Mama și copilul

Contactul „piele pe piele” ajută la stimularea neurodezvoltării bebelușilor prematuri

Nou-născuții care au avut parte de mai mult contact piele pe piele cu părinții, cunoscut și sub numele de „îngrijire cangur”, au demonstrat performanțe neurodezvoltative mai bune la vârsta de un an, potrivit unui studiu realizat de Stanford Medicine.

Torticolisul la copii. Simptome și cauze

Torticolisul apare atunci când mușchii gâtului bebelușului determină capul acestuia să se întoarcă și să se rotească într-o parte. Se mai numește și "gât de lup". Poate fi congenital sau dobândit. Simptomele includ mușchii gâtului înțepeniți și umflați. Cauza torticolisului depinde de tipul acestuia. Tratamentul include, de obicei, întinderi ușoare ale mușchilor și schimbări de poziție.

Ce este scorul APGAR, testul care evaluează sănătatea nou-născuților. Ce poate arăta și ce NU poate arăta scorul APGAR

Scorul Apgar este un test efectuat nou-născuților imediat după naștere. Acesta constă în verificarea ritmului cardiac al bebelușului, tonusului muscular și a altor semne pentru a vedea dacă este nevoie de îngrijire medicală suplimentară sau de urgență.

De ce nașterea mai este periculoasă și complicată în lumea modernă și ce treabă are sexismul aici

De-a lungul istoriei, încă din timpurile lui Hipocrate, femeile au fost discriminate în diferite moduri. Unul dintre acesta a constat în faptul că în tot acest timp nu li s-a oferit asistența medicală pe măsură, iar diagnoza, adesea, era stabilită superficial. Astăzi, aceste evenimente ne indică la faptul că medicina modernă are de întreprins un șir de eforturi pentru a cunoaște mai bine corpul feminin și a acorda sexului frumos asistența medicală corespunzătoare. Află în continuare istoriile femeilor care au avut de suferit de pe urma acestei drame istorice, dar și cum se explică aceste fenomene.

De ce unele femei nu își doresc copii. Realitatea descrisă de psihologi și sociologi

Maternitatea este înscrisă în codul genetic”, ne-am obișnuit să auzim și să considerăm noi. Cu toate acestea, astăzi tot mai multe femei decid să nu devină mame, invocând un șir de argumente. Cum explică psihologii acest fenomen?

Dexametazona injectabilă – de ce să nu o folosești la inhalațiile copilului

În sezonul răcelilor și a virozelor cea mai frecventă procedură, la care sunt supuși copiii, este inhalația. De cele mai multe ori, la indicația medicilor, aceasta se efectuează cu adaosul dexametazonei injectabile, ceea ce este o greșeală dăunătoare pentru copii, potrivit pediatrului român Mihai Craiu. 

Reguli de siguranță pentru copiii de până la 5 ani. La ce pericole sunt expuși și cât de vigilenți trebuie să fie părinții

Știați că rănile reprezintă cea mai mare amenințare pentru viața și sănătatea copilului? Leziunile sunt principala cauză a deceselor printre aceștia. Însă, puteți preveni majoritatea vătămărilor majore!

Antibiotice în sarcină? Când și ce antibiotice puteți lua și când acestea sunt interzise

Antibioticele sunt frecvent prescrise în timpul sarcinii. Acestea însă trebuie alese cu atenție. Unele antibiotice ar putea fi administrate în timpul sarcinii, în timp ce altele nu. Siguranța depinde de diferiți factori, inclusiv de tipul de antibiotic, când în timpul sarcinii luați antibioticul, cât de mult luați, ce efecte posibile ar putea avea asupra sarcinii dumneavoastră și cât timp luați antibiotice.

Violența obstetrică sau umilirea femeilor în maternități: ce formă ia și de ce se întâmplă

Revoluția trandafirilor este o mișcare spontană creată de activista Jesusa Ricoy,  împotriva violenței obstetrice, pornită din America Latina, iar data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. A fost inițial creat ca un răspuns la desenele animate incredibil de ofensatoare pe care Societatea spaniolă de obstetricieni și ginecologi le-a avut în jurnalul lor medical în care și-au umilit propriii pacienți, condițiile și nașterile lor.

Apneea în somn la sugari sau blocările temporare de respirație. Ce ascund ele și când sunt periculoase

Apneea în somn la sugari este o tulburare de respirație legată de somn. Aceasta implică reduceri și pauze în respirație. Reducerea parțială a respirației se numește „hipopnee”, iar cea completă „apnee”. În copilărie, frecvența acestor evenimente crește în timpul somnului în stadiul mișcării rapide a ochilor (somnul REM).

La Inceput