Recuperarea deplină după o naștere prin cezariană poate dura mai multe luni. După o naştere naturală, femeile se recuperează mult mai rapid. În cazul unei cezariene însă femeile trebuie să fie atente la ceea ce mănâncă, cât se mișcă, dar și să prevină o sarcină, instalată la scurt timp.
Dieta după cezariană
În prima zi după cezariană este permis doar să beţi apă plată, în a doua zi puteţi începe să mâncaţi iaurt, chefir, carne slabă, terci. În primele zile după cezariană, multe femei suferă de o balonare severă care provoacă disconfort. De obicei, femeile pot reveni la un regim alimentar normal peste 5-7 zile după operaţie. În primele săptămâni după operaţie este foarte important să evitaţi constipaţiile.
Durerile după cezariană
Timp de câteva săptămâni după cezariană pot persista dureri abdominale destul de severe în zona cicatricei, dar acest lucru este absolut firesc. Treptat, durerea va scădea din intensitate și va dispărea. Unele femei ar putea apela la preparate analgezice.
Eliminări vaginale după cezariană
După cezariană vă veți confrunta cu sângerări abundente. În câteva zile acestea ar trebui să devină mai reduse, de culoare galben-brună, cu mucus. Acest lucru este perfect normal şi nu necesită niciun tratament. Scurgerea lohiilor din vagin după cezariană durează timp de 2-3 săptămâni.
Cicatricea după cezariană
În primele două săptămâni după operaţie veți simți durere intensă, iar pielea din jurul suturii poate fi dură, înroşită şi uşor dureroasă la presiune. După ce firele suturii sunt îndepărtate, pe piele rămân semne de la fire care se acoperă rapid cu o crustă.
Vindecarea superficială a rănilor post-operatorii are loc în câteva săptămâni. Formarea unei cicatrice rezistente după operaţia cezariană durează aproximativ o jumătate de an.
În primele zile după intervenţia chirurgicală, prelucrarea cicatricei pe piele este efectuată de către medici. După externarea la domiciliu şi până la vindecarea deplină a cicatricei (timp de 2-3 săptămâni), trebuie să aveţi grijă ca aceasta se fie uscată (nu se permite să spălaţi zona) şi ca ea să nu fie sub presiunea hainelor (evitaţi centurile, elasticele). După operaţie, uterul se contractă rapid, iar incizia de pe el se vindecă. Vindecarea deplină a cicatricei de pe uter se efectuează, aproximativ, timp de 6 luni.
Dilatarea suturii după operaţia cezariană este posibilă în primele câteva săptămâni după operaţie, şi este mai probabilă la femeile care sunt supraponderale. Dilatarea suturii este o complicaţie foarte gravă care necesită o adresare imediată medicului.
ATENȚIE!
Adresaţi-vă cât mai curând medicului dumneavoastră dacă vă confruntați cu următoarele simptome la externare:
- O creştere a temperaturii corpului peste 38 C;
- Roşeaţa severă, dureri şi inflamaţii ale plăgilor postoperatorii;
- Dilatarea suturii sau apariţia unor eliminări, fie purulente, fie sangvinolente din rană;
- Sângerări vaginale abundente;
- Eliminări vaginale abundente şi urât mirositoare;
- Dureri abdominale severe;
- Greaţă sau vomă;
- Dureri sau dificultăţi în timpul urinării;
- Urme de sânge în masele fecale.
Alăptarea după cezariană
Se cunoaşte faptul că, în primele zile după naştere, copiii născuţi prin cezariană sunt supuşi unui risc mai mare de infecţie decât copii născuţi în mod natural. Prin urmare, alăptarea este deosebit de importantă pentru ei.
Cezariana nu este un obstacol serios pentru alăptare şi alăptarea la sân este recomandată în toate cazurile.
Unele analgezice, care pot fi utilizate pentru a calma durerea după o intervenţie chirurgicală, sunt interzise în timpul alăptării, de aceea discutaţi cu medicul despre intenţia de a alăpta şi rugaţi-l să vă prescrie analgezice care nu dăunează copilului.
Restabilirea formei abdomenului
Scăparea de burta lăsată după cezariană este posibilă cu ajutorul reînceperii practicării cât mai devreme a sportului (gimnastica, sala de fitness). De obicei, puteţi începe să faceţi exerciţii uşoare deja după 1,5-2 luni de la operaţie, după examinarea la ginecolog. Abdomenele pot fi practicate nu mai devreme decât peste o jumătate de an de la operaţie, după formarea unei cicatrice rezistente.
Sexul după cezariană
În primele 4-6 săptămâni trebuie să renunţaţi la orice contact sexual (inclusiv, la sexul anal).
O nouă sarcină şi naştere după cezariană
Planificarea sarcinii ulterioare se recomandă nu mai devreme decât peste doi ani de la cezariană şi numai după consultarea cu medicul ginecolog. Înainte de apariţia unei noi sarcini este foarte important să vă asiguraţi că cicatricea uterină s-a format bine şi că nu există alte modificări care ar putea afecta dezvoltarea fătului.
Sarcina care a apărut imediat după cezariană, poate fi foarte periculoasă din cauza riscului unei rupturi uterine. Dacă după câteva luni de la cezariana bănuiţi că sunteţi gravidă, ar trebui să vă adresaţi medicului ginecolog.
Este cunoscut faptul că cezariana este o intervenţie, deloc inofensivă şi uşoară, iar multe femei, care au dat naştere primului copil în acest fel, doresc să nască al doilea copil în mod natural, dacă există o asemenea posibilitate.
Niciun medic nu poate garanta că femeia care a suportat câţiva ani în urmă intervenţia cezariană, va fi capabilă să nască în mod natural.
Probabilitatea de finalizare cu succes a naşterii în mod natural după o cezariană anterioară este destul de redusă:
- La femeile obeze;
- La femeile cu vârsta de peste 35 ani;
- în cazul greutăţii mari a copilului (peste 4 kg);
- Dacă, în timpul naşterii anterioare, cezariana a fost efectuată din cauza pelvisului îngust şi a altor complicaţii din partea femeii gravide.
Probabilitatea de finalizare cu succes a naşterii în mod natural după o cezariană anterioară creşte, dacă:
- Femeia a avut cel puţin o naştere naturală;
- Ultima cezariană a fost efectuată din cauza poziţiei greşite a fătului în uter.
În general, probabilitatea de finalizare cu succes a naşterii naturale după cezariană, este de 70-90%.
Principalul pericol legat de sarcina ulterioară şi de naşterea vaginală după cezariană este asociat cu posibilitatea unei rupturi uterine. Ruptura de uter este posibilă şi în timpul naşterii şi înainte de naştere.
Cel mai mare risc îl prezintă incizia verticală în partea superioară a uterului, care se aplică, uneori, în cazul sarcinii multiple. Riscul puţin mai mic de ruptură uterină este observat în cazul inciziei verticale în partea de jos a uterului. Riscul minim de ruptură uterină este observat în cazul inciziei orizontale în partea de jos a uterului.
Puteți citi articolul integral pe SiteMedical.ro