Virușii care provoacă Hepatita. Cele mai periculoase forme ale bolii

Hepatita este o inflamaţie a ficatului și reprezintă cauza principală care condiţionează bolile ficatului la oamenii din întreaga lume. Cel  puţin cinci viruşi pot cauza hepatita: Este vorba de virusul hepatitei A, B,C,D şi E. Această afecţiune are simptome asemănătoare, dar unele forme ale hepatitei pot deveni cronice şi pot duce la complicaţii periculoase pentru viaţă. Două dintre cele mai comune tipuri de hepatită sunt virusul  hepatitei A (VHA) şi virusul hepatitei C (VHC). Potrivit Institutului Naţional de Sănătate (INS), VHA  sau hepatita virală este forma cea mai acută și cea mai des întâlnită. Aproximativ 1.5 milioane da cazuri sunt înregistrate în fiecare an la nivel global. Între 130 și 150 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de forma cronică a Hepatitei C. Aceste două forme ale hepatitei au multe lucruri în comun, dar au şi anumite diferenţe importante.

Cum este transmisă Hepatita?

Hepatita virală A este găsită în materiile fecale. Aceasta se trasmite când consumi mâncare sau apă contaminată. De asemenea, poate fi transmisă prin contact sexual cu o persoană care este infectată. Sunteţi expuşi riscului de a vă infecta cu VHA când călătoriţi în regiuni, unde sistemul sanitar este slab dezvoltat şi unde sunt rate ridicate ale infectării cu VHA. Hepatita virală A este destul de răspândită în regiunile sărace din Africa, Asia şi America Centrală şi de Sud. Ratele infectării sunt cu mult mai joase în ţările dezvoltate din America de Nord, Europa de Vest, Australia şi Japonia.

La rândul său, Hepatita C poate fi transmisă prin contact cu sângele persoanei infectate. Chiar și așa, în multe situaţii cauza nu poate fi identificată. Consumatorii de droguri care le administrează intravenos şi folosesc aceleaşi seringi sunt la fel expuşi riscului infectării. Același Institut Național de Sănătate anunță că aproximativ de 25% dintre oameni care sunt infectaţi cu HIV, de asemenea, suferă şi de VHC, şi 90% din consumatorii de droguri care îşi injectează substanţele narcotice suferă de asemenea şi de VHC. Aceasta poate fi transmisă şi prin contact sexual sau de la mama infectată la fătul său, în timpul naşterii. Riscul de a fi infectat cu VHC printr-o transfuzie de sânge sau donarea unui organ, are rate mai mici în Statele Unite din 1992 când metodele de trnasfuzie s-au îmbunătăţit.

Cum nu se transmite hepatita C

VHC nu poate fi transmisă prin mâncare, apă, sau laptele matern și nici dacă stai de vorbă cu o persoană cu Hepatita C.

Simptome

VHA are o perioadă de incubare de la 15 la 50 de zile. În majoritatea cazurilor, simptomele încep să apară peste aproximativ o lună. VHC are o perioadă de incubare de la 14 la 80 de zile, dar în medie, simptomele încep să apară în cea dea  45-a zi. Simptomele hepatitelor de tip A şi C sunt aceleaşi şi presupun tuse, vomitare şi durere abdominală. Febra, oboseala şi pierderea poftei de mâncare sunt la fel simptome des întâlnite.  Alte simptome mai pot fi şi masele fecale de culoare gri, dureri ale articulaţiilor, precum şi îngălbenirea pielii şi a ochilor (icter). VHA este o infecţie acută. Simpomele pot apărea oricând, din primele săptămâni până la câteva luni, dar VHA niciodată nu devine cronică. VHC de asemenea poate fi o infecţie acută, dar atunci când durează mai mult de şase luni, ea este considerată cronică şi poate cauza complicaţii serioase. Într-o perioadă de 20-30 de ani VHC cronică poate distruge ficatul și provoca ciroza, creând astfel impedimente ca ficatul să funcţioneze normal. VHC te expune riscului de a dezvolta cancer al ficatului sau poate duce la nefuncţionarea lui. Simptomele sunt cu mult mai grave pentru persoanele HIV-pozitive.

Diagnostic

Un test al sângelui, care este numit panoul de hepatită virală, poate indentifica anticorpii hepatitei în sângele dumnevoastră. Testul poate demonstra dacă aţi fost infectat recent cu VHA, dacă aţi fost infectat cu VHA în trecut sau dacă aveţi imunitate împotriva VHA. Anticorpii VHC de obicei pot fi identificaţi pe parcursul celei de-a patra sau a zecea săptămână de la infectare. Dacă testul este pozitiv, medicul va indica un test repetat. Asta se întâmplă, deoarece unii oameni sunt capabili să se trateze fără tratament medicamentos, dar în acelaşi timp încă mai au anticorpi în sânge. Testele adiţionale pot indica o infecţie cronică şi necesitatea unui tratament. Dacă aţi fost diagnisticat cu VHC cronică, vor fi necesare alte teste adiţionale pentru a înţelege dacă ficatul a avut de suferit.

Tratament

Nu există un tratament anumit pentru VHA. Diareea şi vomitarea trebuie să fie tratate cu fluide adiţionale şi suport nutriţional. Majoritatea oamenilor se recuperează complet pe o perioadă de la câteva săptămâni până la câteva luni. VHC trebuie să fie bine monitorizată, chiar şi la etapa acută, dar aceasta nu necesită mereu tratament. Dacă VHC devine cronică, monitorizarea de rutină a ficatului este necesară. VHC poate fi de asemena tratată cu ajutorul terapiei antivirale. Complicaţii ale VHC, cum ar fi ciroza la ficat, trebuie să fie luate în considerare.

Perspective

Majoritatea oamenilor se recuperează complet după ce au fost infectaţi cu VHA. Puţini suferă de efecte adverse şi în cele mai multe cazuri nu prezintă un risc pentru viaţă. De la 15% la 25% dintre cei infectaţi cu VHC îşi revin complet după infectare. De la 75% la 85% dintre cei infectaţi, dezvoltă o formă cronică. Potrivit Centrului pentru Boli, Control şi Prevenire, 60-70% dintre cei infectaţi cu VHC dezvoltă o afecţiune cronică a ficatului. De la 5% la 20% dezvoltă ciroză la ficat în primii 20-30 de ani şi unul din cinci procente nu fac față bolii și dezvoltă cancer de ficat.

Vaccinuri

VHA poate fi prevenit prin imunizare. Vaccinul este administrat în două doze, timp de şase luni, şi poate începe devreme. De asemenea, trebuie să te vaccinezi dacă :

  • planifici să călătoreşti într-o zonă unde sistemul sanitar este subdezvoltat şi sunt rate înalte ale infectării cu VHA.
  • sunteţi un asistent medical şi sunteţi expuşi riscului de a vă împunge cu acele de la seringi.
  • suferiţi de orice tip al afecţiunei cronice la ficat, inclusiv şi alte forme ale hepatitei.

Există, de asemenea, o combinaţie de vaccinuri care previn atât VHA, cât şi virusul hepatitei B (VHB). Acesta este administrat pe parcursul a şase luni sau a trei perioade pe parcursul unei luni cu ajutorul unui amplificator după 12 luni. Nu trebuie să te vaccinezi împotriva hepaptitei, dacă ai avut o reacţie alergică  anterioară la vaccin sau dacă sunteţi bolnav în acel moment. Din nefericire, nu există la moment vaccin care te poate proteja împotriva VHC.

 
Sursa foto: 
sanatate.bzi.ro
Sursa: 

 

 

 

La Inceput