Dexametazona injectabilă – de ce să nu o folosești la inhalațiile copilului

În sezonul răcelilor și a virozelor cea mai frecventă procedură, la care sunt supuși copiii, este inhalația. De cele mai multe ori, la indicația medicilor, aceasta se efectuează cu adaosul dexametazonei injectabile, ceea ce este o greșeală dăunătoare pentru copii, potrivit pediatrului român Mihai Craiu. Află în continuare de ce acest medicament nu trebuie utilizat în timpul inhalațiilor și cu ce îl poți înlocui.

Pe platforma educațională dedicată părinților „Spitalul Virtual pentru Copii”, medicul pediatru menționează că dexametazona injectabilă este un remediu „mioritic”, nemaiutilizat nicăieri în lume cu scopul efectuării inhalațiilor:

Medicii străini se amuză sau se enervează, dacă sunt întrebați despre situațiile în care ar putea fi utilizată dexametazona nebulizată. Poate un părinte responsabil va înțelege de ce nu nebulizăm dexametazona de uz injectabil (scrie și pe fiolă că se administrează intramuscular sau intravenos), dacă va face un exercițiu de imaginație”, mai spune dr. Craiu.

De ce să NU pui dexametaonă în nebulizatorul pentru inhalații?

Principalul argument al specialistului este că dexametazona injectabilă introdusă în aparatul pentru inhalații este o abordare total greșită, chiar dacă oferă impresia că s-ar potrivi ideal pentru această procedură: „Din același motiv din care nu punem în nas un supozitor cu paracetamol la un copil, răcit și febril, căruia îi curg mucii abundent. Deși supozitorul se potrivește perfect în oricare nară, îl băgam unde ar trebui. Așa și cu dexametazona fiole”, explică Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, cea mai bună opțiune medicamentoasă pentru procedurile de inhalații sunt cortizonicele de uz inhalator Flixotide nebules sau Pulmicort Respules, dar niciodată corticoizii sistemici, precum Dexametazona.

Inhalațiile – un remediu universal în cazul răcelilor?

În același mesaj medicul accentuează că procedura de inhalație, efectuată în condiții casnice, a devenit un remediu universal pentru mai multe afecțiuni ale copiilor, printre care febra, obstrucția nazală, răcelile, tusea, sau pentru administrarea anticipativă a medicamentelor.

„ A ajuns o adevărată nebunie! Nebulizarea este un remediu universal… Chiar nu mai vreau să repet aceeași litanie. Nu mai vreau!!! Vreau să cobor de pe această planetă în care nebulizarea rezolva absolut orice la un copil”, adaugă pediatrul.

De ce se folosește dexametazona pentru efectuarea inhalațiilor?

Specialistul denumește această utilizare drept una inventivă, dar eronată, provenită de la un mit vechi, în care Auxilosonul, sau dexametazona isonicotinat era studiată pentru efectele sale asupra căilor aeriene ale animalelor, precum caii, caprele, vacile sau mieii.

Totodată, pediatrul face referință și la studiile medicale: „Dacă vom caută în literatura de specialitate [în Pub Med, probabil cel mai mare motor de căutare medical], folosind cuvintele cheie “dexamethasone AND nebulised” vom găși DOAR 19 articole.  Românii au descoperit America!! Dexametazona inhalatorie și rezultatele ei remarcabile ar trebui să fie publicate într-un articol. Este așa un vid în domeniu…”, adaugă specialistul.

La final, doctorul Mihai Craiu vine cu un mesaj „de luat acasă”: „Dexametazona este excelentă în afecțiuni cu o componentă inflamatorie. Funcționează și în unele maladii respiratorii ale copilului. Pe cale generală (oral, injectabil intravenos sau intramuscular). Nu în nebulizări!”

De menționat că dexametazona prezintă multiple reacții adverse, printre care greața, tusea, diareea, iritația gâtului, indigestia și voma.

Sursa foto: 
www.totuldespremame.ro
La Inceput