Torticolisul apare atunci când mușchii gâtului bebelușului determină capul acestuia să se întoarcă și să se rotească într-o parte. Se mai numește și "gât de lup". Poate fi congenital sau dobândit. Simptomele includ mușchii gâtului înțepeniți și umflați. Cauza torticolisului depinde de tipul acestuia. Tratamentul include, de obicei, întinderi ușoare ale mușchilor și schimbări de poziție.
Ce este torticolisul?
Torticolisul este o afecțiune în care mușchii gâtului bebelușului fac ca capul să se răsucească și să se încline într-o parte. Se poate părea că gâtul copilului dumneavoastră este rotit într-un unghi ciudat. Vârful capului poate fi înclinat într-o parte, iar bărbia poate fi înclinată în cealaltă parte.
Torticolisul se mai numește și wryneck. Torticolis provine din cuvintele latine „tortus”, care înseamnă răsucit, și „collum”, care înseamnă gât. Torticolisul este destul de frecvent la bebeluși și copii. Torticolisul poate fi prezent la naștere (congenital). Sau se poate dezvolta mai târziu, în copilărie sau la vârsta mică (dobândit).
Torticolisul congenital este cel mai frecvent tip de torticolis. De obicei, este nedureros pentru copil. Este posibil să nu-l observați până când bebelușul dumneavoastră nu are câteva săptămâni. Odată ce începe să dobândească mai mult control asupra capului, este posibil să îl observați.
Torticolisul dobândit apare, de obicei, în primele patru-șase luni de viață ale bebelușului dumneavoastră sau mai târziu. Îl puteți observa brusc sau poate apărea mai lent. Torticolisul dobândit poate fi inofensiv (benign) sau poate fi un semn al unei probleme de sănătate mai grave.
SIMPTOME ȘI CAUZE
Simptomele torticolisului congenital pot includ:
- Capul bebelușului dumneavoastră se înclină într-o parte și bărbia se înclină în cealaltă parte
- Mișcări limitate ale capului și gâtului bebelușului dumneavoastră
- Unul dintre umerii bebelușului dumneavoastră este mai înalt decât celălalt
- Încordare sau rigiditate a mușchilor gâtului
- Mușchii gâtului umflați
- Umflătură mică de mărimea unui bob de mazăre în unul dintre mușchii gâtului bebelușului dumneavoastră
- Trăsături faciale inegale (asimetrice)
Simptomele torticolisului dobândit pot include:
- Capul copilului dumneavoastră se înclină într-o parte și bărbia se înclină în cealaltă parte
- Mișcări limitate ale capului și gâtului copilului dumneavoastră
- Unul dintre umerii copilului dumneavoastră este mai înalt decât celălalt
- Încordare sau rigiditate a mușchilor gâtului
- Mușchii gâtului umflați
- Durere severă la nivelul gâtului
- Tremurături ale capului
- Dureri de cap
Care sunt cauzele torticolisului?
Scurtarea unuia dintre mușchii sternocleidomastoidieni (SCM) ai bebelușului dumneavoastră cauzează torticolisul congenital. SCM-urile sunt doi mușchi mari din gât. Aceștia conectează partea din spate a craniului cu sternul (sternum) și clavicula (clavicula). Cercetătorii nu sunt siguri de ce unul dintre acești mușchi se scurtează la unii copii.
Este posibil să se datoreze:
- Modului în care a fost poziționat bebelușul în pântece (uter)
- Dezvoltării anormale la nivelul SCM
- Acumulării de sânge în mușchii gâtului bebelușului (hematom)
- Îngroșării anormale a țesutului muscular al bebelușului (fibroză)
- Sindromului Klippel-Feil, un defect congenital rar care face ca vertebrele din gâtul bebelușului să fuzioneze
Torticolisul dobândit apare frecvent din cauza umflării gâtului copilului. Umflarea face ca țesuturile care înconjoară partea superioară a coloanei vertebrale să se slăbească. Acest lucru permite vertebrelor sale să se deplaseze din poziția lor normal și face ca mușchii gâtului să aibă spasme, ceea ce face ca capul lor să se încline într-o parte. Umflarea se poate datora unei infecții, unei leziuni sau unui motiv necunoscut.
