Natalia Tricolici, cosmetolog-estetician
O procedură estetică este o procedură de întreținere, menținere, dar și o procedură de tratament al pielii. În general, procedurile estetice se fac cu scopul de a menține calitatea tenului. Sunt proceduri care se efectuează în scop profilactic, dar și ca tratament, dacă vorbim de rozacee, cuperoză sau alte afecțiuni ale pielii.
Procedurile estetice recomandate pe timp de vară sunt procedurile non-invazive. Aici includem procedurile cu acizi, dar și acizi care nu sunt fotosensibili, nu sunt agresivi cu pielea, ca să nu devină sensibilă la soare.
Se fac, inclusiv, proceduri de curățare, binevenite în orice anotimp. Se mai fac proceduri de hidratare, peeling-urile chimice, superficiale, masajul manual, radiofrecvența.
În perioada de vară, nu sunt recomandate procedurile agresive pentru ten, cum ar fi microdermobraziunea. Această procedură cosmetică se recomandă să fie efectuată în timpul rece, pentru că este o procedură de șlefuire, de exfoliere a pielii destul de agresivă. De asemenea, vara nu se folosesc preparate agresive și fotosensibile, cum ar fi cele pe bază de retinol.
Dacă ați hotărât să mergeți la mare, ar fi bine ca cel puțin cu o săptămână înainte de a vă expune la soare să mergeți la cosmetolog. Dacă optați pentru procedura de curățare, iar tipul pielii este acneic sau cu comedoane, ar fi bine chiar și cu 10 zile înainte de expunerea la soare să efectuați procedura de curățare.
Dacă vorbim despre procedurile de hidratare și de pregătire a tenului pentru mare, la fel, se efectuează cu o săptămână înainte. Peste o săptămână de la expunerea la soare puteți trece pe la cabinetul cosmetologic pentru a efectua alte proceduri de hidratare.
În timpul expunerii la soare nu uitați de crema de protecție. Ea nu trebuie să fie aceeași cu crema de corp. De multe ori crema de corp are o consistență mai densă, iar pentru tenul feței este necesară o cremă cu un SPF cu o textură mai fluidă, pentru a nu bloca porii. Acum, în comerț puteți găsi creme care pot fi folosite și pentru față și pentru corp.
Pe lângă crema cu SPF, importante pentru ten sunt orele când vă bronzați. Se recomandă să stați la soare în prima jumătate a zilei, până la 11.00, și seara după 16.00. În restul zilei, soarele este agresiv și o expunere prelungită este egală cu fotoîmbătrânirea pielii. Pe lângă fotoîmbătrânire pot apărea diferite afecțiuni – pete pigmentate și o deshidratare a pielii.
Pentru a evita aceste probleme e bine să folosim crema cu protecție solară și să o reaplicăm din jumătate în jumătate de oră.
În ultimii ani, femeile se adresează la cosmetolog după ce s-au expus la soare și în consecință le-au apărut pete pigmentare. Chiar dacă merg la mare și aplică crema, petele oricum se accentuează. De aceea, este important să aplicați cream cât mai des, să purtați o pălărie și ochelari de soare.
Petele pigmentare nu pot fi înlăturate cu o singură procedură cosmetologică sau un produs. De multe ori aceasta durează ani de zile, pentru că dacă se declanșează acest proces, nu e ușor de-l oprit. Pielea percepe bronzul ca un pericol și astfel se declanșează un proces de protecție, care se oprește foarte greu. Cu fiecare expunere la soare, petele se accentuează tot mai mult.
Ca să evităm pigmentarea trebuie să utilizăm creme SPF, cu protecție solară. Sunt însă și factori interni, care declanșează pigmentarea, cum ar fi fonul hormonal. Dacă vă confruntați cu această problemă, utilizați preparate de înălbire, care conțin acizi. Le puteți folosi acasă și le puteți combina cu procedurile de salon.
Cum ne păstrăm tenul sănătos?
Un ten sănătos nu înseamnă doar îngrijire corectă a pielii în condiții casnice. Un ten sănătos înseamnă și echilibru emoțional și alimentar, plus îngrijirea corectă a corpului. Pe lângă produsele de îngrijire potrivite tipului nostru de piele, alimentația este foarte importantă. Ca să aflați ce tip de ten aveți și ce produse vi se potrivesc, e bine să întrebați un specialist.