Violența obstetrică sau umilirea femeilor în maternități: ce formă ia și de ce se întâmplă

Revoluția trandafirilor este o mișcare spontană creată de activista Jesusa Ricoy,  împotriva violenței obstetrice, pornită din America Latina, iar data de 25 noiembrie este dedicată conștientizării abuzurilor din maternități. A fost inițial creat ca un răspuns la desenele animate incredibil de ofensatoare pe care Societatea spaniolă de obstetricieni și ginecologi le-a avut în jurnalul lor medical în care și-au umilit propriii pacienți, condițiile și nașterile lor. Cu toate acestea, mișcarea a fost larg acceptată și, la fiecare 25 noiembrie (ziua împotriva violenței față de femei), se încearcă ca vocea femeilor umilite în timpul nașterilor să fie auzită.

Este un alt fel de #metoo care se întâmplă aproape zilnic în maternitățile din toată lumea. Sarcina și nașterea trebuie să fie o perioadă de sărbătoare, dar pentru multe femei aceasta poate semnala un moment de suferință, umilire și traumă. Câteva femei din lumea întreagă au mărturisit cum s-a manifestat violența obstetricală în cazul lor:

Reed: A spus că dorește să facă încă un control de col uterin. Am consimțit și când a făcut-o, mi-a apucat colul uterin și l-a prins cu putere. Am plâns și strigat de durere, țipând, cerșind și plângând ca ea să renunțe și să-și scoată mâna din vagin. Nu a renunțat până am dat acordul, ceea ce în cele din urmă am și făcut.

Oliveira: Închide-ți gura! Nu mai striga și nu împinge! Știai ce făceai când făceai sex, iar acum vezi rezultatul?

Viola: Moașa mi-a a spus că are dreptul să facă tot ce dorește cu corpul meu dacă ar crede că este mai bine pentru copil.

Sonya: Doctorul a strigat la mine și mi-a spus că nu este gata încă să-mi primească nașterea.

Violența obstetrică este un fenomen la nivel mondial. Este o formă de violență bazată pe gen care apare în timpul îngrijirii obstetricale. Rețeaua globală a femeilor pentru drepturile reproductive recunoaște că violența obstetrică poate lua diverse forme, printre care refuzarea îngrijirii, ignorarea nevoilor și durerilor femeilor, abuzul verbal, violența fizică, utilizarea inutilă a medicamentelor, intervențiile medicale forțate și tratamentul dezumanizat și nepoliticos.

Rolul central al drepturilor omului la naștere este larg recunoscut de activiști și organizații, printre care Alianța albă a panglicilor, Drepturile omului la naștere și Organizația Mondială a Sănătății. Drepturile omului la naștere luptă împotriva violenței obstetricale susținând dreptul femeilor la egalitate, intimitate, demnitate, la informație și la tratamente corecte. Violența obstetrică este în mod evident o încălcare a drepturilor femeii, dar recunoașterea acestui fapt nu este suficientă, fiecare stat trebuie să întreprindă acțiuni concrete.

Primul pas către stoparea practicilor abuzive și denigrante la naștere este informarea. Vă invităm să aflați din infograficul de mai jos ce este violența obstetrică, care sunt formele pe care le ia (cu exemple), și ce poate face fiecare femeie ca această practică să i-a sfârșit.

 

Sursa foto: 
http://newsfirst.lk
La Inceput