Semnele care-ți dau de înțeles că ai putea avea cancer de col uterin

Dr. Corina Iliadi-Tulbure, medic obstetrician-ginecolog

Cancerul de col uterin sau cancerul cervical reprezintă o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul colului uterin. Alături de cancerul la sân, este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femei. Este un diagnostic care "sperie" și din acest motiv o mare parte dintre femei, din teama de a fi diagnosticate, se adresează târziu la medic, consecințele fiind adesea tragice. Decizia este însă una incorectă din punct de vedere al prevenirii, mai ales că boala se întâlnește mai des la femeile tinere, active din puncte de vedere sexual și social.

De ce apare cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este o patologie provocată de Papiloma Virusul Uman (Human Papillomavirus – HPV). Sunt cunoscute aproximativ 100 de subtipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta tractul genital. Există HPV cu risc crescut (frecvent 16,18) și risc scăzut (frecvent 6,11). Este important cum se asociază în organism diferite tipuri de HPV.

Factorii care provoacă cancerul de col uterin

Deși cancerul de col uterin afectează cel mai des femeile infectate cu Papiloma Virus, maladia se poate dezvolta în funcție de mediul și factorii virali cu care intră în contact femeia. Alți factori care contribuie la dezvoltarea cancerului cervical sunt:

  • maladiile sexual-transmisibile existente,
  • orice stare de imunodeficiență (HIV/SIDA)
  • tabagismul
  • începerea vieții sexuale devreme
  • schimbarea frecventă /concomitentă a partenerilor sexuali
  • traumele colului uterin etc.

Femeile care se încadrează în această listă de factori, în asociere cu HPV, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

Semnele cancerului de col uterin

Cancerul cervical este o patologie asimptomatică în stadiile precoce. Femeia nu simte nici un disconfort, prin urmare nu se adresează pentru consult la medic. În stadiile avansate pot apărea însă simptome, precum:

  • sângerări din căile genitale
  • dureri
  • dereglări urinare sau intestinale
  • modificarea stării generale (slăbiciune generală, oboseală pronunțată, subfebrilitate, scăderea în greutate și reducerea capacității de muncă).

Din acest considerent, cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră și trebuie prevenit.

Cum previi cancerul de col uterin

Procedura de screening este una dintre metode de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. În urma acesteia se depistează stările pre-canceroase atât la femeile fără simptome, cât și la cele la care boala deja se manifestă. La rândul lor, stările pre-canceroase reprezintă dezvoltarea celulelor atipice la nivelul colului uterin. În lipsa tratamentului, acestea pot dezvolta cancer.

Metoda de screening folosită pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin presupune efectuarea testului Babeș-Papanicolau.

Ce reprezintă testul Babeș-Papanicolau

Testul Babeș-Papanicolau este considerat drept cea mai eficientă metodă pentru depistarea stărilor precanceroase ale colului uterin. El se face în cazul femeilor, care au colul uterin aparent sănătos. Analizele sunt prelevate în timpul examenului ginecologic și permite reducerea semnificativă a incidenței cancerului de col uterin.

Testul mai este cunoscut sub denumirea de citologie cervico-vaginală sau PAP test. Procedura constă în recoltarea celulelor din vagin și examinarea lor ulterioară la microscop, pentru a depista prezența anomaliile celulare. Testul este o procedură simplă și fără durere. Poate produce doar un disconfort minor.

Cât de des trebuie să se prezinte femeile la un control ginecologic pentru depistarea cancerului cervical

În baza programului de Screening de cancer cervical, femeia aparent sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 25-61 ani, trebuie să facă testul Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani. Dacă rezultatul testului este negativ, se recomandă ca femeia să-și facă următorul test peste trei ani. Dacă au fost depistate anumite modificări la nivelul celulelor, femeia trebuie anunțată, consiliată, i se indică alte teste și/sau tratamentul necesar. Fiecare caz trebuie să fie abordat individual, în funcție de rezultate. 

Sfatul medicului: Este posibil să previi cancerul de col uterin prin procedura de screening și efectuarea testului Babeș-Papanicolau, înainte de apariția simptomelor. Acest lucru poate stabili starea pre-canceroasă a maladiei. Cu toate acestea, dacă o femeie are orice simptom ginecologic care-i afectează calitatea vieții, ea este obligată să se adreseze la ginecolog cât mai urgent.

 

La Inceput