Infertilitatea feminină este definită drept incapacitatea de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină, în urma căreia să se nască un copil. De obicei, această diagnoză este stabilită după ce femeile au încercat fără rezultat, timp de 12 luni, să rămână însărcinate, făcând sex neprotejat. Din fericire, în acest moment există un șir de tratamente care pot ajuta cuplurile să conceapă un copil. V-am pregătit în continuare informații despre cauzele infertilității, cum poate fi prevenită sau tratată infertilitatea.
Potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic, SUA, infertilitatea unui cuplu este generată de factorii feminini în o treime din cazuri, de cei masculini în altă treime și de combinația factorilor feminini și masculini, dar și de factori necunoscuți în celelalte cazuri rămase.
Infertilitatea feminină este destul de frecventă și se estimează să afecteze 10% dintre femei la nivel global.
Care sunt simptomele infertilității?
Principalul simptom al infertilității este incapacitatea femeii de a rămâne însărcinată. Un ciclu menstrual care este prea lung (25 de zile și mai mult), prea scurt (mai puțin de 21 de zile), neregulat sau absent semnifică o lipsă a ovulației. Alte simptome pot fi absente.
Când este cazul să te adresezi la un medic?
Adresarea la medic poate depinde de vârsta pe care o ai:
- Până la 35 de ani: majoritatea specialiștilor recomandă să încerci să concepi un copil pe parcursul a 12 luni;
- Între 35 și 40 de ani: discută cu medicul îngrijorările tale după ce ai încercat să rămâi însărcinată timp de 6 luni, dar fără rezultat;
- Peste 40 de ani: medicul va începe tratamentul tău chiar acum, în acest moment.
Medicul va începe tratamentul imediat și în cazul în care problema infertilității nu este una nouă în cuplul vostru, ai un istoric de avorturi spontane sau boală inflamatorie pelviană, endometrioză sau tratament împotriva cancerului în antecedente.
De ce femeia poate deveni infertilă?
Mai întâi de toate, este necesar să înțelegi că pentru ca o sarcină să aibă loc este nevoie de un șir de factori:
- Trebuie să ovulezi. Pentru a rămâne însărcinată, ovarele tale trebuie să producă un ovul, proces cunoscut drept ovulație. Medicul tău îți poate evalua ciclul menstrual și menționa exact dacă ovulezi sau nu.
- Partenerul tău trebuie să ejaculeze sperma. Pentru majoritatea cuplurilor aceasta nu este o problemă, atât timp cât partenerul nu a suferit o intervenție chirurgicală sau nu a suferit de vreo boală care i-ar fi putut afecta fertilitatea. Medicul poate efectua un șir de teste simple pantru a evalua calitatea spermei partenerului.
- Trebuie să faceți sex în mod regulat. Acest fapt este deosebit de important la mijlocul ciclului menstrual, atunci când are loc ovulația, iar tu ești fertilă.
- Este nevoie de trompe uterine permeabile pentru ca spermatozoidul să pătrundă în ele și să se întâlnească cu ovulul și un uter sănătos pentru implantarea ovulului fecundat.
De asemenea, este foarte important ca fiecare etapă a procesului de reproducere să aibă loc corect. Iată care sunt acestea:
- Unul din două ovare produce un ovul matur;
- Ovulul ajunge în trompele uterine;
- Sperma ajunge prin cervix în uter, apoi la trompele uterine pentru a fertiliza ovulul;
- Ovulul fertilizat călătorește prin trompele uterine spre uter;
- Ovul se implantează și crește cu succes în uter.
În organismul feminin, un număr de factori poate deregla acest proces la orice etapă.
Dereglări ale procesului de ovulație
Aceasta înseamnă că ovulezi foarte rar sau nu ovulezi deloc, iar aceasta este problema principală în 1 din 4 cupluri infertile. Problema poate fi generată de o dereglare a sintezei hormonilor reproducerii de către hipotalmus (zonă a creierului) sau hipofiză (glandă minusculă din creier) sau o dereglare la nivelul ovarelor, care le împiedică să genereze un ovul matur.
Iată despre ce afecțiuni poate fi vorba:
- Sindromul polichistic ovarian, care provoacă un dezechilibru hormonal, ceea ce afectează ovulația. Această afecțiune este asociată cu rezistența la insulină și obezitatea, creșterea anormală a părului pe față și corp și acneea. Aceasta este cea mai frecventă cauză a infertilității feminine.
- Disfuncții la nivelul hipotalamusului. Această regiune a creierului influențează direct glanda hipofiza, situată, la fel, în creier. Cea din urmă secretă doi hormoni responsabili de buna desfășurare a ciclului menstrual în fiecare lună: hormonul foliculo-stimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH). Excesul de stres fizic sau emoțional, greutatea prea mare sau prea mică a corpului și scăderea sau acumularea prea bruscă a greutății poate afecta sinteza acestor hormoni și afecta negativ procesul de ovulație. Cele mai frecvente semne sunt ciclurile menstruale absente sau neregulate.
- Epuizarea prematură a ovarelor, cunoscută și drept insuficiență ovariană primară, este provocată de epuizarea numărului de ovule (din cauza geneticii sau a chimioterapiei) sau de un răspuns autoimun al organismului înainte de perioada menopauzei, prematur. Află ce este foliculometria sau controlul funcționării ovarelor.
- Excesul de prolactină, care se poate întâmpla la nivelul hipofizei. Acest hormon, sintetizat în exces poate determina un nivel mai mic de estrogen în corp și determina infertilitatea. Deși de obicei hipersecreția de prolactină este determinată de o problemă la nivelul hipofizei, aceasta poate fi determinată și de administrarea unor medicamente.
