Oncologii britanici oferă sfaturi practice pentru a reduce riscul de cancer

 

Medicii oncologi știu mai bine decât oricine cum să îți oferi cele mai bune sfaturi pentru a preveni cancerul. Ei împărtășesc sfaturile după care trăiesc, pentru că mulți dintre noi nu știm exact ce putem face pentru a preveni această boală. Cum își trăiesc viața oncologii bazându-se pe cunoștințele lor? Medicii dezvăluie secretele unei vieți sănătoase și riscurile care merită asumate - sau nu.

1. Nu fumați

„SIngura soluție este să nu fumezi deloc , având în vedere cât de dependentă este nicotina”, spune oncologul Charles Swanton, care tratează pacienții cu cancer pulmonar și este clinician-șef pentru Cancer Research UK pentru The Guardian.

Fiind martor la durerea pacienților cu cancer pulmonar, Swanton reamintește cât de devastatoare pot fi consecințele fumatului. Și, adaugă el: „Fumatul nu cauzează doar cancer pulmonar, ci și boli cardiovasculare, cum ar fi atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și demență vasculară - pe lângă alte 15 tipuri de cancer”.

2. Încercați să mențineți o greutate sănătoasă

Dr. Shivan Sivakumar, un oncolog care tratează pacienții din Birmingham cu cancere pancreatice, cancere ale canalelor biliare și cancere hepatice, spune că aproximativ 70% din cazurile de cancer hepatic pe care le vede sunt legate de obezitate. „Alcoolul are un impact, dar nici pe departe la același nivel”, spune el. „În cazul cancerului, marea cauză despre care vă vorbește toată lumea este fumatul. Dacă ne uităm la statisticile actuale, aproximativ 13% din populația Regatului Unit este fumătoare activă și probabil că acest procent va scădea la mai puțin de 10% în următorii ani. În ceea ce privește obezitatea și supraponderalitatea, una din trei persoane din populația Angliei este supraponderală, iar încă una din trei este obeză. Așadar, obezitatea este acum un factor de risc mult mai important"

Joe O'Sullivan, oncolog și profesor de radio-oncologie la Universitatea Queen din Belfast, este de acord. Cel mai mare factor al stilului de viață pentru cancerul de prostată este greutatea, spune el. „Prea multă grăsime, prea multă carne, prea mulți carbohidrați. Orice vă dă o burtă mai mare - mai mult de o talie de 34-36in [86-91cm] - crește riscul. Tipul de dietă pe care îl asociem cu lumea occidentală, o mulțime de grăsimi saturate și consumul mai multor calorii decât aveți nevoie”.

Mark Saunders, oncolog clinician consultant la spitalul Christie din Manchester, spune că: „există un număr tot mai mare de cancere cu debut precoce - cancere la persoanele sub 50 de ani. În ceea ce privește cancerul colorectal, acesta este în creștere marcată și cred că principalele cauze sunt lipsa de exerciții fizice, dieta greșită, obezitatea și stilul de viață occidentalizat”.

3. Reduceți consumul de carne

Potrivit The Guardian, Saunders subliniază faptul că aproximativ 13% din cazurile de cancer intestinal sunt legate de consumul prea mare de carne procesată sau roșie. Medicii sunt precauți în ceea ce privește propriul lor consum: O'Sullivan nu mănâncă carne roșie, iar Swanton și-a redus consumul. Sivakumar spune că urmează o dietă bazată pe plante, deși „în principal din motive de cruzime față de animale, mai degrabă decât din cauza riscului de cancer”. El spune că raportarea datelor nutriționale privind cancerul poate fi foarte confuză și face referire la activitatea statisticianului David Spiegelhalter de la Universitatea din Cambridge, care a arătat că, chiar dacă toată lumea ar mânca 50 g de slănină în plus în fiecare zi, acest lucru ar crește incidența cancerului de colon de la 6% la 7%. „Cred că este vorba despre a avea o dietă sănătoasă și echilibrată”, spune Sivakumar, „și, ocazional, de a mânca un dulce sau o friptură".

4. Evitați alimentele ultraprocesate

„Alimentele procesate ar putea fi un motiv pentru care mai mulți oameni tineri fac cancer", spune Sivakumar, „dar nu am cercetat cu adevărat acest lucru. Știm că alimentele procesate în general conțin o mulțime de lucruri pe care produsele alimentare normale nu le conțin”. În schimb, spune el, ar trebui să avem „ideea că trebuie să mâncăm alimente mai sănătoase” și, adaugă el, „probabil că trebuie să mâncăm mult mai puțin”.

„Foarte rar, dacă nu chiar niciodată, cumpărăm alimente procesate", spune Saunders despre dieta sa. „De cele mai multe ori mergem la magazinul alimentar pentru a cumpăra legume, la măcelarul local pentru a cumpăra carne și mâncăm mult pește. Mănânc și carne roșie. Ocazional mănânc o friptură de duminică. Probabil că luăm una sau două mâncăruri la pachet pe an și, de obicei, suntem dezamăgiți. Mănânc biscuiți la serviciu, dar nu îi avem în casă. Cu siguranță nu sunt perfectă, dar încerc să mă controlez astfel încât să-mi reduc riscul de cancer". Lipsa fibrelor este un factor de risc pentru cancerul intestinal, pentru care mantra clasică „cinci pe zi” poate ajuta. „Există o mulțime de fibre în fructe și legume”, spune Saunders, adăugând că ar trebui să mâncați mai multe legume decât fructe.

