Planificarea unei sarcini este un moment firesc pentru multe persoane , dar poate fi și provocator. Medicul vă poate îndruma cu privire la ceea ce trebuie să faceți înainte de a rămâne însărcinată pentru a vă ajuta să vă simțiți pregătită și încrezătoare în timp ce porniți în această călătorie.
De la consilierea preconcepțională la modificări ale stilului de viață, există o varietate de modalități prin care puteți reduce riscurile pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră.
Consiliere preconcepțională
Atunci când sunteți pregătită să vă întemeiați sau să vă măriți familia, stabiliți o întâlnire de consiliere preconcepțională cu un medic specialist. Chiar dacă ați avut sarcini anterioare, medicul vă poate analiza starea de sănătate și poate evalua orice riscuri noi care trebuie abordate. Este o idee bună să vă programați pentru consiliere preconcepțională cu aproximativ trei luni înainte de a începe să încercați să concepeți.
Medicul va revizui multe aspecte ale sănătății dumneavoastră și ale partenerului dumneavoastră în timpul consilierii preconcepționale, inclusiv:
- Istoricul medical personal: Spuneți-i medicului dumneavoastră despre orice afecțiuni cronice care ar putea afecta sarcina, cum ar fi epilepsia, diabetul, hipertensiunea arterială, anemia sau alergiile. Este important să țineți sub control aceste afecțiuni medicale înainte de a încerca să concepeți. De asemenea, ar trebui să vă informați medicul despre medicamentele curente, operațiile anterioare și sarcinile anterioare, mai ales dacă ați avut complicații de sarcină, cum ar fi un avort spontan.
- Istoricul medical al familiei: O evaluare a istoricului medical matern și patern va ajuta la determinarea dacă vreunul dintre părinți a avut afecțiuni medicale care ar putea fi transmise copilului dumneavoastră. Anunțați medicul dumneavoastră dacă cineva din familie are hipertensiune arterială, diabet, malformații congenitale, o dizabilitate intelectuală sau alte probleme de sănătate.
- Genetică: Mai multe tulburări genetice pot fi moștenite (transmise de la părinți la copii). Printre exemple se numără anemia celulelor secerătoare, boala Tay-Sachs și fibroza chistică. Genele care cauzează unele tulburări genetice pot fi identificate prin teste de sânge înainte de sarcină. Discutați cu medicul dumneavoastră despre depistarea genetică înainte de a încerca să concepeți.
- Starea de vaccinare: Medicul se va asigura că aveți făcute vaccinurile curente. Nu este sigur să faceți anumite vaccinuri în timpul sarcinii, iar contractarea bolilor în timpul sarcinii poate provoca avort spontan sau malformații congenitale. Dacă nu aveți imunitate, ar trebui să faceți vaccinurile necesare cu cel puțin o lună înainte de a încerca să concepeți. De asemenea, ar trebui să aveți vaccinul antigripal anual, care este sigur în toate trimestrele de sarcină.
- Expunerea la virus: Raportați orice potențială expunere la Covid-19 medicului dumneavoastră. A avea acest virus în timpul sarcinii prezintă riscuri grave pentru sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil.
- Depistarea violenței partenerului intim (VPI): este un abuz fizic, sexual sau emoțional cauzat de un soț sau partener actual sau fost. Aceasta poate include, de asemenea, constrângerea în materie de reproducere și constrângerea sarcinii. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor recomandă ca toate persoanele care planifică o sarcină să fie depistate pentru VPI.
Controlul înainte de sarcină
Ca parte a consilierii preconcepționale, medicul vă poate recomanda teste pentru a vă verifica starea de sănătate.
Un control înainte de sarcină poate include:
- Teste de sânge pentru a vă verifica grupa sanguină și pentru a vă asigura că nu aveți nicio infecție cu transmitere sexuală.
- Examen pelvian pentru a verifica sănătatea organelor pelviene (vagin, col uterin, uter și ovare).
- Testul Papanicolau pentru a verifica dacă aveți cancer prin prelevarea unei mostre de celule de la colul uterin.
- Examen fizic pentru a vă evalua greutatea, tensiunea arterială, pulsul, temperatura corpului și ritmul respirației.
Cum să vă pregătiți corpul pentru sarcină
Există o varietate de modalități prin care vă puteți pregăti corpul pentru sarcină și vă puteți asigura că sunteți în cea mai bună stare de sănătate posibilă înainte de a concepe.
Trebuie să:
- Evitați alcoolul: Consumul de alcool vă poate afecta fertilitatea atunci când încercați să concepeți. Acesta poate afecta nivelul hormonilor, menstruația și ovulația. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la probleme grave pentru copil, inclusiv nașterea prematură și tulburări de dezvoltare.
- Aveți o dietă sănătoasă: O dietă echilibrată înainte și în timpul sarcinii nu este numai bun pentru sănătatea ta generală, ci este esențial pentru a hrăni un făt. Alegeți o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și proteine slabe. Evitați alimentele foarte procesate și grase. Limitați-vă aportul de cofeină la cel mult una sau două cești de cafea pe zi.
- Eliminați expunerea la substanțe nocive: Femeile însărcinate trebuie să evite expunerea la substanțe toxice și chimice (cum ar fi plumbul și pesticidele) și la radiații (cum ar fi razele X). Expunerea la niveluri ridicate ale unor tipuri de radiații și la unele substanțe chimice și toxice poate afecta negativ fătul în curs de dezvoltare.
- Faceți exerciții fizice regulate și gestionați-vă greutatea corporală: Este important să faceți exerciții fizice în mod regulat și să vă mențineți o greutate adecvată înainte și în timpul sarcinii. Femeile care sunt supraponderale pot avea probleme medicale, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și diabetul. Femeile care sunt subponderale pot avea copii cu greutate mică la naștere.
- Identificați violența domestică: Femeile care sunt abuzate înainte de sarcină pot prezenta un risc crescut de abuz în timpul sarcinii. Medicul vă poate oferi sprijin comunitar, social și juridic pentru a vă ajuta să faceți față violenței domestice.
- Renunță la fumat: Studiile au arătat că bebelușii născuți de mame fumătoare au tendința de a se naște prematur, au o greutate mai mică la naștere și sunt mai predispuși să moară din cauza sindromului morții subite a sugarului (SIDS). În plus, femeile cu expunere la fumatul pasiv sunt mai susceptibile de a avea copii cu greutate mică la naștere. Pot exista, de asemenea, pericole din cauza fumului pasiv - substanțele chimice, particulele și gazele de tutun care rămân pe păr, pe haine și pe mobilier.
- Reduceți riscul de infecție: Evitați să mâncați carne insuficient gătită și ouă crude. În plus, evitați orice contact și expunere la fecale de animale și la nisipul pentru pisici, care pot conține paraziți sau virusuri. Spălați-vă frecvent pe mâini și evitați contactul cu persoanele bolnave.
- Luați vitamine: Începeți să luați o vitamine prenatale la indicația ,medicului.