Când începem să spălăm dinții celui mic și ce trebuie să conțină pasta copilului

Dr. Ion Cherdevară

medic stomatolog

Apariția primilor dințișori este un eveniment pe cât de așteptat, pe atât de plin de surprize. Erupţia dinţilor poate începe la trei luni, dar se poate întâmpla și pe la cinci sau șase. Primii care apar sunt, de obicei, cei doi dinţi de jos, din faţă, numiţi incisivi. Aceştia, de regulă sunt urmaţi, după patru sau opt săptămâni, de către cei patru dinţi din faţă sus (incisivii centrali şi laterali). O lună mai târziu, răsar şi incisivii laterali de jos (cei doi dinţi din stânga şi din dreapta primilor apăruţi). Apariția dinților ar putea provoca salivație, agitație, febră sau ganglioni măriți. Când apar dinții este bine să masăm gingiile cu degetul sau cu jucării farmaceutice moi, care stimulează penetrarea dintelui și a gingiei.

Când începem să spălăm dințișorii celui mic?

Dinţii de lapte sunt la fel de importanţi ca cei permanenţi, de aceea este bine să începi îngrijirea lor cât mai curând, chiar după apariţia primului dinte de lapte, pentru a evita cariile. Se recomandă să începi periajul dinţilor copilului încă de la erupţia primului, adică în jur de 5-6 luni. Până atunci poţi curăţa blând gingiile. Apoi, pe la 2 anişori poţi începe antrenamentul cu el pentru a-l ajuta să deprindă singur tehnica spălatului pe dinţi. Pe la 4 ani copii ar trebui să fie capabili să se spele singuri pe dinţi.

Care sunt manevrele?

La prima erupţie a dinţilor, trebuie să începeţi să-i curăţaţi zilnic cu o periuţă specială, umedă, cu peri moi. Cea mai bună poziţie este să staţi jos, ţinând copilul în braţe. Puteţi să staţi pe podea, ţinând capul copilului în poală. Controlaţi dinţii copilului, pentru a vedea dacă are carii. Ridicaţi-i buza şi verificaţi dinţii. Atunci când are mai mulţi dinţişori, puteţi să-i daţi o mică periuţă de dinţi şi puţină pastă de dinţi pentru copii, pentru a accepta acest obiect nou. Fiţi un exemplu pozitiv, deoarece văzându-vă că vă spălaţi pe dinţi, bebeluşul dumneavoastră va dori să vă imite. După ce a împlinit 3-4 ani, învăţaţi-l să se spele singur pe dinţi de două ori pe zi (dimineaţa şi seara).

Ce trebuie să conțină pasta de dinți a copilului și când e necesar să o schimbăm?

Copiii mici au nevoie de o cantitate neînsemnată de pastă de dinți, nu mai mult de un bob de mazăre. Sunt pe piață, în special, în farmacii, brand-uri de pastă de dinți special create pentru copiii mici, care poate fi înghițită în siguranță, fără fluor sau cu cantități mici de fluor. Oricum ar fi bine să insistați să o scuipe după ce-i spălați dinții. Acestea ar fi alegerea ideală, deși sunt un pic mai scumpe. Trebuie evitate pastele comercializate la piață ori din magazine, care nu sunt destinate vânzării produselor farmaceutice. Se vând paste mai ieftine, care au miros, gust și culoare mai plăcută, dar care pot crea probleme copiilor mai sensibili. E bine să alegem produse originale. Ele chiar sunt grupate conform vârstei copiilor.

Pentru ce periuță trebuie să optăm?

Un periaj corect şi eficient al dinţilor se face cu o periuţă adecvată şi potrivită pentru copil. Dacă alegeți o periuţă prea mare, care are perii foarte duri sau este inconfortabilă de folosit, toaleta dinţilor va fi incompletă şi există riscul apariţiei rapide a cariilor.

Nu alege periuţa de dinţi a copilului doar pentru că este frumos colorată sau că ai văzut tu o reclamă în care era lăudată. Important este să o alegi pe cea care să susţină sănătatea gingiilor şi a dinţilor şi să facă periajul mai ușor pentru micuţul tău. Periuța trebuie să fie mică, cu perii moi și flexibili, capul să fie rotund. Lăsați copilul să-și aleagă periuța care o dorește. De obicei, în farmacii, periuțele ca și pastele de dinți sunt grupate după vârstă. Optați pentru o periuță manuală, ca cel mic să învețe corect mișcările de periaj.

