Mama și copilul

De ce unele femei nu își doresc copii. Realitatea descrisă de psihologi și sociologi

Maternitatea este înscrisă în codul genetic”, ne-am obișnuit să auzim și să considerăm noi. Cu toate acestea, astăzi tot mai multe femei decid să nu devină mame, invocând un șir de argumente. Cum explică psihologii acest fenomen?

Dexametazona injectabilă – de ce să nu o folosești la inhalațiile copilului

În sezonul răcelilor și a virozelor cea mai frecventă procedură, la care sunt supuși copiii, este inhalația. De cele mai multe ori, la indicația medicilor, aceasta se efectuează cu adaosul dexametazonei injectabile, ceea ce este o greșeală dăunătoare pentru copii, potrivit pediatrului român Mihai Craiu. 

Reguli de siguranță pentru copiii de până la 5 ani. La ce pericole sunt expuși și cât de vigilenți trebuie să fie părinții

Știați că rănile reprezintă cea mai mare amenințare pentru viața și sănătatea copilului? Leziunile sunt principala cauză a deceselor printre aceștia. Însă, puteți preveni majoritatea vătămărilor majore!

Antibiotice în sarcină? Când și ce antibiotice puteți lua și când acestea sunt interzise

Antibioticele sunt frecvent prescrise în timpul sarcinii. Acestea însă trebuie alese cu atenție. Unele antibiotice ar putea fi administrate în timpul sarcinii, în timp ce altele nu. Siguranța depinde de diferiți factori, inclusiv de tipul de antibiotic, când în timpul sarcinii luați antibioticul, cât de mult luați, ce efecte posibile ar putea avea asupra sarcinii dumneavoastră și cât timp luați antibiotice.

Violența obstetrică sau umilirea femeilor în maternități: ce formă ia și de ce se întâmplă

Revoluția trandafirilor este o mișcare spontană creată de activista Jesusa Ricoy,  împotriva violenței obstetrice, pornită din America Latina, iar data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. A fost inițial creat ca un răspuns la desenele animate incredibil de ofensatoare pe care Societatea spaniolă de obstetricieni și ginecologi le-a avut în jurnalul lor medical în care și-au umilit propriii pacienți, condițiile și nașterile lor.

Apneea în somn la sugari sau blocările temporare de respirație. Ce ascund ele și când sunt periculoase

Apneea în somn la sugari este o tulburare de respirație legată de somn. Aceasta implică reduceri și pauze în respirație. Reducerea parțială a respirației se numește „hipopnee”, iar cea completă „apnee”. În copilărie, frecvența acestor evenimente crește în timpul somnului în stadiul mișcării rapide a ochilor (somnul REM).

Nașterea cu gaz ilariant care provoacă râsul artificial - pro și contra

Gazul ilariant este folosit de tot mai multe femei care își doresc o naștere fără dureri. În ultimii ani, mămicile din întreaga lume au avut curajul să apeleze la această metodă, care este și un motiv în plus de a renunța la cezariană, atunci când nu există indicații clinice pentru această metodă. 

Cu ce te confrunți după o nașterea prin cezariană

Recuperarea deplină după o naștere prin cezariană poate dura mai multe luni. După o naştere naturală, femeile se recuperează mult mai rapid. În cazul unei cezariene însă femeile trebuie să fie atente la ceea ce mănâncă, cât se mișcă, dar și să prevină o sarcină, instalată la scurt timp. 

Sarcina extrauterină - de ce se întâmplă și care sunt riscurile

Sarcina extrauterină este o problemă de sănătate care prezintă risc pentru viața mamei și este întâlnită cu o frecvență de una la 100 de sarcini. Sarcina extrauterină sau ectopică,  așa cum i se mai spune, apare atunci când ovulul nu este fecundat în uter, așa cum ar fi normal, ci în trompele uterine. 

Primele zile alături de copilul tău. Cum îți revii după naștere

Imediat după naștere vei fi concentrată pe copil și îi vei dedica tot timpul și puterile tale. Dar noi, mamele, trebuie să avem o grijă deosebită de corpul nostru după naștere. Nu mai puțin important însă este și aspectul psihologic – cum te simți și câtă energie ai. 

La Inceput