Travaliul indus este atunci când acesta începe în mod artificial, adică este provocat intenționat de cineva. Medicul poate să vă propună un travaliu indus, dacă consideră că copilul ar fi în mai mare siguranță dacă se va naște mai devreme, decât să continue se afle în burta mamei. Cu toate că majoritatea travaliilor încep în mod natural, și asta este bine, deoarece nașterea naturală este întotdeauna cea mai bună opțiune, există cazuri când gravidele pot avea nevoie de un mic ajutor pentru a naște.
De ce ar putea apărea necesitatea de a induce travaliul
Este de dorit să induceți travaliul în următoarele cazuri:
- Perioada sarcinii a depășit 41 de săptămâni. Depășirea acestui termen este principalul motiv pentru inducerea travaliului.
- Apa s-a rupt, dar travaliul nu a început. Dacă travaliul nu începe timp de o zi, există riscul ca gravida și copilul să dezvolte o infecție. În acest caz travaliul va fi indus la 24 de ore după ruperea apei.
- În cazul în care gravida suferă de diabet zaharat, ceea ce înseamnă că există probabilitate ca nou-născutul va crește mai mare decât unul normal. Dacă totuși copilul este mai mare medicul vă va recomanda să induceți nașterea după 38 săptămâni de sarcină. Mai mult, dacă există semne că bebelușul este mai mare decât se aștepta, atunci medicul ar putea să vă recomande cezariana, aceasta fiind cea mai optimă opțiune în astfel de cazuri.
- În cazul când gravida suferă de o boală cronică sau acută, precum preeclampsia sau insuficiența renală, care amenință sănătatea inclusiv a copilului.
- Atunci când gravida are 40 de ani sau mai mult, o vârstă la care există un risc mai mare de a naște un copil mort. Inducerea travaliului la a 39-a sau a 40-a săptămână a sarcinii poate reduce considerabil acest risc, în special dacă gravida are și alte complicații.
Desigur, gravida poate solicita inducerea travaliului din motive personale, de exemplu dacă în caz contrar partenerul ar putea să lipsească de la naștere. Ori, ați putea să induceți travaliul dacă sunteți îngrijorați de apariția unor complicații sau dacă anterior ați născut un copil mort.
Totuși, toate recomandările medicului și ale moașei vor fi bazate pe starea dumneavoastră de sănătate – pe testele medicale efectuate, pentru a vedea dacă corpul este pregătit pentru travaliu.
Cum va fi indus travaliul
Există câteva metode pe care moașa dumneavoastră poate să le folosească pentru a începe travaliul. În dependență de scorul dumneavoastră Bishop (scor obstetrical care evaluează anumiți parametri, pentru a stabili dacă sarcina și colul sunt pregătite pentru declanșarea nașterii), unele pot fi făcute de câteva ori, sau ați putea avea nevoie și de o altă metodă, până veți putea căpăta încrederea că travaliul decurge bine.
Metode de inducere a travaliului
Îndepărtarea membranelor - Îndepărtarea membranelor este atunci când moașa sau medicul introduce un deget prin vagin în colul uterin, ceea ce ar putea stimula începerea travaliului. Moașa vă va recomanda această metodă dacă nașterea are loc la termen. Ea vă va sugera să recurgeți la această metodă la săptămâna 40 și încă o dată la săptămâna 41 în cazul în care acesta este primul copil.
Dacă apa s-a rupt, iar travaliul încă nu a început, nu se recomandă recurgerea la îndepărtarea membranelor, deoarece această metodă ar putea duce la apariția unei infecții.
De altfel, membranele reprezintă un sac în care se află copilul și lichidul amniotic. Îndepărtarea membranelor presupune separarea acestui sac de colul uterin pentru a provoca în mod direct secreția prostaglandinei, care ar putea stimula contracțiile și ar declanșa travaliul. Dacă colul uterin nu este destul de dilatat pentru a face procedura dată, moașa ar putea să-l maseze sau să-l dilate.
Înainte de a începe travaliul medicul ar putea să vă propună să faceți o procedură repetată de îndepărtare a membranelor. Aceasta ar putea provoca senzații de disconfort sau chiar durere odată ce ați mai făcut anterior procedura dată, iar apoi ar putea apărea crampe musculare și sângerări. Dacă nu înțelegeți ceva, rugați moașa să vă explice ce se întâmplă. Dacă decideți să refuzați această metodă, ați putea să așteptați începerea travaliului în mod natural sau să folosiți o metodă mai formală de inducere, dacă aceasta vă este oferită.
Prostaglandină - este o substanță hormonală care provoacă dilatarea colului uterin și stimulează contracțiile. Înainte de a folosi această substanță, pulsul copilului trebuie să fie monitorizat timp de 30 de minute și scorul Bishop - analizat.
Moașa va introduce în vaginul un comprimat, un pesar sau gel care conține prostaglandine. Pesarul cu eliminare lentă, Propess, arată ca un tampon. Dacă vi s-a introdus un astfel de pesar, trebuie să stați culcată pe o parte timp de 30 de minute, astfel încât acesta să reușească să absoarbă umezeala și să se umfle. După aceasta veți putea să vă mișcați.