5. Reduceți consumul de alcool

O'Sullivan a renunțat la alcool: „Sunt un adevărat sfânt”, spune el. Swanton admite că bea câte un pahar de vin, iar Saunders bea ocazional. Sivakumar spune că există dovezi că fumatul și obezitatea sunt factori de risc mult mai mari pentru cancer. „Nu beți în exces”, spune el, „dar bucurați-vă de viață”.

6. Consultați un medic

Profesorul Pat Price, un oncolog consultant care a ajutat la lansarea campaniei Catch Up With Cancer pentru a face lobby pentru un acces mai bun la tratament, spune: „Mergeți la medicul de familie dacă aveți un simptom al cancerului - tuse cu sânge, urinare cu sânge sau sângerare rectală, sau o durere, sau un nod sau ceva de genul acesta, lucruri despre care știți că nu sunt în regulă”.

Încercați să nu fiți jenat. „O mulțime de bărbați în vârstă, în special în Marea Britanie și Irlanda, sunt timizi în a vorbi despre organele lor genitale sau despre funcția lor urinară", spune O'Sullivan. „Să sperăm că generațiile tinere vor fi mult mai încrezătoare în a vorbi despre asta”.

Saunders a atras atenția la simptomele care nu trebuie ignorate. „Cele mai importante pentru cancerele colorectale sunt sângerarea și o schimbare a obiceiului intestinal. Mergeți la medicul dumneavoastră de familie - s-ar putea să nu fie nimic dacă sunteți tânăr. Dar dacă se întâmplă în continuare, trebuie să mergeți din nou și să nu renunțați dacă există o schimbare. S-ar putea să nu fie cancer. Ar putea fi ceva simplu, dar trebuie să fii conștient de simptomele tale și să faci ceva în privința asta", a precizat doctorul pentru The Guardian.

7. Efectuați screening-urile

Doar aproximativ 65% dintre femeile invitate la screeningul mamar în Anglia participă în prezent. Cu toții avem vieți ocupate. Ultimul lucru la care vrem să ne gândim sunt simptomele noastre sau un test de screening care ar putea descoperi ceva. Dar nu uitați, șansele sunt ca totul să fie absolut în regulă. NHS face mii de mamografii în fiecare zi. Există un număr foarte mic de mamografii care sunt pozitive (aproximativ nouă din 1 000 de teste). Dacă se descoperă ceva, probabil că va fi ceva minuscul, tratabil și vindecabil.”, a menționat doctorul Price.

8. Faceți mișcare

Price și-a descoperit dragostea pentru alergare la 50 de ani: „Să ieși la aer curat, în natură este cel mai bun lucru pentru tine”. Pe măsură ce îmbătrânești: „Nu te mai gândești că trebuie să fii în formă, ci trebuie să rămâi neapărat sănătos”. Price face șase ore de exerciții fizice pe săptămână. „Cred că ar trebui să fie mai mult”, spune ea, făcând forță și condiționare, pilates dinamic, antrenament în intervale de intensitate ridicată și o alergare lungă la sfârșit de săptămână. „Cred că participarea la Maratonul Londrei îmi dă un sens real al scopului în fiecare an, pentru că știu pentru ce mă antrenez. De asemenea, la vârsta mea, dacă nu poți fi rapid, trebuie să fii constant. Cred că acest sentiment de a te împinge la limită este un lucru destul de sănătos de făcut. Fitness-ul este excelent pentru înaintarea în vârstă, pentru oase, mușchi și sănătate mintală. Sunt o adevărată susținătoare a femeilor de o anumită vârstă care se apucă de alergat".

9. Folosiți cremă de protecție solară

„Eu evit sămă expun la soare”, spune Price. „Nu obișnuiam să fac prea mult, dar sunt foarte conștientă de riscul de malignizare a pielii. Așa că mă acopăr și nu sunt un adorator al soarelui”. Swanton spune că el poartă întotdeauna cremă de soare și, fiind chel, o pălărie.

10. Gestionați stresul

„Viața este foarte stresantă și mulți dintre noi trebuie să încercăm să gestionăm mai bine stresul”, spune Price. Nu s-a dovedit că stresul în sine cauzează cancer, dar poate însemna că trăiți într-un mod care vă crește riscul, spune ea. „Uneori înseamnă că mănânci mult, bei mult sau nu faci mișcare. Mindfulness este foarte bună, precum și tehnicile de respirație. Știu că sună un pic minimal, dar pot funcționa pentru mulți oameni".

