Sfatul medicului

Sexul pentru prima dată: greșeli și sfaturi: cum evităm traumele la fete și băieți

Dr. Adrian Sadovnic
medic sexolog, urolog-androlog

Decizia de a începe viața sexuală trebuie să fie una foarte responsabilă. Ea are nevoie de pregătire atât psiho-emoțională, cât și comportamentală. Pentru că acest pas este urmat de multe neclarități, dar și de riscuri, care își pot lăsa amprenta pentru tot restul vieții. L-am întrebat pe Adrian Sadovnic, medic sexolog, urolog-androlog, specialist în medicina sexuală și probleme de cuplu, care sunt cele mai elementare reguli de care ar trebui să țină cont tinerii care simt că e timpul să facă primul pas.

Acupunctura – metoda de tratament tradițională chineză. Cum te scapă de stres și de bolile asociate acestuia

Dr. Vitalie Lupușor
medic acupunctor

Suprasolicitarea fizică și emoțională este o stare prin care, astăzi, trece aproape fiecare adult. Dacă nu este tratată, aceasta poate da naștere mai multor boli. Pentru a le preveni apariția, dar și a evita consecințele, este eficientă utilizarea acupuncturii, a metodei netradiționale, cu eficiență demonstrată științific. Ce este aceasta, cum funcționează și când putem apela la acupunctură, ne-a povestit Vitalie Lupușor, medic acupunctor, cu o experiență de peste 20 de ani.

Psihosomatica – o altă metodă de a trata boala. Află ce este și cum funcționează

Lorina Buga
psiholog, specialist în psihosomatică

În societatea modernă, cuvântul „boală” este unul negativ și reprezintă o frică pentru majoritatea oamenilor. O altă modalitate de a privi boala și de a ne asculta propriul corp, care posedă capacități de auto-vindecare, ne oferă psihosomatica. Ce este această știință și cum funcționează ne-a povestit Lorina Buga, psiholog, specialist în psihosomatică și hipnoza ericsoniană.

Ce sunt suplimentele alimentare și cum le alegem pe cele de calitate

Andrei Uncu
doctorand farmacist, asistent universitar

Suplimentele alimentare sunt percepute divers în societatea noastră – de la produse necalitative până la o panacee. În plus, la etapa alegerii, întâmpinăm deseori dificultăți. Ce sunt suplimentele alimentare, cu ce scop se administrează, cum le alegem corect și ce produse să evităm, ne zice Andrei Uncu, doctorand farmacist, asistent universitar, catedra chimie farmaceutică și toxicologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Alergiile alimentare, cum pot fi prevenite și tratate

Dr. Victoria Brocovschii
medic alergolog, doctor în științe medicale

Alergiile alimentare reprezintă o problemă medicală actuală. Apariția acestora este determinată atât de factori nemodificabili, cum ar fi terenul genetic, cât și de cei modificabili, cum ar fi alimentația pe care o abordăm. Cum diagnosticăm, prevenim și tratăm alergiile alimentare ne-a relatat Victoria Brocovschii, medic alergolog, doctor în științe medicale, asistent universitar, disciplina pneumologie și alergologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Start post de Crăciun: Cum să nu adaugi kilograme în plus și să fii în formă de sărbători

Dr. Maria-Victoria Racu
medic nutriționist

„O să înceapă postul și o să slăbesc, doar mă fac și eu vegan pentru 40 de zile” – o fi oare adevărat? Mai ales în era produselor procesate, a pateurilor și a crenvurștilor vegane, a magiunurilor și a chiflelor de post, care ne promit un post pe cinste, iar vânzătorii nu se lenevesc să le pună în locurile cele mai vizibile de pe raft.

Metodele nespecifice de profilaxie ale gripei sunt foarte importante, dar nu pot înlocui vaccinul antigripal

Dr. Alina Druc
medic epidemiolog

Gripa sezonieră debutează, de obicei, la sfârșitul lunii septembrie și se încheie la începutul lunii mai. Cunoscută drept o maladie contagioasă, aceasta este și o problemă socială și economică globală. În acest moment, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei sezoniere este vaccinarea.

În plin sezon al gripei sezoniere, dar și a imunizării împotriva maladiei, am decis să aflăm mai multe despre vaccinul antigripal administrat populației din Moldova în acest an, dar și să cerem sfatul Alinei Druc, medic epidemiolog, secția supravegherea epidemiologică a gripei și infecțiilor respiratorii virale acute din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în ceea ce privește profilaxia bolii.

Care este diferența dintre autoexaminarea sânilor, ecografie și mamografie. Când este indicat să le faci

Dr. Valeriu Cucieru
mamolog, specialist în chirurgie

Patologiile oncologice maligne reprezintă una dintre problemele medico-sociale prioritare în întreaga lume. Republica Moldova nu este o excepție. Cancerul are un impact major asupra stării de sănătate a populaţiei, incluziunii în câmpul muncii şi asupra calităţii vieţii.

Despre importanța ecografiei creierului la făt și când este indicată

Dr. Liliana Fuior
Medic imagist ecografist

Se mai întâmplă ca, în timpul examinării ecografice a fătului, să găsim anumite modificări în structura creierului fetal, începând cu dereglări nesemnificative, cum ar fi niște neomogenități și calcinate în țesutul cerebral, până la depistarea anomaliilor grave de dezvoltare. Nu toate modificările prezente sunt incompatibile cu viața sau duc la un grad sever de invaliditate, mai mult ca atât, majoritatea sunt inofensive și nu influențează negativ asupra dezvoltării copilului, iar o parte dintre ele se supun bine tratamentului medicamentos sau chirurgical.

VIDEO: Statul la birou dăunează sănătății ochilor: cum să ne protejăm și de câte ori să mergem la un oftalmolog

Dr. Lilia Dumbrăveanu
Doctor în medicină, oftalmolog

Tehnologiile moderne au intrat în viața noastră și acum, practic, nu ne putem imagina o activitate fără a folosi calculatorul, tableta, smartphone-ul, telefonul, televizorul. Astfel, a crescut numărul celor care se adresează la medic cu probleme oculare. Sunt oamenii care utilizează calculatorul pe parcursul a mai multor ore, să zicem 6, 8 ore, zilnic, ceea ce poate duce la apariția anumitor probleme, cum ar fi: ochii roși, oboseală oculară, așa numita astenopie sau senzație de usturime, ochi uscat, uscăciune oculară și, desigur, un randament scăzut al activității.

La Inceput