Antibiotice în sarcină? Când și ce antibiotice puteți lua și când acestea sunt interzise

Antibioticele sunt frecvent prescrise în timpul sarcinii. Acestea însă trebuie alese cu atenție. Unele antibiotice ar putea fi administrate în timpul sarcinii, în timp ce altele nu. Siguranța depinde de diferiți factori, inclusiv de tipul de antibiotic, când în timpul sarcinii luați antibioticul, cât de mult luați, ce efecte posibile ar putea avea asupra sarcinii dumneavoastră și cât timp luați antibiotice.

În timpul sarcinii femeile se pot confrunta cu infecții ale tractului urinar și streptococul grupului B. Pentru astfel de infecții, antibioticele sunt singurele medicamente care le ajuta să își îmbunătățească starea de sănătate și ar trebui să le ia în ciuda riscului potențial pentru copil.

Nu toate antibioticele sunt egale

Termenul umbrelă de „antibiotic” poate fi înfricoșător pentru femeile însărcinate”, spune Komal Bajaj, genetician reproducător la Centrul Medical Jacobi. Deși este bine să fii precaut, antibioticele sunt o parte importantă a practicii noastre clinice. Dacă aveți o infecție bacteriană, medicul dumneavoastră va alege cu atenție ce antibiotic trebuie prescris, deoarece toate antibioticele sunt diferite, spune dr. Bajaj. Deși multe medicamente au fost găsite a fi complet sigure în timpul sarcinii, altele pot provoca anomalii grave la naștere. Defectele la naștere asociate cu antibioticele includ anencefalia (o malformație letală a craniului și a creierului), atrezia choanal (blocaj al pasajului nazal), deficiența transversală a membrelor, hernia diafragmatică, defecte oculare, dar și defecte congenitale ale inimii.

În timpul sarcinii mulți medici prescriu Augmentin, acesta este utilizat în mod obișnuit pentru a trata infecțiile bacteriene cum ar fi sinuzita, pneumonia și bronșita, toate acestea putând fi dăunătoare copilului dacă sunt lăsate netratate. „Medicamentul a suferit studii asupra reproducerii la animale și nu pare să aibă niciun efect negativ asupra sarcinii”, spune Aleksandr M. Fuks, director al Departamentului de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Centrului Spitalului Queens.

Penicilina, un alt antibiotic frecvent utilizat în timpul sarcinii, precum și alte antibiotice prescrise pe scară largă, nu s-au dovedit a fi asociate cu riscuri crescute de apariție a peste 30 de malformații congenitale.

Alte antibiotice se presupune că prezintă riscuri în timpul sarcinii. De exemplu, tetraciclinele pot determina decolorarea dinților copilului în curs de dezvoltare. Tetraciclinele nu sunt recomandate pentru utilizare după a 15-a săptămână de sarcină.

Iată un eșantion de antibiotice, considerat în general sigur în timpul sarcinii, conform Mayo Clinic și Parents.com

Amoxicilină

Ampicilină

Penicilină

Augmentin

Cefalexin

Clindamycin

Eritromicină

Cefaclor

Iată de care să vă feriți în timpul sarcinii:

-Bactrim

-Ciprofloxacin

-Doxiciclin

-Furadantin

-Macrobid

-Macrodantin

-Minociclin

-Septra

-Tetraciclin

Dacă un antibiotic este cel mai bun mod de a vă trata boala, medicul dumneavoastră va prescrie cel mai sigur antibiotic la cea mai sigură doză. Dacă aveți întrebări sau preocupări legate de utilizarea unui antibiotic în timpul sarcinii, discutați cu medicul și niciodată nu luați antibiotice fără să vă fi prescris medicul.

Sursa foto: 
www.alergologieiasi.ro
La Inceput