprezintă o ceașcă de lapte sau o cupă de înghețată. De asemenea, puteți găsi la supermarket versiuni cu conținut redus de lactoză și fără lactoză ale majorității produselor lactate.
Poate dispărea intoleranța la lactoză?
Intoleranța secundară la lactoză cauzată de leziuni ale intestinului subțire ar putea fi reversibilă după ce intestinul subțire se reface. Acest lucru va depinde de cât de permanentă este afectarea. De asemenea, ar putea dura ceva timp. Bebelușii născuți prematur care au intoleranță la lactoză de dezvoltare își revin de obicei odată cu trecerea ei.
Dacă aveți intoleranță primară sau congenitală la lactoză, nu veți începe niciodată să produceți în mod natural mai multă lactază. Dar este posibil ca simptomele dvs. să se schimbe dacă sănătatea dvs. intestinală sau microbiomul se modifică. Teoretic, toleranța dumneavoastră s-ar putea îmbunătăți puțin sau ați putea observa simptomele un pic mai puțin.
Ce se întâmplă dacă ignori intoleranța la lactoză?
Intoleranța la lactoză nu vă va afecta grav. Dacă poți face față simptomelor în timp ce lactoza trece prin sistemul tău digestiv, acestea vor înceta în cele din urmă. Cu toate acestea, puteți evita cu ușurință simptomele intoleranței la lactoză cu ajutorul suplimentelor de lactază și al produselor lactate fără lactoză.
Există consecințe pe termen lung ale intoleranței la lactoză?
Intoleranța la lactoză vă va afecta dieta, ceea ce înseamnă că va trebui să fiți atent la nutrienții pe care îi primiți. Dacă evitați toate produsele lactate, ați putea ajunge să aveți un nivel scăzut de calciu și vitamina D. Puteți obține acești nutrienți din alte surse alimentare, dar produsele lactate sunt unele dintre cele mai comune.
Deficitul de calciu sau de vitamina D vă poate afecta oasele, mușchii și sistemul nervos. Merdicul vă poate recomanda să luați suplimente de calciu sau de vitamina D - sau să le dați copilului dumneavoastră - dacă nu puteți obține suficient din alimentația dumneavoastră.
my.clevelandclinic.org