Sfatul medicului

Chirurgia bariatrică. În ce situații unui pacient i se recomandă operația de micșorare a stomacului

Adrian Hotineanu
medic chirurg

Republica Moldova se confruntă cu provocări în ceea ce privește obezitatea. În timp ce conștientizarea asupra importanței unui stil de viață sănătos crește, chirurgia bariatrică devine o opțiune crucială pentru mulți pacienți. Pentru a înțelege mai bine acest domeniu, am discutat cu medicul chirurg Adrian Hotineanu, care ne-a explicat în ce situații unui pacient i se recomandă operația de micșorare a stomacului și care sunt tipurile de intervenții chirurgicale bariatrice utilizate pentru tratarea obezității severe.

Șezutul îndelungat pe oliță, risc pentru dezvoltarea hemoroizilor

Elvira Andon
medic proctolog

Afecțiunile proctologice nu ocolesc nicio vârstă, iar copiii nu fac excepție. Unul dintre factorii care pot contribui la apariția hemoroizilor este tocmai șederea prelungită pe oliță.

Tot mai mulți copii diagnosticați cu diabet

Adrian Chiriac
medic endocrinolog

Numărul mare de copii afectați de diabetul zaharat reprezintă o problemă îngrijorătoare. Specialiștii susțin că există o tendință de dublare sau chiar triplare a numărului de cazuri de diabet în rândul copiilor.

Deficitul de fier. Cine este mai predispus la anemia feriprivă

Irina Mocanu
medic hematolog

Anemia este o condiție medicală caracterizată prin niveluri scăzute ale hemoglobinei sau a numărului de globule roșii în sânge. Hemoglobina este o proteină care transportă oxigenul de la plămâni către țesuturile corpului și înapoi, transportând, de asemenea, dioxid de carbon de la țesuturi înapoi la plămâni. Globulele roșii sunt celulele sanguine care conțin hemoglobină și care transportă oxigenul.

Cât de des poți amâna ciclul menstrual

Dorina Iutiș-Chelaru
ginecolog-obstetrician

Amânarea menstruației poate fi o opțiune tentantă pentru multe femei, oferindu-le controlul asupra momentului în care decid să aibă menstruația. Cu toate acestea, medicul ginecolog, Dorina Iutiș-Chelaru a atras atenția că utilizarea frecventă a acestei metode poate avea consecințe semnificative. Acestea includ menstruații mai abundente și mai lungi, dureri de cap și migrene, precum și posibile întârzieri sau neregularități în ciclurile menstruale ulterioare.

Rotavirusul. Copiii vaccinați fac forme mai ușoare

Ludmila Bîrcă
medic infecționist- pediatru

Ce trebuie să știe părinții despre rotavirus, ca să-și protejeze micuții de această boală infecțioasă. Sfaturile vin de la Ludmila Bîrca, directoarea Spitalului Municipal de Boli Infecțioase pentru Copii.

Dileme alimentare. Trebuie sau nu aruncată prima apă în care fierbem carnea?

Maria-Victoria Racu
medic nutriționist

Într-o lume în care sfaturile despre alimentația sănătoasă sunt atât de variate și contradictorii, de multe ori ne simțim confuzi atunci când vrem să gătim sau să combinăm anumite produse. Ne punem întrebări precum dacă trebuie sau nu să aruncăm prima apă în care fierbem carnea sau de ce unele gospodine îndepărtează spuma de la unt.

Maria Victoria Racu vine în ajutorul nostru, oferindu-ne îndrumări clare și practice pentru a înțelege ce este permis și ce nu atunci când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos prin alimentație.

VIDEO// 5 din 1000 de elevi, diagnosticați cu scolioză

Victor Ungurean
chirurg- vertebrolog

Cinci dintr-o mie de elevi erau confirmați cu scolioză în anul 2022, arată datele Biroului Național de Statistică.

VIDEO// Sindromul scrotului acut

Oxana Scurtu
medic urolog

Durerea de testicule sau sindromul scrotului acut la băieții de până la 18 ani reprezintă o urgență medicală, spune medicul Oxana Scurtu. În caz de durere, pacientul trebuie să ajungă cât mai repede la medic și e vorba chiar și de 5-6 ore, pentru a evita riscul de a rămâne fără testicul. Ce este important de știut pentru a evita infertilitatea la maturitate, explică medicul.

Infecția cu HPV: Tulpini periculoase și prevenția cancerului

Corina Cardaniuc
medic ginecolog - obstetrician

Infecția cu HPV este o afecțiune virală care de obicei determină formarea de excrescențe cutanate sau mucoase cunoscute sub numele de negi. Unele tipuri de infecție cu HPV cauzează apariția negilor, în timp ce altele pot fi asociate cu diverse tipuri de cancer.

La Inceput