Mituri: ceapa tăiată, păstrată în cameră, previne gripa și răceala

Odată ce simptomele gripei și răcelii își fac apariția, prima întrebare care apare este - cum să le oprim evoluția? Administrarea vitaminei C, a medicamentelor antiinflamatoare sau a ceaiului cald cu dulceață de zmeură sunt doar câteva măsuri pe care le luăm, de obicei. O altă metodă de ne trata cât mai natural este să punem în cameră ceapă, curățată și tăiată felii pentru a „ucide” infecția. Cât de adevărată sau mitologică este această măsură, aflați în cele ce urmează.

De ce această măsură?

Motivul principal care ne ghidează să punem o ceapă în camera bolnavului este că aceasta are capacitatea de a absorbi virusurile și bacteriile din aer și, respectiv, din organismul bolnavului.

De unde își are originea această teorie?

Potrivit Asociației Naționale a Cepei (National Onion Association), legenda că ceapa poate trata gripa și răceala își are originea de prin secolul 14. De asemenea, în timpul epidemiei de ciumă, oamenii considerau că îmbolnăvirea se produce prin intermediul „aerului nociv”, ce miroase urât. Din acest motiv, în jurul bolnavilor era pusă ceapa, pentru a „preveni” infectarea.

Noțiunea de „aer nociv” a fost inventată de savanți înainte să fie descoperită teoria microorganismelor. Astăzi, microorganismele nu mai sunt o teorie, ci o demonstrație științifică. Metoda folosirii are similitudini cu reflexoterapia, metodă de tratament chineză.

Înainte de confirmarea existenței microorganismelor, oamenii considerau că ceapa crudă are proprietatea de a purifica aerul dintr-o încăpere. De asemenea, aceștia credeau că ceapa mărunțită, băgată în ciorap, are proprietatea de a „curăți sângele”. Cel din urmă proces, are drept rezultat izbăvirea persoanei de răceală și gripă.

Mai recent, în anul 1918, în timpul „gripei pandemice”, oamenii puneau ceapa tăiată în casele lor pentru a se apăra de virus. Într-o istorie anecdotică, o familie ar fi rămas sănătoasă în timpul pandemiei de gripă, după ce a ascultat sfatul unui medic și a pus ceapă în toată casa.

Câțiva ani în urmă, numeroase articole afirmau că acest remediu popular este eficient. Atunci proprietățile curative ale cepei erau argumentate de prezența compușilor sulfurici mirositori.

Cât despre reflexoterapie, eficacitatea cepei se rezumă la influența ei asupra diferitor puncte de pe tălpi, atunci când este pusă în ciorapi.

Ce spune știința?

Un reviu al literaturii, efectuat în anul 2002, a demonstrat că ceapa într-adevăr este bogată în compuși sulfurici. Totuși, această afirmație este insuficientă pentru a demonstra că ceapa are proprietatea de a purifica aerul dintr-o cameră. Științific vorbind, nu există nici un studiu medical care ar demonstra eficacitatea cepei în tratamentul răcelii și gripei. Toate afirmațiile precedente nu au citat niciun studiu medical în conținut, făcând referință doar la vorbe din popor.

Totodată, un reviu sistematic al studiilor medicale, efectuat în 2011, a demonstrat că nu sunt suficiente date pentru a concluziona că reflexoterapia este eficientă în tratamentul oricărui tip de maladii.

Pe de altă parte, aromaterapia este un domeniu ce se dezvoltă din ce în ce mai mult, inclusiv la nivel științific.

De ce metoda este ineficientă?

Atunci când ne îmbolnăvim, microbi și virusuri microscopice pătrund în organismul nostru și se multiplică, iar noi devenim „gazdele” acestora. Când sistemul imun le detectează prezența, acesta produce anticorpi specifici pentru a le elimina definitiv din organism. Anume această „luptă” și provoacă simptomele pe care le resimțim în timpul gripei sau ale răcelii.

Din acest motiv apare tusea, secreția excesivă de mucus, durerile în gât, dar și durerile de cap.

Nu este științific posibil ca ceapa să „evacueze” microbii și virusurile din corp, deoarece nu este un mediu prielnic pentru dezvoltarea acestora, astfel încât nu le poate atrage în interiorul său.

În mod tehnic, ceapa nu îți face rău, dar nu te va izbăvi de simptomele gripei și ale răcelii.

Ce metode sunt eficiente?

Pentru a-ți face locuința și locul de muncă mai sanogen și a preveni apariția gripei și a răcelii, respectă următoarele reguli simple:

- Menține curățenia – aerisirea frecventă a încăperilor, curățenia umedă și dezinfectarea suprafețelor vor ține departe de tine virușii și microbii, micșorând substanțial probabilitatea de a te îmbolnăvi.

- Spală mâinile cu apă caldă și săpun – după vizitarea locurilor publice, strângerea de mână sau contactul cu alte persoane, practică această metodă de profilaxie, deosebit de eficientă pentru a evita „implantarea” microorganismelor în corpul tău.

- Păstrează distanța – virușii și bacteriile se răspândesc ușor în aer și pot rămâne suspendați pentru o perioadă lungă de timp, îndeosebi după un act de tuse sau strănut. 

Nu uita și de modul sănătos de viață – o alimentație echilibrată, evitarea stresului și practicarea exercițiilor fizice zilnice îți vor întări considerabil imunitatea și te vor ajuta în lupta cu gripa și răceala.

Fii atent la alegerea ta!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
bobvila.com
La Inceput