Acizii grași Omega 3 sunt incredibil de importanți pentru sănătatea omului. Aceștia au multe beneficii pentru corp și creier. Vă prezentăm 17 beneficii de sănătate ale acizilor grași Omega 3 susținute de știință.
1. Omega-3 poate lupta împotriva depresiei și anxietății
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mentale din lume. Simptomele includ tristețe, letargie și o pierdere generală a interesului pentru viață. Anxietatea, de asemenea este o tulburare obișnuită, care se caracterizează prin îngrijorare și nervozitate constantă. Studiile indică faptul că persoanele care consumă regulat omega-3 sunt mai puțin susceptibile de a fi deprimate. Mai mult, atunci când persoanele care suferă de depresie sau anxietate încep să ia suplimente de omega-3, astfel că semnele depresiei sau anxietății se ameliorează.
Există trei tipuri de acizi grași omega-3: ALA, EPA și DHA. Dintre cei trei, EPA pare a fi cel mai bun la combaterea depresiei. Studiile arată că suplimentul EPA ar fi printre cele mai eficiente medicamente antidepresive pentru cei care suferă de această boală.
2. Omega-3 poate îmbunătăți sănătatea ochilor
DHA, este un alt tip de omega-3, fiind o componentă structurală majoră a retinei ochiului. Dacă aveți insuficiență de DHA, pot apărea probleme de vedere. Interesant este că atunci când luați omega-3 suficientă aveți un risc redus de degenerescență maculară, una dintre cauzele principale ale orbirii.
3. Omega-3 contribuie la dezvoltarea și menținerea sănătății creierului și este important în sarcină. De Omega 3 au mare nevoie copiii prematuri
Omega-3 este crucial pentru creșterea și dezvoltarea creierului la sugari. DHA reprezintă 40% dintre acizii grași polinesaturați din creier și 60% în retina ochiului. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că sugarii hrăniți cu o formulă fortificată cu DHA au vederea mai bună, decât sugarii hrăniți cu o formulă fără ea.
Obținerea unor cantități suficiente de omega-3 în timpul sarcinii este asociată cu numeroase beneficii pentru copilul dumneavoastră, incluzând:
Inteligență
O mai bună comunicare și abilități sociale
Mai puține probleme de comportament
Scăderea riscului de întârziere a dezvoltării
Scăderea riscului de ADHD, de autism și de paralizie cerebrală.
4. Omega-3 poate diminua factorii de risc pentru bolile cardiace
Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt principalele cauze ale deceselor în întreaga lume. Cu zeci de ani în urmă, cercetătorii au observat că în comunitățile în care oamenii consumau pește, ratele acestor maladii erau mult mai scăzute decât în comunitățile unde se consuma mai puțin. Acest lucru a fost ulterior legat de consumul de omega-3. De atunci, acizii grași omega-3 au fost asociația cu numeroasele beneficii pentru sănătatea inimii, cum ar fi:
Trigliceridele: Omega-3 poate determina o reducere majoră a trigliceridelor, de obicei cu 15%-30% .
Tensiunea arterială: Omega-3 poate reduce nivelul tensiunii arteriale la persoanele cu tensiune arterială ridicată.
Colesterolul HDL „bun”: Omega-3 poate ridica nivelurile de „colesterol” HDL „bun”.
Cheaguri de sânge: Omega-3 ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge dăunătoare.
Placa: Prin păstrarea arterelor netede și fără leziuni, omega-3 ajută la prevenirea plăcii care poate restrânge și întări arterele dumneavoastră.
Inflamația: Omega-3 reduce producerea unor substanțe eliberate în timpul răspunsului inflamator al corpului.
Pentru unii oameni, omega-3 poate, de asemenea, să scadă colesterolul LDL „rău”. Cu toate acestea, dovezile sunt împărțite - unele studii au descoperit creșteri ale LDL.
