Infecția cu HPV: Tulpini periculoase și prevenția cancerului

Corina Cardaniuc - medic ginecolog-obstetrician ne explică ce este infecția cu HPV și care sunt consecințele acesteia atunci când nu este depistată la timp:

Infecția cu HPV sau virusul Papiloma Uman este o infecție virală care se transmite fie pe cale sexuală, fie prin contact oral, anal sau contactul piele la piele.

Infecția cu HPV poate fi eliminată de către organismul femeii fără un anumit tratament. Este într-adevăr o infecție frecventă pentru că se transmite pe cale sexuală sau contact piele la piele, este foarte frecvent întâlnită la femeile active din punct de vedere sexual la vârstă mai tânără.

Fiind un virus care se transmite pe cale sexuală, bineînțeles că cei mai mari factori de risc sunt relațiile sexuale neprotejate. Totodată un prezervativ care va fi utilizat va proteja femeia de infectarea cu virus HPV care se transmite pe cale sexuală, de tip 16 și 18 de exemplu, dar în același timp sunt și virusuri care se transmit prin contactul piele la piele, deci protecția nu va fi sută la sută.

Simptome HPV

Simptomele sau manifestarea acestei infecții depind de tipul tulpinii virale. Unele tulpini determină apariția papiloamelor (excrescențe la nivelul tegumentelor sau la nivelul mucoaselor). Există aproximativ 200 de tulpini ale virusului HPV și în funcție de această tulpină, simptomele  sau manifestările vor fi diferite. Unele tulpini pot provoca apariția papiloamelor pe piele. De obicei, este vorba despre organele genitale externe, dacă vorbim de specialitatea noastră (ginecologie), dar pot fi și pe gât, pe burtă sau la nivelul tegumentelor (n.r. țesut sau organ care constituie învelișul corpului).

Alte tulpini, cum ar fi 16 și 18, sunt tulpini cu risc sporit de apariție a leziunilor pre canceroase și canceroase la nivelul colului uterin, la nivel vaginului sau vulvei.

Complicațiile virusului HPV

Cele mai temute complicații sunt provocate de tulpinile oncogene., tulpinele cu risc crescut pentru  dezvoltarea unui cancer și vorbim despre cancerul de col uterin, la fel poate fi și cancer de vagin și cancer de vulvă. În majoritatea cazurilor un cancer de col este precedat de unele leziuni pre canceroase. Stadiul de dezvoltare sau de evoluție a acestor leziuni de la pre canceros spre cancer este destul de lung. Este o perioada destul de lungă, de 3-7 ani. De aceea, efectuarea la timp și conform recomandărilor a testului Babeș Papanicolau ne oferă posibilitatea să diagnosticăm la timp modificările la nivel de celule și ne permite să intervenim, de fapt să evităm acea evoluție spre dezvoltarea unui cancer.

Dar nu toate tulpinile virusului HPV sunt oncogene (asociate cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului). Sunt aproximativ 14 tulpini care sunt mai agesive și pot duce la cancer, dar cele mai riscante sunt tulpinile 16 și 18. Aceste pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin, mai ales dacă persistă în timp și organismul nu reușește să le elimine. În special tulpina 16, dacă e prezentă în organism timp îndelungat, poate duce la modificarea celulelor.

Metode de prevenire a infecției cu HPV

Cea mai eficientă metodă de prevenire este imunizarea împotriva virusului HPV. Sunt mai multe tipuri de vaccin. De exemplu, există vaccin care se administrează fetițelor începând cu  vârstă de 9 ani, care încă nu au început viața sexuală. Există și vaccinuri care sunt efectuate femeilor, care au un debut al vieții sexuale, inclusiv și femei care au avut infecție cu HPV. în acest caz, vaccinul se face după ce a avut loc consultația cu medicul ginecolog, pentru că se analizează bine situația, se identifică ce tulpină a fost și care este situația actuală. Femeile trebuie să cunoască, atunci când fac un vaccin împotriva infecției HPV, că acest vaccin nu va proteja organismul de tulpinile deja prezente în organism, dar poate oferi protecție pentru alte tulpini.

Investigații

Dacă în timpul screening-ului HPV s-a constatat că există tulpini care ar putea afecta colul uterin sau vaginul și ar putea provoca leziuni pre canceroase sau cancer de col uterin, atunci trebuie efectuate următoarele investigații: citologia și testul Babeș Papanicolau.

În momentul în care apar modificări în celulele epiteliului scuamos, care căptușesc vaginul și colul uterin, trebuie effectuate investigații suplimentare. Una dintre ele este colposcopia, un examen microscopic care ne permite să vizualizăm modificările la nivelul epiteliului. O altă investigație poate fi biopsia țintită sub ghidaj colposcopic prin diatermoelectroexcizie. Acest lucru înseamnă utilizarea ansei electrice (LEEP) pentru vizualizarea zonei suspecte pentru o leziune severă. În funcție de rezultat, medicul va decide conduita medicală ulterioră.

Pregătire înainte de testarea HPV

Recoltarea frotiului Babeș Papanicolau și testarea HPV se efectuează în același mod, prin recoltarea conținutului de la nivelul canalului cervical. Se recomandă ca înainte de recoltarea acestor analize, timp de 48 de ore, să nu fie administrate medicamente vaginale, supozitoare, substanțe medicamentoase, nici geluri de ecografie și nici nu trebuie întreținute relații sexuale.

Efectuarea testului

Recoltarea conținutului la nivelul canalului cervical și al colului uterin pentru detectarea infecției HPV nu este o procedură  dureroasă. Este însă puțin neplăcută, deoarece periuța care se folosește pentru colectarea materialului, chiar dacă este moale, are zimțișori din cauciuc care au drept scop roaderea acestor celule.

Este important ca pacientele să știe că după recoltarea acestor analize ar putea avea eliminări ușor sangvinolente, cu niște striuri (linii fine) de sânge. Ele nu trebuie să fie abundente și nici nu trebuie să ne sperie. Dacă însă sângerarea este abundentă, pacienta trebuie să se adreseze la medic.

Și bărbații se pot infecta cu HPV. Mai mult, și băieții sunt vaccinați împotriva acestei infecții. Infectarea cu HPV poate duce la diverse tipuri de cancer genital la bărbați. Ei pot fi testați prin aceeași genotipare HPV.

Vă mulțumim, doamnă doctor!

 

 

La Inceput