Despre o legătură directă între stres și cancer, Swanton a adăugat: „Unul dintre motivele pentru care nu știm încă răspunsul la această întrebare este că ne lipsesc modele bune de simulare a stresului uman în laborator, pentru a-l putea înțelege și studia. Dar cunoscând dovezile emergente privind modul în care sistemul nervos central modifică mediul imunitar și, reciproc, modul în care celulele imunitare comunică cu sistemul nervos central, nu m-ar surprinde deloc dacă ar exista o legătură funcțională. În următorii cinci până la zece ani, am putea începe să vedem o apariție a datelor care testează relația dintre stres și cancer".

11. Uitați-vă la riscul genetic

„Aproximativ 7% dintre cancerele de prostată sunt genetice”, spune O'Sullivan, „și este posibil să aveți un BRCA, o mutație genetică care este asociată cu cancerul de sân și cancerul de prostate”.

Potrivit The Guardian, acestea sunt rare - doar 1 din 400 de persoane le au. O'Sullivan spune că, dacă bărbații au o rudă care a murit de cancer de prostată la o vârstă fragedă, este important să efectueze un test pentru antigenul specific prostatei, la fiecare câțiva ani de la vârsta de 50 de ani. „Cu cât îl depistați mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat", spune el.

Riscul unei gene BRCA1 sau BRCA2 defecte este mult mai mare pentru cancerele de sân și de ovar, spune Price. „Mastectomia profilactică este recomandată atunci când riscul devine foarte ridicat și pacienții aleg adesea acest lucru în locul supravegherii regulate", spune ea.

12. Atunci când vă confruntați cu un diagnostic, fiți informat

„Nimeni nu vrea să fie diagnosticat cu cancer. Dar aflați cât de multe informații puteți. Adesea, cel mai greu lucru este să le spui altor persoane, din cauza reacției lor: unii oameni nu vor să vorbească despre asta sau chiar nu vor să se apropie de tine. Să fiți deschis și sincer vă poate ajuta și să faceți un plan cu medicii dumneavoastră. Adesea, pacienții consideră că teama de necunoscut este cel mai important lucru. Așadar, dacă puteți pune toate întrebările și știți cu ce vă confruntați, acest lucru vă poate ajuta. Există o cantitate uriașă de sprijin acolo. Oamenii te vor ajuta în călătoria ta”, a menționat Price.

13. Nu vă temeți de tratament

Unii oameni ar putea fi îngrijorați de a face un control de teama tratamentului, dar acesta se îmbunătățește întotdeauna, spune O'Sullivan, în special radioterapia. „Dacă oamenii au simptome, pot fi uneori reticenți în a merge la medicul lor de familie din cauza îngrijorării legate de cât de rău ar putea fi tratamentul. Mulți oameni vor avea rude care au trecut prin momente dificile în urma unui tratament de radioterapie. Dar știința s-a îmbunătățit dramatic. Dacă vă gândiți cum arăta smartphone-ul dumneavoastră acum 10 ani și cum arată acum, este similar cu tipul de evoluție tehnologică în radioterapie, până în punctul în care efectele secundare sunt mult mai reduse. Mulți oameni își continuă viața normală în timpulvtratamentului. În unele radioterapii, după cinci zile oamenii pot fi vindecați".

14. Vorbiți despre asta

„Cancerul afectează unul din doi oameni în timpul vieții", spune Price. „Toată lumea cunoaște pe cineva care a fost atins de cancer. Uneori, ne temem prea mult de el și credem că dacă nu vorbim despre el, nu ni se va întâmpla și nouă. Trebuie să fim mult mai deschiși în această privință în societatea noastră."

Este important să știți, spune ea: „Deși cancerul poate fi foarte rău pentru unii, nu înseamnă întotdeauna moarte. Pentru o mulțime de oameni, cancerul înseamnă probabil un tratament dificil și, așa cum a spus Prințesa de Wales, există zile bune și zile rele. Apoi, poate că ați ieșit din pădure, iar aceasta este supraviețuirea cancerului. Atunci puteți începe să vă gândiți la modul în care aceasta contribuie la îmbunătățirea vieții. Călătoria fiecăruia prin cancer este diferită și poate fi foarte grea; pentru unii, totul merge bine, iar pentru alții, din păcate, nu. În calitate de medici oncologi, ne dorim să existe un rezultat cât mai bun posibil pentru fiecare pacient."

15. Trăiți viața din plin

„Un exemplu este prevenirea cancerului hepatic - există măsuri sensibile pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de cancer în acea zonă, dar trebuie, de asemenea, să vă amintiți că majoritatea cancerelor nu pot fi prevenite: în general, 40% din cancer poate fi prevenit, iar 60% nu. Celelalte două tipuri de cancer pe care le văd nu fac probabil parte din categoria celor care pot fi prevenite în totalitate. Lucrul care m-a învățat cu adevărat este echilibrul dintre viața profesională și cea privată, petrecerea timpului cu cei dragi și asigurarea faptului că ai timp să îi vezi. Cred cu tărie în asta", a afirmat  Sivakumar.

 

 

 

 

Sursa foto: 
/www.canceraustralia.gov
La Inceput