Alte cauze ale torticolisului dobândit pot include:
- Refluxul gastroesofagian (GERD)
- Probleme de vedere
- Reacție la anumite medicamente
- Țesut cicatricial
- Artrita gâtului (spondiloză cervicală)
- Sindromul Sandifer, o afecțiune rară care combină GERD cu spasme ale gâtului
- Sindromul Grisel, o complicație rară a infecțiilor la nivelul capului și gâtului sau a intervențiilor chirurgicale la nivelul urechii, nasului și gâtului (ORL)
DIAGNOSTIC ȘI TESTE
Cum se diagnostichează torticolisul?
Medicul va efectua un examen fizic pentru a diagnostica torticolisul. Acesta se va uita la cât de mult este răsucit sau înclinat capul bebelușului.Va examina, de asemenea, gâtul și vor căuta mușchi umflați sau înțepeniți.
În funcție de gravitatea afecțiunii, medicul poate solicita teste, inclusiv:
- Radiografie a gâtului
- Tomografie computerizată (CT) a capului și a gâtului
- Imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) a capului și a gâtului
GESTIONARE ȘI TRATAMENT
Cel mai adesea, exercițiile de întindere și schimbările de poziție pot trata torticolisul congenital. Specialistul vă va învăța cum să întindeți mușchii gâtului copilului. Va trebui să mutați ușor capul bebelușului în partea opusă. Va trebui să practicați întinderile pentru torticolis de mai multe ori pe zi. În timp, creșteți încet mișcările.
Pentru schimbările de poziție, întindeți copilul pe spate cu capul poziționat pe partea opusă în timpul somnului și la culcare. Când bebelușul este treaz, mutați jucării și alte obiecte astfel încât să fie nevoit să exerseze întoarcerea gâtului în direcția opusă.
Dacă aceste metode nu funcționează, medicul dumneavoastră de familie vă poate îndruma către un specialist. Aceștia pot recomanda mai întâi terapie fizică.
Alți specialiști pot include:
- Fiziolog: Un fiziolog este un medic specializat în fiziatrie sau în medicină fizică și reabilitare (PM&R)
- Neurolog pediatru: Un neurolog pediatru este un medic specializat în afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și nervilor la copii
- Chirurg ortopedic: Un chirurg ortoped este un medic specializat în sistemul musculo-scheletal. Este posibil ca bebelușul dumneavoastră să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a-și prelungi mușchiul
Tratamentul pentru torticolisul dobândit se concentrează pe afecțiunea care îl provoacă și pe ameliorarea simptomelor.
Tratamentul poate include:
- Antibiotice
- Injecții cu toxină botulinică pentru a slăbi mușchii înțepeniți ai gâtului
- Terapie cu căldură
- Masaj
- Bretele sau gulere pentru gât
- Kinetoterapie
PREVENȚIE
Nu există nicio modalitate cunoscută de a preveni torticolisul. Dar un tratament precoce poate ajuta la prevenirea înrăutățirii afecțiunii copilului. Se poate întâmpla ca bebelușul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală mai târziu.
COMPLICAȚII
Dacă bebelușul dumneavoastră are torticolis, acesta poate dezvolta o deformare a feței din cauza lipsei de mișcare a mușchilor. O altă complicație care poate apărea este sindromul capului plat (plagiocefalie). Craniul bebelușului dumneavoastră este moale și modelabil. Atunci când își sprijină aceeași secțiune a capului pe o suprafață prea des, presiunea poate aplatiza acea secțiune a capului.
my.clevelandclinic.orghttps://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22430-torticollis