Mituri despre noul coronavirus, COVID-19 – explicațiile Organizației Mondiale a Sănătății

Pe măsură ce noul coronavirus, COVID-19 evoluează teritorial, în spațiul online apar tot mai multe mituri legate de acesta. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dezmințit anterior o serie de mituri. Urmăriți în continuare o altă „porție”, cu explicațiile autorităților competente de la OMS.

Mit #1. Coronavirusul nu poate fi transmis în ariile cu climă fierbinte și umedă

Adevăr. Din observațiile de până acum, coronavirusul de tip nou poate fi transmis în toate ariile geografice, inclusiv în ariile cu climă fierbinte și umedă. Indiferent de climă, adoptați măsuri de protecție dacă sunteți într-o arie ce a raportat cazuri de COVID-19 sau intenționați să călătoriți spre aceasta.

Cea mai bună metodă de a vă proteja, este să vă spălați frecvent pe mâini. Eliminați virusul, care se poate afla pe mâinile voastre și evitați infectarea, care se poate petrece dacă vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Mit #2. Temperaturile joase și zăpada pot ucide noul coronavirus

Adevăr. Nu există nici un motiv de a considera că anotimpul rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura fiziologică a corpului uman rămâne între 36.5 și 37 grade Celsius, indiferent de temperatura din mediul exterior.

Cea mai eficientă cale de a vă proteja de noul coronavirus este spălarea frecventă a mâinilor sau tratarea acestora cu dezinfectanți pe bază de alcool.

Mit #3. Baia fierbinte previne apariția noului coronavirus

Adevăr. Baia fierbinte nu vă va ajuta în prevenirea infectării cu noul coronavirus. Temperatura corpului Dvs. rămâne constantă, indiferent de temperatura băii sau a dușului, pe care îl faceți. De asemenea, un duș sau o baie cu temperatura apei extrem de înaltă vă poate dăuna, provocând arsuri.

Ceea ce vă poate ajuta este igienizarea regulată a mâinilor și evitarea atingerii frecvente a ochilor, nasului sau a gurii.

Mit #4. Noul coronavirus poate fi transmis prin mușcături de țânțar

Adevăr. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin mușcăturile de țânțar. La momentul actual nu există informații, care ar confirma că COVID-19 poate fi transmis în asemenea mod. Acesta este un virus respirator, care se transmite primordial prin picături generate în timp ce o persoană bolnavă tușește sau strănută, sau prin intermediul salivei sau a eliminărilor nazale.

Pentru a vă proteja, evitați contactul apropiat cu persoanele ce tușesc sau strănută, dar și igienizați-vă regulat mâinile cu apă și săpun sau cu dezinfectant pe bază de alcool.

Mit #5. Sunt uscătoarele pentru mâini eficiente în lupta cu noul tip de coronavirus?

Adevăr. Nu, uscătoarele pentru mâini nu sunt eficiente în lupta cu COVID-19. Pentru a vă proteja de noul coronavirus, spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun, sau utilizați dzinfectantul pentru mâini. Odată ce mâinile Dvs. sunt curate, uscați-le utilizând o piesă de hârtie sau uscătorul pentru mâini.

Mit #6. Pot fi lămpile ultraviolete eficiente în lupta cu noul coronavirus?

Adevăr. Lămpile ultraviolete nu trebuie utilizate pentru a steriliza mâinile sau alte porțiuni ale pielii, deoarece pot cauza iritații.

Mit #7. Cât de eficiente sunt termo-scanerele în detectarea persoanelor infectate cu COVID-19?

Adevăr. Termo-scanerele sunt eficiente pentru detectarea persoanelor care suferă de febră (au o temperatură a corpului mai mare decât cea obișnuită), din cauza infectării cu noul coronavirus. Totuși, acestea nu pot detecta persoanele care sunt infectate, dar nu manifestă simptome (febră, în cazul dat). Acest lucru se petrece pentru că persoanele infectate cu COVID-19 manifestă simptome în 2-10 zile de la contractarea virusului.

Mit #8. Poate dispersarea dezinfectaților pe bază de alcool sau clor pe corp proteja împotriva COVID-19?

Adevăr. Nu, dispersarea dezinfectanților pe suprafața corpului nu va ucide virușii, care deja au pătruns în corpul Dvs. Pătrunderea acestor dezinfectanți pe suprafața mucoaselor (ochi, gură) poate fi dăunătoare. Asigurați-vă că alcoolul și clorul nimeresc doar pe suprafațe și sunt utilizate conform recomandărilor.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
news18.com
Sursa: 

who.int

La Inceput