Infecțiile vaginale, cunoscute și ca vaginită sau candidoză vulvovaginală, sunt infecțiile cel mai des cauzate de ciuperca fungică Candida albicans.
Acestea pot fi de asemenea cauzate de alte specii de Candida, inclusiv C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalis și C. krusei.
Aproximativ 75 la sută dintre femei suferă de o infecție vaginală cel puțin o dată în viață, iar 40-50 la sută dintre femei se vor confrunta cu infecția de mai multe ori.
Mai mult, între 5 și 8% dintre femei suferă de infecții recurente sau cronice fungice, și au de patru sau mai multe ori infecții vaginale într-un singur an.
Infecțiile vaginale sunt rareori grave și pot fi prevenite. Pentru aceasta trebuie să:
- Practicați o bună igienă intimă
- Purtați hainele potrivite
- Evitați spray-urile parfumate și produsele de baie
- Evitați anumite medicamente (dacă este posibil)
- Dieta corectă, somn suficient și exerciții fizice
Păstrarea vaginului curat nu numai că vă va face să vă simțiți confortabil, ci poate ajuta la prevenirea infecțiilor cu ciuperci.
Atunci când faceți baie, asigurați-vă că ați curățat pliurile interioare ale vaginului în care ciuperca ar putea să crească. Deoarece ciuperca se dezvoltă în medii umede, este important să se usuce întreaga zonă vaginală după ce ați făcut duș sau baie.
Puteți chiar să utilizați un uscător de cameră, setat la minim, pentru a scăpa de umiditatea excesivă.
Îmbrăcămintea
- Bumbacul și lenjeria de mătase absorb umiditatea, menținându-vă uscate. Pe de altă parte, nailonul și alte țesături sintetice păstrează umezeala aproape de piele, încurajând dezvoltarea și creșterea ciupercii.
- Nu stați în haine de gimnastică în care ați transpirat sau în costume de baie umede. Schimbați hainele cât mai curând posibil.
- Schimbați lenjeria de corp de multe ori pentru a preveni umezeala.
- Ciorapii și jambierele pot provoca căldură și umiditate în zona picioarelor.
- Evitați pijamalele strânse pe corp. Mai bine optați pentru o cămașă largă în care să vă simțiți comod.
- Încercați să dormiți fără chiloți pentru a vă ajuta să vă păstrați zona genitală uscată.
Alte măsuri de prevenție
Parfumurile pot irita zona sensibilă din interiorul vaginului și pot crește riscul de a face o infecție vaginală. Evitați, de asemenea, tampoanele igienice parfumate și hârtia igienică colorată sau imprimată - coloranții pot fi, de asemenea, iritanți.
Evitați dușurile interne dese pentru că în loc să vă ajute, vă va face mai mult rău. Produsele pe care le folosiți pentru spălăturile interne vă poate distruge mucoasa protectoare naturală a vaginului, lăsându-vă mai sensibile la infecțiile vaginale.
Utilizarea de antibiotice a fost legată de debutul infecțiilor cu ciuperci. Luați antibiotice numai la indicația medicului și evitați utilizarea lor inutilă.
În cele din urmă, un sistem imunitar sănătos ajută la menținerea infecțiilor sub control. Încercați să păstrați un program de somn regulat și evitați exercițiile, cofeina și mesele grele cu trei ore înainte de culcare.
Bolile imune, cum ar fi diabetul și HIV, pot crește riscul infecțiilor vaginale. În plus, dacă aveți diabet, este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge sub control pentru a preveni infecțiile vaginale.
Dieta
Există dovezi că zahărul poate contribui la promovarea creșterii infecției vaginale.
Unii oameni susțin așa numita dietă Candida pe teoria că evitarea anumitor alimente poate elimina sau cel puțin reduce foarte mult riscul de creștere a infecțiilor.
Susținătorii acestor regimuri spun că o dietă echilibrată poate ajuta la vindecarea sau prevenirea infecțiilor prin eliminarea:
- Alimentelor care conțin zaharuri simple, inclusiv multe fructe
- Făină albă și orez
- Băuturile alcoolice
Cu toate acestea, dovezile în sprijinul acestei abordări sunt rare.
Probioticele și infecțiile cu ciuperci
Există dovezi că probioticele pot fi secretul din spatele unei diete pentru prevenirea infecțiilor vaginale. În mod normal, anumite bacterii trăiesc în tractul digestiv, pe piele și pe alte părți ale corpului, care ajută la digestie și alte funcții ale corpului.
O modalitate bună de a ajuta la restabilirea echilibrului bacterian normal al organismului este consumul de probiotice.
Cele mai bune surse de probiotice sunt:
- Iaurtul organic cu culturi bacteriene vii
- Suplimente care conțin bacterii - căutați cuvintele lactobacillus și/sau acidophilus pe produs. Cantitatea de probiotice din oricare dintre aceste produse poate varia foarte mult, așa că citiți cu atenție etichetele înainte de a le cumpăra.
Nu uitați, este mai ușor să previi decât să tratezi.
everydayhealth.com