Sfatul medicului

VIDEO// 5 din 1000 de elevi, diagnosticați cu scolioză

Victor Ungurean
chirurg- vertebrolog

Cinci dintr-o mie de elevi erau confirmați cu scolioză în anul 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

VIDEO// Sindromul scrotului acut

Oxana Scurtu
medic urolog

Durerea de testicule sau sindromul scrotului acut la băieții de până la 18 ani reprezintă o urgență medicală, spune medicul Oxana Scurtu. În caz de durere, pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la medic și e vorba chiar și de 5-6 ore, pentru a evita riscul de a rămâne fără testicul. Ce este important de știut pentru a evita infertilitatea la maturitate, explică medicul.

Infecția cu HPV: Tulpini periculoase și prevenția cancerului

Corina Cardaniuc
medic ginecolog - obstetrician

Infecția cu HPV este o afecțiune virală care de obicei determină formarea de excrescențe cutanate sau mucoase cunoscute sub numele de negi. Unele tipuri de infecție cu HPV cauzează apariția negilor, în timp ce altele pot fi asociate cu diverse tipuri de cancer.

Mituri periculoase despre îngrijirea copiilor

Olesea Jalba
medic pediatru

Există multe mituri legate de îngrijirea copiilor mici, care pot pune în pericol sănătatea și siguranța lor. Printre acestea se numără și ideea că ar fi bine să li se dea copiilor mici puțin alcool, să îi înfășurăm strâns în pături și să le facem frecții cu alcool sau oțet. În realitate, toate aceste practici sunt total neadecvate și ar putea avea efecte nocive asupra sănătății copilului.

Alimentele recomandate și cele care trebuie evitate atunci când ai o disfuncție tiroidiană

Stela Vudu
medic endocrinolog

Tiroida este glanda în formă de fluture situată în partea interioară a gâtului. Rolul glandei tiroide este să asigure o bună funcționare a organismului și să ajute la stocarea energiei.

Ce este litiaza biliară. Cauze, simptome, tratament

Ana Mocanu
medic internist

Litiaza biliară sau calculii biliari se formează în vezica biliară, în care corpul dumneavoastră stochează bila. Aceștia sunt bucăți de materiale biliare concentrate, asemănătoare unor pietricele.

Top 3 lucruri periculoase pentru urechi

Marina Trofimciuc
medic ORL

Atunci când avem un disconfort sau dureri la nivelul urechilor ar fi bine să ne adresăm unui specialist. Unii dintre noi însă aleg să se trateze cu „leacuri băbești” sau să fie adepți metodelor naturiste de tratament. 

Semnele infarctului miocardic

Nadejda Diaconu
medic cardiolog

Care sunt semnele infarctului miocardic și ce trebuie să facem atunci când ne confruntăm cu acesta, ne explică medicul cardiolog Nadejda Diaconu:

„Infarctul miocardic se manifestă diferit, poate fi chiar și mut pentru persoanele cu pragul de durere redus, sau cu un teritoriu de vascularizare mai mic. Cel mai frecvent infarctul miocardic prezintă o durere arzătoare în piept, în regiunea retrosternală (în coșul pieptului) cu iradiere diferită. Durerea poate să iradieze spre mâna stânga , poate iradia spre burtă, în funcție de zona de vascularizare.

Importanța administrării suplimentelor alimentare

Angela Peltec
gastroenterolog

„În contextul crizei alimentare globale și a deficitului de nutrienți din alimente, în viitor alimentația ar putea fi în formă de pastile (suplimente alimentare)”  a declarat medicul gastroenterolog, Angela Peltec pentru Sanoteca

VIDEO//Autoexaminarea sânilor.Cum se face corect

Ludmila Chistruga
Medic mamolog- oncolog

Autoexaminarea sânilor este o metodă importantă în depistarea cancerul de sân într-un stadiu precoce.

La Inceput