Mituri periculoase despre îngrijirea copiilor

 

Există multe mituri legate de îngrijirea copiilor mici, care pot pune în pericol sănătatea și siguranța lor. Printre acestea se numără și ideea că ar fi bine să li se dea copiilor mici puțin alcool, să îi înfășurăm strâns în pături și să le facem frecții cu alcool sau oțet. În realitate, toate aceste practici sunt total neadecvate și ar putea avea efecte nocive asupra sănătății copilului.

Mulți părinți la un moment au primit sfaturi precum că dacă le-ar da copiilor un pic de vin, aceștia ar avea poftă de mâncare sau că vinul ar fi benefic pentru sânge.

Care sunt riscurile și consecințele acestor practici ne spune medicul pediatru Olesea Jalba:

„ Alcoolul este absolut interzis copiilor deoarece ar un efect toxic asupra organismului, în deosebi asupra creierului. De asemenea are repercursiuni nocive asupra creșterii și dezvoltării fizice. Ulterior, la pubertate, copiii pot avea întârzieri de dezvoltare sexuală, scade densitatea osoasă și suferă întreg scheletul. Dragi părinți, orice îndemn din partea rudelor de a le da picilor dumneavoastră un pic de alcool, pentru a avea gust de mâncare sau pentru a avea un efect anti-radiant evitați-l la maxim.”

Despre frecția cu alcool sau oțet, pediatra spune că este interzisă și că ar avea grave efecte adverse.

„Frecțiunea cu alcool sau oțet la copii este absolut interzisă, deoarece pielea este cel mai mare organ al corpului, respectiv și suprafața de absorbție este una foarte mare. Atunci când frecționăm copiii cu aceste substanțe are loc absorbția prin sânge și limfă spre ficat și creier. Ulterior se produc intoxicații chimice, alcoolice, cu consecințe foarte grave”

Potrivit medicului pediatru, există o metodă mai eficientă și mai sigură pentru a reduce febra la copii, și anume împachetarea cu comprese reci sau călduțe de apă, care poate ajuta la reducerea temperaturii corporale a copilului și la ameliorarea disconfortului.

„ O alternativă foarte bună și sănătoasă pentru copiii cu febră sunt împachetările cu apă la o temperatură cu 2 grade mai puțin decât valoarea temperaturii pe care o are copilul în acel moment. Împachetările se fac astfel:  Se ia un prosop, se îmbibă cu apă de temperatura pe care am explicat-o anterior, se scurge și se aplică pe extremități (pe piciorușe, pe mânuțe) pentru 4-5 minute. Apoi se ia prosopul și se îmbibă din nou cu apă, și repetăm această procedură timp de 45 de minute. Astfel temperatura corpului scade cu un grad.”

Un alt mit des întâlnit este acela că dacă nu înfășăm copilul, picioarele acestuia vor deveni deformate sau crăcănate. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică care să susțină această afirmație, iar înfășurarea prea strânsă a copilului poate fi de fapt dăunătoare și poate duce la probleme de sănătate.

„înfășatul bebelușului nu influențează forma piciorușelor, ba din contra, aceasta ar putea cauza luxația articulației de șold. Nu experimentați pe copii aplicându-le și legându-le picioarele cu diverse obiecte pe care le aveți în casă.”

Olesea Jalbă, medic pediatru ne avertizează că este important să evităm practicile vechi și dăunătoare asupra copiilor noștri. În loc să ne bazăm pe mituri și tradiții nesigure, trebuie să ne informăm și să urmăm recomandările medicale pentru a ne asigura că oferim cea mai bună îngrijire și protecție copiilor noștri.

Vă mulțumim, doamnă doctor!

La Inceput