Afectarea trompelor uterine (infertilitatea tubară)
Trompele uterine traumatizate sau astupate, impermeabile, împiedică spermatozoizii să ajungă la ovul sau blochează migrarea ovulului fecundat în uter. Blocarea trompelor uterine poate fi cauzată de un șir de factori:
- Boala inflamatorie pelviană – inflamația uterului și a trompelor uterine din cauza bolilor sexual transmisibile, precum chlamidya sau gonoreea.
- Intervenții chirurgicale anterioare la nivelul abdomenului sau a regiunii pelviene, inclusiv pentru a scăpa de o sarcină extrauterină – implantarea ovulului fecundat nu în uter, ci în trompele uterine.
- Tuberculoza pelviană, o cauză frecventă a infertilității la nivel global.
Endometrioza
În cazul endometriozei țesutul care crește în interiorul uterului se implantează și crește în alte locații. Această creștere anormală a țesutului, urmată de înlăturarea lui chirurgicală poate traumatiza și bloca trompele uterine, împiedicând întâlnirea ovulului cu spermatozoidul și implantarea acestuia în uter.
De asemenea, endometrioza poate afecta membrana internă a uterului, împiedicând implantarea cu succes a ovulului fecundat.
Probleme la nivelul uterului și a colului uterin
Câteva probleme la nivelul uterului și a colului uterin pot afecta fertilitatea prin împiedicarea implantării sau creșterea probabilității unui avort spontan:
- Tumori sau polipi benigni (fibroizi sau miome) la nivelul uterului. Unele dintre acestea pot bloca trompele uterine sau împiedica implantarea ovulului fecundat. Cu toate acestea, multe femei care suferă de fibroizi sau polipi pot rămâne însărcinate.
- Anormalitățile uterine, precum forma nespecifică a acestuia pot îngreuna procesul de a rămâne însărcinată.
- Stenoza cervicală sau îngustarea colului uterin poate fi provocată de o malformație înnăscută sau de traumatisme la acest nivel.
- Uneori colul uterin nu poate produce cel mai bun tip de mucus pentru a permite spermatozoizilor să călătorească prin colul uterin spre uter.
Infertilitatea inexplicabilă
Uneori infertilitatea nu poate fi clar explicată, din cauza combinației unor factori minori. Deși e frustrant să nu știi exact de ce nu puteți concepe un copil, specialiștii recomandă să nu tărăgănați tratamentul infertilității.
Care sunt factorii de risc pentru apariția infertilității?
Un șir de factori te pot situa în grupul de risc pentru apariția infertilității. Printre aceștia se numără:
- Vârsta. Calitatea și cantitatea ovulelor începe să scadă odată cu vârsta. Spre 30 de ani rata pierderii foliculilor în ovare crește, rezultând în mai puține ovule, de calitate proastă. Acest fapt determină concepția să fie mai dificilă și mărește riscul avortului.
- Fumatul. Pe lângă dauna pentru trompele uterine și colul uterin, fumatul crește riscul avortului spontan și a sarcinii extrauterine. De asemenea, acesta determină a îmbătrânire prematură a ovarelor, determinând pierderea ovulelor înainte de timp. Renunță la fumat înainte să începi tratamentul pentru îmbunătățirea fertilității.
- Greutatea. Obezitatea și sub-ponderabilitatea pot afecta procesul de ovulație. Revenirea la o greutate normală poate mări frecvența ovulației și probabilitatea sarcinii.
- Istoricul sexual. Infecțiile cu transmitere sexuală, precum gonoreea și chlamidya pot deteriora trompele uterine. Practicarea sexului neprotejat cu mai mulți parteneri mărește riscul infecțiilor sexual transmisibile, care pot afecta mai târziu fertilitatea.
- Alcoolul. Evită consumul abuziv de alcool, deoarece acesta afectează negativ fertilitatea.
Cum poate fi diagnosticată infertilitatea?
Atunci când vei merge la ginecolog, acesta îți va efectua examenul fizic general și examenul pelvian, testul Papanicolau, ultrasonografia pelviană și examinarea sânilor pentru a detecta eliminarea anormală de lapte. Alte examene pot include ultrasonografia transvaginală, analizele de sânge (la hormonii tiroidieni, prolactină, testul rezervelor ovariene și a progesteronului), laparoscopia și histeroscopia sau vizualizarea uterului.
Cum poate fi tratată infertilitatea?
Odată cu stabilirea cauzei infertilității, medicul va stabili modalitatea de tratament. De exemplu, problemele structurale la nivelul uterului pot fi rezolvate chirurgical, iar terapia hormonală poate fi rezolvată în alte cauze (probleme de ovulație sau la nivelul tiroidei).
Alte cupluri vor parcurge însămânțarea artificială (injectarea spermei în uter după ovulație) sau fertilizarea in vitro (fertilizarea ovulului cu spermatozoizi, obținerea embrionilor și implantarea lor în uter).
Adoptarea copiilor sau apelarea la serviciile unei mame-surogat pot fi alte soluții pentru femeile care suferă de infertilitate.
Cum poate fi prevenită infertilitatea?
În multe cazuri infertilitatea nu poate fi prevenită, însă, evitarea factorilor de risc menționați anterior poate preîntâmpina această afecțiune. Nu uita să efectuezi vizite regulate la medic pentru a evita problemele cu fertilitatea.
Sănătate să aveți!
mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org