Mit #1 Este sigur să primești o scrisoare sau un colet din China?
Da, este sigur. Persoanele care primesc colete din China nu riscă să contracteze noul tip de coronavirus. Din testele anterioare s-a demonstrat că virusul Corona nu supraviețuiește prea mult timp pe obiecte, precum scrisori sau colete.
Mit #2 Pot animalele de companie să răspândească noul tip de coronavirus?
În acest moment, nu există date care ar confirma că animalele de companie, precum pisicile sau câinii pot fi infectate cu noul tip de coronavirus. Totuși, este mereu binevenit să vă spălați pe mâini cu apă și săpun după ce contactați cu pisicile sau câinii. Această măsură vă va proteja de bacterii precum E. coli și Salmonella, care pot fi transmise de la animale la om.
Mit #3 Mă protejează vaccinul împotriva pneumoniei de noul tip de coronavirus?
Nu, vaccinurile care vă protejează împotriva pneumoniei, precum e vaccinul pneumococic sau vaccinul Haemophilus influenza de tip B (Hib) nu oferă protecție împotriva noului tip de coronavirus.
Virusul este nou și diferit, astfel încât are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii lucrează în prezent asupra conceperii noului vaccin împotriva 2019-nCoV, iar OMS îi susține în cadrul acestui proces.
Deși aceste vaccinuri nu vă pot proteja împotriva coronavirusului, vaccinarea împotriva infecțiilor respiratorii este recomandată pentru a vă păstra sănătatea.
Mit #4 Mă poate proteja igienizarea regulată a nasului cu soluție salină de noul tip de coronavirus?
Nu, acum nu există date care ar confirma că igienizarea regulată a nasului vă poate proteja de noul tip de coronavirus. Există unele date limitate că igienizarea regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta persoanele să se restabilească mai eficient în urma unei infecții respiratorii comune. Totuși, nu s-a confirmat că utilizarea soluției saline poate preveni apariția infecțiilor respiratorii.
Mit #5 Mă pot ajuta gargarele cu clătitorul de gură să previn îmbolnăvirea cu noul tip de coronavirus?
Nu există date care ar confirma că utilizarea clătitorului de gură vă poate proteja de infectarea cu noul tip de coronavirus. Unele tipuri de clătitoare pot elimina bacteriile pentru câteva minute din salivă. Totuși, acest fapt nu înseamnă că ele vă protejează de noul tip de coronavirus.
Mit #6 Consumul de usturoi este eficient în lupta cu noul coronavirus?
Usturoiul este un produs sănătos, cu unele acțiuni antimicrobiene. Totuși, nu există date în urma izbucnirilor recente de coronavirus că usturoiul a protejat oamenii de contractarea acestuia.
Mit #7 Poate uleiul de susan să blocheze pătrunderea coronavirusului în organism?
Nu, uleiul de susan nu nimicește noul tip de coronavirus. Unii dezinfectanți pe bază de clor, solvenții eterici, etanolul de 75%, acidul peracetic și cloroformul pot nimici virusul de pe suprafețe. Totuși, acestea nu au niciun efect asupra virusului dacă sunt aplicate pe piele sau sub nas. Dimpotrivă, aplicarea acestora pe piele poate fi extrem de dăunătoare.
Mit #8 Coronavirusul afectează doar persoanele în etate sau tinerii sunt, de asemenea, în grupul de risc?
Persoane de orice vârstă pot fi afectate de noul coronavirus (2019-nCoV). Persoanele în vârstă sau cele care suferă de boli cronice (astm bronșic, diabet zaharat, boli cardiovasculare) sunt mai vulnerabile în fața noului tip de virus.
OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să întreprindă măsuri de protecție împotriva noului tip de virus prin respectarea igienei personale și a bunei igiene respiratorii.
Mit #9 Sunt eficiente antibioticele în lupta cu noul coronavirus?
Nu. Antibioticele nu sunt eficiente în lupta cu virusurile, ci doar cu bacteriile. 2019-nCoV este un virus, de aceea antibioticele nu trebuie utilizate pentru prevenirea sau tratarea acestuia. Totuși, dacă sunteți diagnosticați și internați cu noul tip de coronavirus, vi se pot administra antibiotice în cazul în care sunt depistate infecții asociate provocate de alte tipuri de bacterii.
Mit #10 Există unele medicamente specifice pentru a preveni sau trata noul coronavirus?
Acum nu există medicamente specifice, recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuși, persoanele infectate trebuie să primească tratamentul eficient pentru ușurarea simptomelor, iar cei cu infecție severă trebuie să beneficieze de o îngrijire optimă de susținere.
Unele tratamente specifice, cu suportul OMS, sunt investigate acum și vor fi testate prin intermediul studiilor clinice.