Am suportat un transplant și vreau să fiu mămică. Răspunsul la cele mai frecvente întrebări

Fundația Națională a Rinichiului din SUA a răspuns celor mai frecvente întrebări pe care și le adresează femeile care au suferit un transplant și își doresc copii. Registrul Național de Transplant în Sarcină (NRPR) studiază sarcina după transplantul de organe și oferă informații cu privire la acest subiect de mai bine de 20 de ani. Registrul cuprinde peste 2.100 de participanți la studiu, iar unele dintre persoanele, care au primit organe noi, acum sunt bunici. Așadar:

1. Pot rămâne însărcinată după ce am suportat o operație de transplant?

  • Da! După transplant fertilitatea se restabilește rapid și poți rămâne însărcinată. Trebuie să identifici metodele de planificare a familiei care ți se potrivesc, după o discuție prealabilă cu medicul.

2. Este sarcina în afara oricărui pericol după transplant?

  • Depinde de tipul de transplant care a fost efectuat și de starea de sănătate a pacientului. Există unele aspecte care trebuie luate în considerare. Nu se întâmplă des, dar sarcina poate cauza anumite probleme. O sarcină fără pericole este atunci când organul transplantat funcționează bine, iar doza de medicamente pe care o primești nu poate influența negativ asupra sănătății tale și a copilului.

3.Cât trebuie să aștept după transplant ca să rămân însărcinată?

  • E mai bine să aștepți cel puțin un an după transplant pentru a te asigura că tratamentul pe care-l urmezi după transplant s-a stabilizat, iar organul funcționează așa cum trebuie. Este posibil să rămâi însărcinată mai devreme, însă riscul ca să apară unele probleme de sănătate poate fi mai mare. Cel mai bine e să consulți medicii care te supraveghează.

4.Trebuie sau nu ajustat tratamentul cu medicamente imunosupresive și alte preparate în timpul sarcinii?

  • Este important ca în sarcină doza de imunosupresive să fie ajustată foarte strict. Totodată, pot fi modificate și dozele de alte medicamente administrate în timpul sarcinii. Este necesar pe cât posibil să evitați CellCept®, Myfortic® și formele generice ale acestor preparate (Micofenolat mofetil și acid micofenolic) cu cinci săptămâni înainte de a rămâne însărcinată, precum și pe perioada gravidității. Înainte de a rămâne însărcinată, medicul poate schimba schema de tratament, de aceea trebuie să-l anunți despre această intenție. De obicei, pacientele care au suportat un transplant se află la îngrijirea obstetricienilor pregătiți în domeniu, au fost înregistrate foarte puține cazuri de rejecție a organului din cauza sarcinii.

5. Cu ce probleme de sănătate se pot naște copiii a căror mame au suferit un transplant de rinichi?

  • În comparație cu restul femeilor, cele care au suportat un transplant riscă să nască un copil prematur (până la 37 de săptămâni) sau cu greutate mică la naștere. Cazurile sunt de trei ori mai frecvente decât în mod obișnuit. Incidența malformațiilor congenitale este similară cu cea din populația generală, excepție fac mamele care au utilizat CellCept®, Myfortic® și formele generice ale acestora. Utilizând aceste preparate există riscul de naștere prematură și defecte congenitale la copii. Administrarea acestor preparate trebuie să fie minuțios analizată, numai în cazuri excepționale poate fi necesară. Femeile care planifică sarcina cu utilizarea metodelor noi de tratament, cum ar fi cu sirolimus, everolimus și belatacept ar trebui să ia în considerare că efectul acestor medicamente încă nu a fost pe deplin studiat și nu se știe cu certitudine cum vor influența asupra copiilor.    

6. Pot să-mi alăptez copilul?

  • Numărul mamelor care au ales să-și alăpteze copii a crescut pe parcursul anilor. Acest lucru trebuie discutat cu echipa de medici la care sunteți la evidență. Câteva studii recente au demonstrat că beneficiul alăptării depășește riscurile. Numai o cantitate foarte limitată de medicamente pot ajunge la copil prin laptele matern, însă nu au fost înregistrate probleme de sănătate în rezultatul alăptării de către NTPR.

7. Este posibil să naști mai mulți copii după transplant?

  • Există câteva cazuri de femei care au născut mai mulți copii după transplant. Ca și în cazul primei sarcini, la a doua organul transplantat trebuie să funcționeze bine. Au fost înregistrate cazuri când femeile care au suferit un transplant de rinichi au născut gemeni și chiar tripleți.

8. Există femei care prezintă un risc mai înalt de complicații din cauza transplantului?

  • Beneficiarele la care s-a înrăutățit funcția de grefă înainte de sarcină, de exemplu în rezultatul transplantului de rinichi nivelul creatininei este mai mare de 2,5 mg/dL sau după transplant de ficat a reapărut Hepatita C, pot avea complicații în timpul sarcinii. Femeile care au suportat transplant de cord sau de plămâni, pot de asemenea să fie afectate de sarcină. În asemenea cazuri este recomandată consilierea înainte de graviditate.

9. Ce consecințe pot fi pentru viitorii copii, dacă tații lor au suferit un transplant de rinichi?

  • Nu este o problemă pentru bărbați să conceapă copii, dacă au suportat un transplant, indiferent de regimul de tratament cu imunosupresoare. De asemenea, nu au fost înregistrate efecte negative asupra copiilor din cauză că tații au suportat o operație de transplant.

10. Cum se dezvoltă acești copii?

  • NTPR înregistrează continuu informații despre creșterea și dezvoltarea copiilor născuți de către părinți care au beneficiat de organe noi. Majoritatea copiilor sunt sănătoși și se dezvoltă bine, în rare cazuri apar probleme la prematuri și cei născuți cu malformații congenitale.

Familiile sunt încurajate să aducă pe lume copii, însă fiind monitorizați în permanență de medici.

Sursa foto: 
Suntmamica.ro
La Inceput