Ce facem când îi apare prima carie sau caria de biberon?

Dinţii de lapte sunt mai predispuşi la carii pentru că aceştia nu au încă un smalţ solid. Copiii consumă multe dulciuri şi nu reuşesc să îşi cureţe corespunzător dinţii. Prevenirea acestora este foarte importantă, din acest motiv vizita la stomatolog trebuie făcută din timp. Acolo vei primi sfaturi importante pentru îngrijirea danturii micuţului tău. În cazul unei carii, tratamentul este asemănător cu cel efectuat la adulți.

Caria de biberon afectează partea frontală a dinţişorilor de lapte. Factorul care o favorizează este, după cum îi spune şi numele - biberonul. E o afecțiune care trebuie tratată (nu te gândi că ea afectează dinții de lapte, și ei vor cădea, iar problema o să dispară). Caria de biberon îi afectează mai mult decât estetic. În primul rând poate apărea o infecție la nivelul țesuturilor moi, care-i pot provoca micuțului dureri. Plus, caria de biberon poate afecta și dinții permanenți. Cu vârsta, caria poate evolua, iar dintele - să nu mai aibă nicio șansă să fie salvat. Nu permiteți copilului să se culce ori să doarmă cu un biberon cu lapte dulce, sucuri ori alte lichide care conțin zahăr.

Când începem să folosim ața dentară?

După ce i-au apărut toţi dinţii (aceasta se întâmplă în jurul vârstei de 2 ani – 2 ani şi jumătate) putem folosi și ața dentară.

Ce trebuie să facem ca dinții bebelușilor să fie mai sănătoși?

Primordială este igiena. O igienă corectă va scădea șansele apariției unor probleme la nivelul cavității bucale. În plus, e bine ca micuțul să aibă o alimentație corectă și echilibrată, care va diminua aportul de zahăr, alimente lipicioase, băuturi carbogazoase ce pot duce la afectarea dinților. Obișnuiți copilul să consume fructe și legume, care au și un efect de curățare mecanică (merele, morcovii etc). După consumul citricelor e bine sa-i dați și un pahar de apă plată, pentru a spăla pelicula acidă după consumul lor.

La ce vârstă îi facem primul control stomatologic și de câte ori trebuie să revenim la cabinet?

Prima vizita a unui copil la medicul stomatolog ar trebui să se facă înainte ca acesta să împlinească un an. Apoi regula generală este o vizită la fiecare 6 luni după apariția primului dinte. Aceasta este cea mai bună metodă de a preveni cariile dentare.

Dacă mergeți cu copilul la stomatolog din timp, îl veți obișnui cu o igiena orală bună și cu cabinetul stomatologului. Înainte de prima vizită, vorbiți-i despre stomatolog, despre cât de importantă este această întâlnire.

Ce trebuie să facem când un dințișor se clatină? Îl smulgem sau venim la cabinet?

De dorit să mergeți cu el la un medic stomatolog. Pentru că, în spatele unui dinte de lapte, se află dintele permanent ce urmează să erupă. Stomatologul, după o examinare directă, va decide gravitatea lui, dacă e necesar să intervină sau vă poate recomanda sa-i dați copilului un fruct să-l mestece, ceea ce va duce la înlăturarea lui pasivă, de la sine.

Ce facem când la joacă cel mic și-a fracturat un dinte? Îl lăsăm să cadă, pentru că este de lapte sau ne adresăm la medic pentru a evita alte consecințe?

Obligatoriu și cât mai curând posibil e necesar să duceți copilul la stomatolog. Fractura dintelui de lapte, e doar un semn obiectiv, pe care-l vede părintele. O căzătură se poate complica cu o fractură de os alveolar, mobilitate sau chiar deplasare a dintelui. Toate acestea pot duce la efecte secundare nedorite în viitor și pot afecta dinții permanenți. De aceea, e bine să vă adresați de urgență specialistului.

Sfatul medicului: Pentru ca dinţii copiilor să fie sănătoşi este necesar ca pe lângă o igienă orală temeinică şi o dietă echilibrată să fie efectuate şi controale dentare regulate. Tânăra generație ar trebui să fie obişnuită încă din copilărie cu vizitele regulate la dentist. Dinții de lapte sunt la fel de importanți, ca și dinții permanenți. Sănătatea celor permanenți depinde într-o măsură foarte mare, cât de bine au fost îngrijiți cei primari.

 

La Inceput