Căpușele: Ce probleme pot provoca și cum să ne protejăm

Dacă ați mers vreodată în natură, probabil știți și ați întâlnit căpușe la un moment dat. Acestea sunt active în lunile de primăvară și de vară, în mod obișnuit din aprilie până în septembrie.

Căpușele se găsesc în aer liber în:

  • iarbă
  • copaci
  • arbuști
  • frunze

Mușcăturile căpușelor sunt adesea inofensive și nu produc simptome vizibile, dar numai în cazurile când acestea nu sunt infectate. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, iar unele pot transmite boli la oameni și animalele de companie. Acestea pot fi periculoase sau chiar mortale.

Aflați cum să recunoașteți căpușele, simptomele bolilor cauzate de căpușe și ce trebuie să faceți în cazul în care v-a mușcat o căpușă.

Căpușele pot varia în mărime, dar și culori, de la nuanțe de maro până la maro roșcat și negru. Pe măsură ce sug mai mult sânge acestea cresc în dimensiuni.

Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului. Aceasta se adăpostește sub axile, în zona inghinală sau păr. Când se află într-un loc propice, ele înțeapă pielea și încep să sugă sânge.

Spre deosebire de majoritatea altor gândaci care mușcă, căpușele rămân în mod obișnuit atașate corpului după ce vă mușcă. După o perioadă de până la 10 zile în care s-a hrănit cu destul sânge din corpul vostru, căpușa se poate desprinde și cade.

Simptome

Dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aveți:

-durere sau o umflătură la locul mușcăturii

-o erupție cutanată

-o senzație de arsură la locul mușcăturii

-dificultăți de respirație, dacă sunt severe

Unele căpușe prin mușcătură pot transmite anumite boli. Acestea pot provoca o varietate de simptome și, de obicei, se pot dezvolta de la câteva zile până la câteva săptămâni după o mușcătură. Simptomele potențiale ale bolilor cauzate de căpușe includ:

  • erupție cutanată
  • rigiditate a gâtului
  • dureri de cap
  • greaţă
  • slăbiciune
  • dureri musculare sau articulare
  • febră
  • frisoane

Asigurați-vă că solicitați asistență medicală cât mai curând posibil dacă ați fost mușcat de o căpușă pentru a fi evaluat și pentru a primi tratament.

Mușcăturile de căpușe sunt deseori ușor de identificat, deoarece căpușa rămâne atașată de piele timp de până la zece zile după ce aceasta mușcă pentru prima dată. Majoritatea mușcăturilor de căpușă sunt inofensive și nu produc semne sau simptome fizice. Numai anumite tipuri de căpușe transmit boli.

Pot căpușele provoca alte probleme?

Căpușele pot transmite anumite boli la gazdele umane. Cele mai multe semne sau simptome ale unei maladii care provoacă o boală, vor începe să apară de la câteva zile până la câteva săptămâni de la o mușcătură. Este important să vă vedeți medicul cât mai curând posibil după mușcături, chiar dacă nu aveți simptome.

Unele boli pe care le puteți contracta printr-o mușcătură de căpușe includ:

-boala Lyme

-febra căpușei de Colorado

-tularemia(boală infecţioasă rară care poate ataca pielea, ochii şi plămânii)

-Ehrlichioza (este un microorganism care trăiește în celulele sângelui la diferite gazde)

Cum se tratează mușcăturile de căpușe?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când găsiți o căpușă este să o eliminați. Este bine să mergeți la doctor și să nu faceți acest lucru de unii singuri acasă, deoarece capul riscă să rămână în interior. Totodată, urmează să treceți niște teste pentru a vedea dacă ați fost sau nu infectați cu Lyme.

Cum pot fi prevenite infecțiile cauzate de căpușe?

Prevenirea mușcăturilor de căpușe este cea mai bună metodă de a evita o boală transmisă de acestea. Atunci când mergeți la un picnic în pădure, în apropierea unui lac, vă plimbați în pădure sau în zonele cu iarbă unde sunt comune căpușe, purtați haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Odată ajunși acasă faceți un duș. Verificați hainele, dar și tot corpul și părul. În mod obișnuit, durează mai mult de 24 de ore pentru ca o căpușă să transporte o boală și să infecteze o persoană. Deci, cu cât este mai rapidă identificarea și îndepărtarea unei căpușe, cu atât mai bine.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
safilar.ro
La Inceput