Alimentele care-ți pot îmbolnăvi copilul în timpul sarcinii

În ultima vreme apar tot mai multe surse de informații pentru gravide și pentru proaspetele mămici. Din acest motiv, spun specialiștii, este foarte greu pentru ele ca să filtreze informația și să aleagă ce-i mai bine pentru sănătatea lor și a bebelușilor lor, astfel că multe din ele cred în niște lucruri absolut ireale. Una dintre întrebările ce le frământă pe gravide este – „ce pot mânca sau bea în timpul sarcinii”. Așa deci, Mentale Floss a făcut un studiu la această temă a venit cu o listă de concepții greșite ale gravidelor legate de alimentația în timpul sarcinii.

Sushi în timpul sarcinii - majoritatea medicilor recomandă evitarea alimentelor netratate termic. Asta în special în timpul sarcinii. Desigur, printre alimentele pe care trebuie să le evitați în timpul gravidității intră și peștele nefiert sau copt, care, după cum știți, se conține în sushi. Doctorii explică că în cazul în care femeile însărcinate mănâncă carne sau pește nepregătit există riscul ca bebelușul să dezvolte alergie alimentară încă înainte de a se naște. Pentru a-și potoli pofta, totuși gravidele pot consuma sushi, însă doar cele care conțin fructe sau legume tratate termic, acestea nu reprezintă o amenințare pentru mamă sau pentru sănătatea copilului.

Consumul de pește în sarcină – rechinul, macroul rege, peștele-spadă, tilefish, marlin și anumite tipuri de ton conțin nivele periculoase de mercur, ceea ce reprezintă un pericol pentru femeile gravide. În schimb, somonul conține un nivel foarte mic de mercur și medicii spun că acesta poate fi consumat de către femeile care așteptă bebeluși. Doctorii mai explică că somonul este chiar benefic pentru sănătatea fătutului și a mamei. Asta pentru că peștele conține omega-3 și acizi grași DHA si EPA, care influnețează pozitiv asupra funcției cognitive la copii.

Pericolul cafelei pentru gravide – în urmă cu patru ani probabil toți medicii obstetricieni și ginecologi avertizau femeile gravide că cafeaua poate provoca avort spontan sau naștere prematură. În urma mai multor studii s-a constatat că aceasta nu este periculoasă, atâta timp cât este consumată cu măsură. Specialiștii au constatat că femeile gravide pot consuma câte 200 de miligrame de cafea pe zi, fără să le pască vreun pericol, atât pe ele cât și pe feți.

Gravida mănâncă pentru doi – este adevărat că o femeie însărcinată mănâncă cât pentru doi, însă nu pentru doi adulți, spun medicii. Institutul Național de Medicină din SUA recomandă femeilor însărcinate consumul a 340 de calorii în plus față de ceea ce consumă ele zilnic. Asta doar în al doilea trimestru de sarcină. Deja în al treilea trimestru de sarcină acestea pot consuma în plus 452 de calorii zilnic.

Alcool în sarcină – nu, nu puteți bea alcool deloc dacă sunteți însărcinată. Mulți doctori spun că gravidele pot consuma alcool în cantități foarte mici. Nu există însă studii care să demonstreze că gravidele pot consuma alcool puțin, fără să se expună la vreun pericol. Așa deci, dacă decideți să beți puțin vin în timpul sarcinii vă asumați singure riscul ca copilul să se nască cu diferite probleme de sănătate. Totuși, majoritatea doctorilor recomandă abstinența totală de la alcool în cele 9 luni de gestație. Recomandările în acest sens vin și din partea Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, Surgeon General, Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, dar și din partea specialiștilor de la Academia Americană de Pediatrie, care recomandă gravidelor să nu ia nici măcar o înghițitură de alcool atâta timp cât poartă o ființă vie sub inimă.

Brânza în timpul gestației – produsele nepasteurizate de brânză, cum ar fi Brie, feta și brânza de capră ar trebui evitate în timpul sarcinii, deoarece acestea pot provoca boli de origine alimentară la bebeluși. Dar, spre norocul iubitoarelor de brânzeturi, nu toate tipurile de brânză trebuie excluse din regimul alimentar al gravidelor. Astfel, medicii spun că femeile însărcinate pot mânca brânză pasteurizată, precum cheddar și brânza elvețiană. Trebuie doar să verificați etichetele pentru a vă asigura de calitatea acestora.

Alimentele picante pentru gravide – probabil multor gravide li s-a spus că alimentele picante le poate provoca travaliu înainte de termen, acest lucru însă nu s-a adeverit în cadrul unui studiu efectuat la această temă. În urmă cu trei ani mai specialiștii au efectuat un studiu pe un eșantion de 200 de gravide. Aceștia au hrănit femeile cu alimente picante în ultimul trimestru de sarcină, pentru a vedea dacă o să nască mai devreme de termen. Acest lucru, în cele din urmă, nu s-a adeverit, iar gravidele au născut în termeni normali. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
womensclab.ru
La Inceput