Nașterea cu gaz ilariant care provoacă râsul artificial - pro și contra

Gazul ilariant este folosit de tot mai multe femei care își doresc o naștere fără dureri. În ultimii ani, mămicile din întreaga lume au avut curajul să apeleze la această metodă, care este și un motiv în plus de a renunța la cezariană, atunci când nu există indicații clinice pentru această metodă.

De ce gaz ilariant?

Utilizarea protoxidului de azot în timpul nașterii a fost o practică comună în SUA în anii 1930, dar în timp au apărut alte modalități de reducere a durerii, precum anestezia generală sau epidurală care au devenit disponibile. Astfel protoxidul de azot a căzut în dizgrație. Astăzi, în țări precum Australia, Noua Zeelandă, și Regatul Unit, utilizarea protoxidului de azot este o practică obișnuită, iar până la 80 la sută dintre femei au utilizat-o.

„Interesul pentru această metodă chiar a luat foc, pentru că femeile cer opțiuni și o aleg pe cea mai disponibilă și mai sigură”, a declarat Michelle Collins, director al programului de asistență obstetrică de la Vanderbilt University School of Nursing din Nashville, Tenn.

Gazul ilariant este un amestec de 50 la 50 de protoxid de azot și oxigen, iar femeile îl inhalează. Cu toate acestea, spre deosebire de cabinetul stomatologic unde este administrat continuu, femeia decide când și cât de des să folosească gazul inodor.

Deși oxidul de azot este un drog, este o opțiune viabilă și pentru femeile care doresc să aibă o naștere naturală „Acesta le ajută pe femei să treacă mai ușor peste contracții. Nu este neapărat o alinare a durerii, ci reduce anxietatea și permite femeii să treacă mai ușor din punct de vedere psihologic peste contracții.

Care sunt beneficiile?

Spre deosebire de anestezie sau epidurală, puteți opri oricând inhalarea.

Protoxidul de azot poate fi, de asemenea, utilizat în orice moment în timpul travaliului, chiar și mai târziu în procesul când epidurala nu este o opțiune.

Aproximativ 35 la 40 la sută dintre femeile care folosesc protoxidul de azot apelează și la epidurală. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că gazul nu și-a făcut efectul. Mai degrabă, el întârzie momentul în care este nevoie de epidurală și permite copilului să se miște în jos mai mult, a spus Collins.

Protoxid de azot este, de asemenea, utilizat atunci când femeilor le este frică de procedurile dureroase, cum ar fi îndepărtarea manuală a placentei sau restabilirea perineului după naștere.

Ce trebuie să știți

Aproximativ 10 la sută dintre femeile care folosesc oxid de azot vor experimenta greață și vărsături și alte plângeri comune, cum ar fi senzație de somnolență, dureri de cap și amețeli puternice, deși e greu de stabilit dacă aceste simptome apar din cauza eforturilor depuse în timpul nașterii sau din cauza nitrogenului.

Protoxidul de azot nu afectează ritmul cardiac al copilului sau respirația, iar studiile arată că bebelușii ale căror mame au folosit această metodă au avut scoruri Apgar similare celor care au folosit alte metode de calmare a durerii sau deloc. Cu toate acestea, oamenii de știință recunosc că este nevoie de mai multe cercetări în acest scop. Nu este clar, de exemplu, dacă există efecte pe termen lung, cum ar fi influențarea nivelului IQ.

Oxidul de azot poate ajuta la reducerea anxietății și durerii în timpul nașterii, dar este important să vă înarmați cu informații, pentru a face cea mai bună alegere. Femeile pot avea controlul asupra procesului de naștere și a ameliorării durerii. Dacă ele doresc să se simtă în siguranță, înseamnă că așa trebuie să fie.

 

Cuvinte cheie: 
La Inceput