În timp ce așteptați ca prostoglandinele să acționeze, este posibil să ieșiți la o plimbare. În funcție de cauza inducerii, ați putea chiar primi permisiunea să mergeți acasă să așteptați până contracțiile vor începe. Veți avea nevoia de a fi examinată la fiecare 6 ore, în cazul administrării unui comprimat sau al gelului, sau după 24 de ore în cazul aplicării unui pesar, în afară de cazul când contracțiile vor începe mai devreme.
Prostaglandinele ar putea să vă provoace o stare febrilă, grețuri, stare bolnăvicioasă sau diaree și ați putea simți că vaginul este inflamat.
Dacă prostaglandinele nu acționează deloc, inducerea ar putea fi repetată peste o perioadă de timp, iar în caz că medicul consideră că ar fi mai bine ca micuțul să se nască mai devreme, el ar putea să vă propună cezariana în schimb.
Există un risc foarte mic ca folosirea prostaglandinelor vaginale ar putea suprastimula uterul. Aceasta înseamnă că ar putea părea contracții intense, frecvente și de lungă durată, care ar putea fi stresante pentru copilul dumneavoastră. Acest proces este cunoscut sub denumirea de hiperstimulare.
Dacă uterul devine hipersitmulat, este posibil să vi se administreze ceva care va atenua sau vor opri contracțiile. Deoarece pesarul este similar unui tampon, acesta ar putea să fie extras de către moașă. Doar această acțiune ar putea atenua activitatea uterului.
Ruptura artificială a membranelor - la fel numită și ruptura apei, este uneori folosită pentru a induce travaliul. Această metodă poate să vă fie oferită în cazul în care aveți probleme cu prostaglandinele vaginale, precum contracțiile frecvente sau de lungă durată. Ruptura artificială a membranelor, de asemenea, poate fi folosită ca parte componentă a travaliului, sau pentru a accelera acest proces, dacă el nu progresează.
Moașa sau medicul va face o gaură mică în membranele în care se află copilul. Ea va folosi o sondă lungă și subțire (amniocârlig) sau o mănușă medicală de cauciuc special echipată cu un cârlig la vârful degetului. Această procedură poate provoca disconfort, de aceea este posibil că o să vi se ofere o mască de oxigen pentru a vă relaxa.
Ruptura artificială a membranelor nu întotdeauna poate induce travaliul, și odată ce apa s-a rupt, copilul este expus riscului unei infecții. Iată de ce aplicarea acestei proceduri nu se recomandă ca metodă de inducere desinestătătoare, ci trebuie să fie folosită după ce travaliul a început. Dacă medicul presupune că aveți o infecție, veți administra antibiotice.
Syntocinonul - este o formă sintetică a hormonului oxitocina, care este sintetizat de corpul dumneavoastră pentru a stimula progresul travaliului. Acest preparat vă va fi oferit doar în cazul în care îndepărtarea membranelor și prostaglandina nu au avut nici un efect sau dacă contracțiile au început, dar travaliul nu progresează.
Syntocinonul va fi introdus în organism prin picurare intravenoasă. Odată ce contracțiile au început, rata de picurare poate fi redusă. În acest mod, contracțiile vor fi destul de dese pentru a dilata colul uterin, fără a deveni prea puternice. Doza inițială de Syntocinon este foarte mică și este mărită treptat pentru a preveni suprastimularea uterului și cauzarea stresului pentru copil. Nu vă îngrijorați, moașa va avea grijă ca micuțul să fie monitorizat încontinuu și se va asigura că totul decurge bine.
Contracțiile provocate de Syntocinon au tendința să fie mai intense decât cele naturale. Deci, o să vi se ofere un anestezic pentru a atenua durerea.
Riscul de a hiperstimula uterul cu Syntocinon este scăzut. Dacă totuși acest lucru se va întâmpla, vi se va administra medicamente care vor atenua contracțiile, în cazul în care nu este destulă doar încetarea introducerii Syntocinonului.
Cum vă puteți pregăti pentru un travaliu indus - aveți tot dreptul să acceptați sau să refuzați inducerea travaliului sau să alegeți metoda folosită. Moașa sau medicul poate să vă sugereze care dintre metode este mai potrivită, în dependență de gradul de dilatare al colului uterin.
Există dovezi precum că dacă travaliul este indus, este mai mare probabilitatea să aveți nevoie de o pensetă specială sau ventuză cu care medicul ar ajuta copilul să se nască. Totuși, dacă sunteți aproape de termenul de naștere, inducerea nu ar trebui să crească riscul de a avea nevoie de cezariană.
Înainte de a fi indus travaliu ați putea să alegeți un analgezic cale îl veți administra în cazul în care contracțiile vor fi prea puternice și căror nu veți putea face față. Informați-vă cât mai mult posibil despre diferența travaliului indus de cel natural.