Cât de des poți amâna ciclul menstrual

Amânarea menstruației poate fi o opțiune tentantă pentru multe femei, oferindu-le controlul asupra momentului în care decid să aibă menstruația. Cu toate acestea, medicul ginecolog, Dorina Iutiș-Chelaru a atras atenția că utilizarea frecventă a acestei metode poate avea consecințe semnificative. Acestea includ menstruații mai abundente și mai lungi, dureri de cap și migrene, precum și posibile întârzieri sau neregularități în ciclurile menstruale ulterioare.

Medicul ginecolog a explicat metodele variate pe care femeile le pot folosi pentru a-și amâna menstruația.

„Țin să menționez că nu este vorba de o pastilă magică care se vinde în farmacii liber. Este vorba de fapt de mai multe tipuri. Dacă vorbim despre contraceptivele oral-combinate, atunci ele se prelungesc ca durată, spre exemplu, cele care i-au contraceptive oral-combinate știu că se iau cu pauză de 7 zile, 21 de zile le iau și 7 zile fac pauză. Din momentul în care noi vrem să ne amânăm menstruația, noi nu facem acele 7 zile pauză, dar continuăm blisterul de contraceptive oral-combinate până în ziua în care ne-am decis că nu mai avem nevoie și menstruația poate veni liberă. Dacă este vorba de momentul când femeia nu primește contraceptive oral-combinate, dar dorește să-ți amâne menstruația atunci ea i-a un tip de progesteron pe care îl prescrie medicul conform rețetei, începând cu faza a 2 ,exact după ovulație, ca să nu vină menstruația, ca să prevenim scăderea progesteronului, noi îl dăm din exterior și el nu scade, se menține, și când ne trebuie, nu mai luăm acele pastile și vine menstruația. Mai este și o altă formă de progesteron care se dă cu 3-4 zile înainte de menstruație, dar totul ce ține de amânarea menstruației se discută cu medicul ginecolog. ”

Medicul ginecolog explică că atunci când intervenim pentru a ne ajusta ciclul menstrual, organismul nostru poate reacționa neașteptat. De exemplu, dacă luăm contraceptive orale combinate timp de 2 luni și apoi le întrerupem, menstruația poate începe imediat după ultima pastilă, fie în a doua zi, fie în a treia zi.

„În ceea ce privește pastila cu progesteron, aceasta poate să nu funcționeze eficient în cazul unui ciclu menstrual regulat. Dacă, de exemplu, așteptăm ca menstruația să apară pe data de 20 și începem să luăm progesteronul în avans, aceasta ar putea întârzia cu cinci zile. În aceste zile, pot apărea scurgeri vaginale maronii, semn că organismul încearcă să își regleze ciclul. Organismul o să încerce prin toate metodele posibile să își facă planul său, ci nu pe al vostru.”

Cât de des este recomandat să recurgă femeile la această metodă de amânare a menstruației?

Potrivit medicului ginecolog, această abordare ar trebui utilizată „maximum o dată sau de două ori pe an”

„Atunci când intervenim de mai multe ori cu pastile hormonale și dăm peste cap absolut toți hormonii noștri, organismul ne va da un răspuns care nouă nu ne va plăcea, deci maxim 1-2 ori pe an.”

În plus, Dorina Iutiș-Chelaru menționează că pe lângă beneficiile amânării menstruației, există și consecințe.

„Menstruația poate deveni mai abundentă, mai îndelungată ca zile, dureri de cap, migrenă, balonări și următoarele 2-3 cicluri pot veni cu întârziere sau neregulate.”

Vă mulțumim, doamnă doctor!

 

La Inceput