Chimioterapia, împreună cu radioterapia, reprezintă standardul de aur în tratamentul convențional al cancerului. Posibilele efecte secundare, care, din fericire, nu apar la toată lumea, sunt tulburările digestive, afectarea mucoaselor și a unghiilor, impotența și căderea părului. Pe termen lung există, de asemenea, riscul de infertilitate.
Efecte secundare ale chimioterapiei: impotența și infertilitatea
Chimioterapia prezintă reacții adverse. Acest lucru este cunoscut, acceptat și până la urmă trebuie să fie așa, deoarece un medicament care nu are efecte secundare nedorite nu funcționează, aceasta fiind opinia medicinii convenționale. Între timp, se administrează medicamente cu caracter profilactic împotriva vomitării, nu în ultimul rând pentru a menține stresul emoțional al pacientului la un nivel cât mai scăzut posibil.
În săptămânile de după chimioterapie, tulburările digestive sunt tot mai puține, părul crește la loc, iar unghiile și mucoasele se regenerează. Așadar, efectele secundare sunt reversibile.
Unele efecte secundare, însă, nu sunt reversibile. Multe dintre ele nu sunt observate sau simțite la început. După câțiva ani, cancerul poate să recidiveze ca urmare a terapiei împotriva cancerului (chimioterapiile sunt cancerigene).
De asemenea, efectele secundare care afectează funcția de reproducere (infertilitatea și impotența) nu mai sunt adesea reversibile. Există cazuri frecvente în care acest risc nu este menționat deloc, deoarece mulți pacienți cu cancer sunt deja la o vârstă la care planificarea familială a fost de mult timp realizată. Însă și ei sunt afectați în mod natural de un libido slăbit și de impotență, suferind din această cauză.
Congelarea spermei și a ovulelor ca metodă de prevenire a infertilității
Persoanele care sunt supuse chimioterapiei la o vârstă reproductivă pot deveni și rămâne infertile ca urmare a acestui tratament. În acest caz, sperma și ovulele pot fi prelevate înainte de chimioterapie și congelate, astfel încât mai târziu, prin inseminare artificială, să poată fi întemeiată o familie.
Medicamente chimioterapice care vă pot face impotent/ă sau infertil/ă
Printre medicamentele care pot duce la infertilitate se numără următoarele:
- Alchilanți (care conțin procarbazină și/sau ciclofosfamidă) - aceste medicamente (administrate, de exemplu, în cazul limfomului Hodgkin) cauzează azoospermie prelungită (nu există spermatozoizi maturi în ejaculat) la 90 până la 100 % dintre bărbații tratați și insuficiență ovariană la 5 până la 25 % dintre femeile sub 30 de ani. Riscul de menopauză prematură este chiar mai mare la femeile cu vârsta de peste 30 de ani.
- Ciclofosfamida este, la fel, utilizată uneori pentru a trata lupusul eritematos sistemic, o boală autoimună. La 14 % dintre pacientele cu vârsta sub 41 de ani, ovarele încetează să mai funcționeze, ceea ce înseamnă că nu se mai maturizează ovule. Femeile devin astfel infertile și intră în menopauză prematură.
- Ifosfamida este un alt medicament chimioterapic care duce la infertilitate. În acest caz, ca de obicei, depinde de doză. În cadrul unui studiu, la o doză de mai puțin de 60 g pe metru pătrat de suprafață corporală, gonadele au rămas neafectate; la o doză mai mare, 2/3 dintre bărbați au devenit infertili.În revista International Journal of Clinical Oncology, cercetătorii japonezi au scris în august 2016 că infertilitatea masculină devine mai predispusă după administrarea de medicamente chimioterapice decât infertilitatea feminină. Prin urmare, după chimioterapia efectuată la vârsta tânără, bărbații au mai multe șanse de a deveni infertili decât femeile.
- Estramustina duce la impotență și la pierderea libidoului la unul din 10 bărbați după tratamentul cancerului de prostată. De asemenea, pot fi observate tromboembolism, edeme, insuficiență cardiacă, atac de cord, anemie, trombocitopenie, insuficiență hepatică și creșterea sânilor.
- Vincristina, inhibitor al mitozei, duce la neuropatii (tulburări nervoase) cu tot felul de boli concomitente, cum ar fi tulburări senzoriale (furnicături, amorțeală, mâncărimi etc.), tensiune arterială scăzută, slăbirea mușchilor vezicii urinare și, nu în ultimul rând, impotență.
- Docetaxel (un alt inhibitor al mitozei) - într-un studiu realizat în 2014 pe baza acestui medicament, toți participanții (care erau tratați pentru cancerului de prostată) au suferit de oboseală severă și de tulburări digestive, precum și de disfuncții erectile.
Chimioterapia combinată
Deseori, în chimioterapie se combină diferite medicamente. Într-un studiu cu peste 200 de participanți, acest lucru a dus adesea la așa-numitul sindrom Raynaud, precum și la pierderea libidoului la aproape 20 % dintre aceștia, impotență în cazul a 12 %, reducerea intensității orgasmului la 20 % și probleme de ejaculare la 28 % dintre persoane.
La administrarea de cisplatină și permetrexed poate apărea, de asemenea, pierderea fertilității, în 1 până la 10 din 100 de cazuri.
După 6 cicluri de tratament cu o combinație de cisplatină, vinblastină și bleomicină, jumătate dintre pacienții dintr-un studiu descris în revista Danish Medical Bulletin încă mai sufereau de afecțiuni renale mulți ani mai târziu. Aproape toți aceștia sufereau de neuropatie periferică (boală a nervilor cu tulburări senzoriale). De asemenea, unii pacienți sufereau de impotență.
Un studiu privind administrarea de cisplatină și paclitaxel din 2003 a arătat că, după efectuarea chimioterapiei, impotența nu s-a ameliorat la niciunul dintre pacienți.
Cum să vă întăriți și să vă protejați înainte și după chimioterapie
Există multe modalități de a întări și ajuta organismul după un tratament de chimioterapie debilitant, astfel încât să existe mai multe șanse de a scăpa de impotență. Dacă aceste măsuri sunt luate înainte de chimioterapie, organismul ar putea deveni mai puțin predispus la unele efecte secundare ale chimioterapiei.
Detoxifierea după chimioterapie
De asemenea, pot fi puse în aplicare măsuri de detoxifiere. Acest lucru nu presupune doar eliminarea substanțelor chimice emise de chimioterapie înainte ca acestea să-și facă efectul. Detoxifierea după chimioterapie include mai degrabă măsuri de regenerare și de întărire a organelor responsabile de detoxifiere (curățarea ficatului, curățarea rinichilor), precum și măsuri de regenerare a sistemului digestiv, de obicei grav afectat, inclusiv refacerea florei intestinale.
Programul este însoțit de o alimentație adecvată, bogată în substanțe esențiale, care ajută la întărirea și vindecarea organismului, oferindu-i tot ceea ce are nevoie, fără a-l încărca cu substanțe nocive suplimentare.
Desigur, metodele naturiste nu pot face minuni în ceea ce privește impotența și infertilitatea după chimioterapie. În fond, nimeni nu poate estima amploarea efectelor negative provocate de chimioterapie în cazul fiecărei persoane. Cu toate acestea, măsurile care întăresc, protejează și sprijină organismul în eforturile sale de regenerare cresc considerabil șansele ca efectele dăunătoare să fie mult mai reduse decât ar fi fost în lipsa acestor eforturi și măsuri.
Tradus de Laura Paladi, stagiară, studentă USM.