Inflamația este un proces prin care trece organismul în lupta lui împotriva factorilor care îi dăunează, cum ar fi infecțiile, rănile și toxinele, în încercarea de a se vindeca.
Când ceva dăunează celulelor, corpul eliberează substanțe chimice care declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar. Acest răspuns include eliberarea de anticorpi și proteine, precum și creșterea fluxului sanguin în zona afectată. În cazul inflamației acute - cum ar fi o tăietură la genunchi sau o răceală - întregul proces durează, de obicei, de la câteva ore până la câteva zile.
Inflamația cronică apare atunci când acest răspuns persistă, ținându-ți corpul într-o stare de alertă constantă. În timp, inflamația cronică poate avea un impact negativ asupra țesuturilor și organelor. Unele cercetări sugerează că inflamația cronică ar putea juca, de asemenea, un rol într-o serie de afecțiuni, de la cancer la accident vascular cerebral.
Care sunt simptomele inflamației cronice?
Inflamația acută provoacă adesea simptome vizibile, cum ar fi durere, roșeață sau umflare. Dar simptomele inflamației cronice sunt, de obicei, mult mai subtile. Acest lucru le face ușor de trecut cu vederea.
Simptomele comune ale inflamației cronice includ:
-oboseală
-durere corporală
-depresie sau anxietate
-complicații gastrointestinale (diaree sau constipație)
-creștere în greutate
-pierdere în greutate
-infecții persistente
Aceste simptome pot varia de la ușoare la severe și pot dura câteva luni sau ani.
Ce cauzează inflamația cronică?
Mai multe lucruri pot provoca inflamația cronică, inclusiv: cauze netratate ale inflamației acute, cum ar fi o infecție sau o leziune, o tulburare autoimună, care implică sistemul imunitar să atace în mod eronat țesutul sănătos, expunere pe termen lung la iritanții - substanțele chimice industriale sau aerul poluat.
Aceste probleme nu provoacă inflamație cronică tuturor. În plus, unele cazuri de inflamație cronică nu au o cauză clară.
Medicii cred, de asemenea, că o serie de factori pot contribui la inflamația cronică, cum ar fi:
-fumatul
-obezitatea
-alcoolul
-stresul cronic
Cum afectează inflamația cronică organismul?
Când trăiești cu inflamația cronică, răspunsul inflamator al organismului tău poate începe în cele din urmă să afecteze celulele, țesuturile și organele sănătoase. În timp, acest lucru poate duce la deteriorarea ADN-ului, moartea țesuturilor și cicatrici interne.
Toate acestea sunt legate de dezvoltarea mai multor boli, inclusiv:
-cancer
-boli de inimă
-artrita reumatoida
-diabet de tip 2
-obezitatea
-astm
-declin cognitiv și demență (la adulții în vârstă)
Cum este diagnosticată inflamația cronică?
Nu există teste reale pentru a diagnostica inflamația pe cont propriu. Dar anumite teste de sânge sunt un bun punct de plecare, inclusiv cele care evidențiază proteina C reactivă (CRP), care indică infecții sau inflamații în organism în general (cum ar fi articulațiile) și proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hsCRP), care reflectă inflamația inimii.
Mulți oameni nu știu că au inflamație cronică, până când nu sunt diagnosticați cu o altă afecțiune. Dacă simți că te confrunți cu unele dintre simptomele comune ale inflamației cronice, este o idee bună să discuți cu un medic.
Cum se tratează inflamația cronică?
Inflamația este o parte naturală a procesului de vindecare. Dar atunci când devine cronică, este important să încerci să o ții sub control pentru a reduce riscul de daune pe termen lung. Unele dintre opțiunile care au fost explorate pentru gestionarea inflamației cuprind:
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina, ibuprofenul (Advil) și naproxenul (Aleve), reduc în mod eficient inflamația și durerea. Dar utilizarea pe termen lung este legată de un risc crescut de apariție a mai multor afecțiuni, inclusiv boala ulcerului peptic și boala renală.
Steroizi. Corticosteroizii sunt un tip de hormon steroizi. Acestea scad inflamația și suprimă sistemul imunitar, ceea ce este util atunci când începe să atace țesutul sănătos. Dar utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate duce la probleme de vedere, hipertensiune arterială și osteoporoză. Când prescrie corticosteroizi, medicul va cântări beneficiile și riscurile împreună cu tine.
Suplimente. Anumite suplimente pot ajuta la reducerea inflamației. Uleiul de pește, acidul lipoic și curcuminul ar diminua inflamația. Însă pentru a spune cu siguranță că uleiul de pește are efecte asupra reducerii inflamației, trebuie realizate mai multe studii. Mai multe condimente pot ajuta, de asemenea, în cazul inflamației cronice și bolilor inflamatorii, inclusiv ghimbir, usturoi și cayenne, dar, din nou, trebuie făcute mai multe cercetări privind doza optimă.
Schimbări ale stilului de viață. Scăderea în greutate (dacă medicul recomandă acest lucru), creșterea activității fizice și schimbările dietetice (cum ar fi o dietă cu glicemie scăzută și un aport redus de grăsimi saturate), toate au fost demonstrate că ajută la reducerea inflamației.
Cum influențează dieta inflamația cronică?
Ceea ce mănânci poate juca atât un rol pozitiv, cât și un rol negativ în gestionarea inflamației cronice.
Alimente sănătoase
Se știe că o varietate de alimente au proprietăți antiinflamatorii. Acestea includ alimente care sunt bogate în antioxidanți și polifenoli, cum ar fi:
-uleiul de măsline
-verdeață cu frunze, cum ar fi kale și spanacul
-roșiile
-peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul
-nucile
-fructele, în special cireșele, afinele și portocalele
Dacă medicul sau dieteticianul recomandă să schimbi obiceiurile alimentare, ia în considerare să discuți cu ei despre dieta mediteraneană. Un studiu din 2018 a descoperit că participanții care urmau această dietă au avut markeri mai mici de inflamație.
Alimente de evitat
Se știe că următoarele alimente cresc inflamația la unele persoane:
-carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și produsele de patiserie
-alimente prăjite, cum ar fi cartofi prăjiți
-carnea procesată, cum ar fi hot-dog-urile și cârnații
Dacă încerci să reduci inflamația cronică, medicul îți poate recomanda să reduci aportul acestor alimente. Nu trebuie să le elimini complet, dar încearcă să le mănânci doar ocazional.
Inflamația cronică poate crește riscul de apariție a mai multor boli grave
Medicamentele, suplimentele, menținerea nivelului de stres la un nivel scăzut (când e posibil), exercițiile fizice și respectarea unei diete te pot ajuta să reduci riscul de a trăi cu inflamație cronică. Înainte însă să faci orice modificare a stilului de viață, este întotdeauna cel mai bine să discuți cu un medic.