Tetanosul este o infecție cauzată de o bacterie numită Clostridium tetani. Atunci când aceste bacterii pătrund în organism, produc o toxină care provoacă contracții musculare dureroase. Un alt nume pentru tetanos este "lockjaw". Acesta provoacă adesea blocarea mușchilor gâtului și maxilarului unei persoane, făcând dificilă deschiderea gurii sau înghițirea.
Complicațiile severe ale tetanosului pot pune în pericol viața. Nu există un tratament pentru tetanos. Tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor și a complicațiilor până când efectele toxinei tetanice dispar.
Datorită utilizării pe scară largă a vaccinurilor, cazurile de tetanos sunt rare în Statele Unite și în alte părți ale lumii dezvoltate. Boala rămâne o amenințare pentru persoanele care nu vor să se vaccineze. Este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare.
Simptomele
Timpul mediu de la infectare până la apariția semnelor și simptomelor (perioada de incubație) este de 10 zile. Perioada de incubație poate varia de la 3 la 21 de zile.
Cel mai frecvent tip de tetanos se numește tetanos generalizat. Semnele și simptomele încep treptat și apoi se agravează progresiv pe parcursul a două săptămâni. Ele încep de obicei la nivelul maxilarului și progresează în jos pe corp.
Semnele și simptomele tetanosului generalizat includ:
- Spasme musculare dureroase și mușchi înțepeniți, imobili (rigiditate musculară) la nivelul maxilarului
- Tensiune a mușchilor din jurul buzelor, producând uneori un rânjet persistent
- Spasme dureroase și rigiditate în mușchii gâtului
- Dificultate la înghițire
- Rigiditate a mușchilor abdominali
Progresia tetanosului duce la spasme dureroase repetate, asemănătoare unor convulsii, care durează câteva minute (spasme generalizate). De obicei, gâtul și spatele se arcuiesc, picioarele devin rigide, brațele sunt trase în sus pe corp, iar pumnii sunt strânși. Rigiditatea musculară la nivelul gâtului și al abdomenului poate cauza dificultăți de respirație.
Aceste spasme severe pot fi declanșate de factori minori care stimulează simțurile - un sunet puternic, o atingere fizică, un curent de aer sau o lumină.
Pe măsură ce boala progresează, alte semne și simptome pot include:
- Tensiune arterială ridicată
- Tensiune arterială scăzută
- Ritm cardiac rapid
- Febră
- Transpirație extremă
Tetanos localizat
Această formă mai puțin frecventă de tetanos are ca rezultat spasme musculare în apropierea locului unei răni. Deși este de obicei o formă mai puțin severă de boală, poate evolua spre tetanos generalizat.
Tetanosul cefalic
Această formă rară de tetanos rezultă în urma unei răni la cap. Ea are ca rezultat slăbirea mușchilor feței și spasme ale mușchilor maxilarului. De asemenea, poate evolua spre tetanos generalizat.
Când trebuie să consultați un medic?
Tetanosul este o boală care pune viața în pericol. Dacă aveți semne sau simptome de tetanos, solicitați asistență medicală de urgență.
Dacă aveți o rană simplă și curată - și ați făcut un vaccin antitetanos în ultimii 10 ani - puteți să vă îngrijiți rana acasă.
Solicitați asistență medicală în următoarele cazuri:
- Nu ați făcut un vaccin antitetanos în decurs de 10 ani.
- Nu sunteți sigur când ați făcut ultima dată un vaccin antitetanos.
- Aveți o plagă înțepată, un obiect străin în rană, o mușcătură de animal sau o tăietură adâncă.
- Rana dvs. este contaminată cu murdărie, pământ, fecale, rugină sau salivă - sau aveți îndoieli cu privire la faptul că ați curățat suficient o rană după o astfel de expunere.
Îngrijirea imediată și bună a rănilor poate contribui, la prevenirea infecțiilor.
Aplicați primul ajutor chiar și în cazul rănilor minore, neinfectate, cum ar fi vezicule, zgârieturi sau orice ruptură a pielii.
Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți un tampon de mâini pe bază de alcool dacă spălarea nu este posibilă.
Consultați-vă medicul dacă aveți îngrijorări și aveți nevoie de sfaturi suplimentare.
Rănile contaminate necesită un rapel de vaccinare dacă au trecut cinci sau mai mulți ani de la ultima vaccinare împotriva tetanosului.