În ciuda acestor efecte benefice asupra factorilor de risc pentru boala cardiacă, nu există dovezi convingătoare că suplimentele de omega-3 pot preveni atacurile de cord sau accidentele vasculare cerebrale. Multe studii nu au găsit niciun beneficiu.
5. Omega-3 poate reduce simptomele ADHD la copii
Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) este o tulburare comportamentală caracterizată prin lipsa de atenție, hiperactivitate și impulsivitate.
Mai multe studii observă că copiii cu ADHD au niveluri mai scăzute de acizi grași omega-3 decât cei sănătoși. Mai mult, numeroase studii observă că suplimentele omega-3 pot reduce simptomele ADHD. Omega-3 ajută la îmbunătățirea atenției și îndeplinirii sarcinilor. De asemenea, acestea scad hiperactivitatea, impulsivitatea, neliniștea și agresivitatea.
Recent, cercetătorii au observat că suplimentele pentru uleiul de pește erau unul dintre cele mai promițătoare tratamente pentru ADHD.
6. Omega-3 poate reduce simptomele sindromului metabolic
Sindromul metabolic presupune o serie de condiții. Acestea cuprind obezitatea centrală - de asemenea cunoscută sub denumirea de burtă de grăsime, precum și hipertensiunea arterială, rezistența la insulină, trigliceridele ridicate și niveluri scăzute de HDL colesterol.
Este o preocupare majoră pentru sănătatea publică, deoarece crește riscul de apariție a altor afecțiuni, inclusiv bolile de inimă și diabetul zaharat.
Omega-3 acizi grași pot îmbunătăți rezistența la insulină, factorii de inflamație și bolile cardiace la persoanele cu sindrom metabolic.
7. Omega-3 luptă împotriva inflamațiilor
Inflamația este un răspuns natural la infecții și leziuni ale corpului. Prin urmare, este normal să existe. Cu toate acestea, inflamația persistă uneori o perioadă lungă de timp, chiar și fără să existe vreo infecție sau vătămare. Aceasta se numește inflamație cronică sau pe termen lung. Inflamația pe termen lung poate provoca aproape toate bolile cronice occidentale, inclusiv bolile de inimă și cancer.
Studiile au constatat o legătură între aportul mai mare de omega-3 și inflamația de scurtă durată.
8. Omega-3 poate lupta împotriva bolilor autoimune
În bolile autoimune, sistemul imunitar este atacat de celule străine. Diabetul de tip 1 este un prim exemplu, în care sistemul imunitar atacă celulele producătoare de insulină din pancreas.
Omega-3 poate combate unele dintre aceste boli și poate fi deosebit de important în timpul vieții.
Studiile arată că obținerea suficientă de omega-3 în timpul primului an de viață este legată de un risc redus de multe boli autoimune, inclusiv diabetul zaharat tip 1, diabetul autoimun și scleroza multiplă.
Omega-3 ajută, de asemenea, în tratamentul lupusului, artritei reumatoide, colitei ulcerative, bolii Crohn și psoriazisului.
9. Omega-3 poate reduce tulburările mintale
Au fost raportate niveluri scăzute de omega-3 la persoanele cu tulburări psihice. Studiile sugerează că suplimentele omega-3 pot reduce frecvența schimbărilor de dispoziție și a recăderilor la persoanele cu schizofrenie și tulburare bipolară. Suplimentarea cu acizii grași omega-3 poate, de asemenea, să prevină comportamentul violent.
10. Omega-3 poate lupta împotriva îmbătrânirii legate de vârstă și a bolii Alzheimer
Un declin al funcției creierului este una din consecințele inevitabile ale îmbătrânirii. Mai multe studii au asociat scăderea declinului mental, îmbătrânirea și riscurile mici de a face Alzheimer cu consumul mai mare de omega-3. O revizuire a studiilor controlate sugerează că suplimentele de omega-3 pot fi benefice, dacă sunt administrate în debutul bolii, când simptomele AD sunt foarte ușoare. Cercetătorii sugerează însă că, totuși, sunt necesare mai multe cercetări privind beneficiile omega3 asupra sănătății creierului.