Cum decurge înțărcarea treptată, așa încât să nu sufere nici mama, nici copilul

Înțărcarea este importantă nu numai pentru bebeluș, dar și pentru mamă, nu doar din punct de vedere fizic, dar și emoțional. O mamă care a fost hotărâtă să alăpteze s-ar putea simți ușor deprimată și dezamăgită după ce încetează, ca și cum ar fi pierdut o parte din apropierea față de bebeluș. Poate să fie de ajutor înțărcarea treptată. Înțărcarea nu trebuie să fie un fenomen de genul „totul sau nimic”, o femeie poate alăpta o dată sau de două ori pe zi până când bebelușul are doi ani.

Înțărcarea obișnuită începe cu introducerea alimentelor solide, în jurul vârstei de patru-șase luni, iar apoi aceasta este completată treptat în următoarele 6-18 luni, în funcție de bebeluș și de preferințele mamei.

Trecerea de la sân la biberon. Cât de mult timp este important să alăptați? Această decizie este personală. Avantajele fizice ale alăptării sunt foarte importante pentru bebeluș la început, însă nu există nicio vârstă la care aceste avantaje dispar nici ele după o anumită vârstă.

Dacă sânii dumneavoastră produc o cantitate suficientă de lapte, înțărcatul ar trebui să fie început treptat. Începeți cu cel puțin două săptămâni înainte de momentul în care doriți ca înțărcarea să fie completă. La început săriți peste o alăptare în fiecare zi, cea la care sânii dumneavoastră sunt cel mai puțini plini, în loc de aceasta oferiți-i bebelușului un biberon. Lăsați-l să mănânce cât de mult sau cât de puțin dorește. Așteptați două sau trei zile până când sânii dumneavoastră se vor adapta la această schimbare, după aceea începeți să omiteți o altă alăptare și să înlocuiți cu un al doilea biberon în fiecare zi. Din nou așteptați două sau trei zile, iar după aceea din nou omiteți o altă alăptare. Acum bebelușul este alăptat numai de două ori pe zi. Probabil că va trebui să așteptați trei sau chiar patru zile înainte de a renunța la aceste ultime două alăptări. Oricând sânii dumneavoastră devin inconfortabili puteți să folosiți o pompă pentru sâni timp de câteva minute sau să extrageți puțin lapte în timpul unui duș călduț, numai atât cât să reduceți presiunea.

Dacă bebelușul nu dorește să se hrănească cu biberonul. Un bebeluș în vârstă de patru luni sau mai mult care nu a fost niciodată alimentat cu biberonul se poate împotrivi complet atunci când încercați să îi dați de mâncare în acest fel. Timp de o săptămână încercați să îi oferiți un biberon o dată sau de două ori pe zi înainte de a-l alăpta sau de a-i da alimente solide. Nu îl forțați, nu îl faceți să se supere. Îndepărtați biberonul dacă refuză și dați-i restul mesei, inclusiv alăptarea. După câteva zile s-ar putea să se răzgândească.

Dacă este neînduplecat, omiteți complet alăptarea de după-amiază și vedeți dacă acest lucru îl face pe copil suficient de însetat încât să accepte biberonul la masa de seară. Dacă încă refuză probabil va trebui să îl alăptați puțin. Deoarece sânii dumneavoastră s-ar putea să fie deja inconfortabil d eplini. Însă continuați să omiteți alăptarea de după amiază câteva zile. Această metodă s-ar putea să funcționeze în una dintre zilele următoare chiar dacă nu a funcționat din prima zi.

Pasul următor este să omiteți câte o alăptare la fiecare două mese pe parcursul a 24 de ore ți să reduceți cantitatea de alimente solide, astfel încât bebelușului să-i fie destul de foame, este posibil și să încetați complet să-i fie destul de foame. Puteți folosi o pompă pentru sâni sau să puteți să extrageți laptele manual, însă numai atât cât să reduceți presiunea și disconfortul.

Dacă trebuie să vă înțărcați bebelușul rapid. Cea mai simplă metodă de a înțărca un bebeluș este să pregătiți o rezervă de lapte praf care să ajungă pentru 24 de ore și să o împărțiți în atât de multe biberoane câte alăptări este obișnuit bebelușul să primească în fiecare zi. Oferiți-i câte un biberon la fiecare masă după ce îl alăptați, lăsându-l să mănânce atât de mult sau de puțin pe cât dorește. Omiteți prima alăptare atunci când sânii dumneavoastră sunt cel mai puțini plini. Două zile mai târziu omiteți o altă alăptare la care sânii dumneavoastră sunt mai puțin plini. Încetați treptat celelalte alăptări, câte una la fiecare două-trei zile. Dacă producția dumneavoastră de lapte se reduce doar treptat și bebelușul este numai ușor nemulțumit, va fi mai bine dacă introduceți biberoanele cu formulă treptat, începând întâi cu o masă pe zi și crescând ulterior frecvența.

Rareori o femeie trebuie dintr-o dată să înceteze să mai alăpteze. Extragerea manuală a laptelui ar trebui să amelioreze durerea și dumneavoastră puteți să reduceți treptat cantitatea de lapte mulsă, pe parcursul a câteva zile. Evitați medicamentele care promit încetarea producției de lapte, sunt scumpe, au efecte secundare și de multe ori au un efect de rebound (creșterea producției de lapte la încetarea utilizării lor) care va crește și mai mult presiunea la nivelul sânilor.

Trecerea de la alăptat la hrănitul din ceașcă. După vârsta de 9-12 luni cel mai ușor ar putea să vă fie dacă treceți de la sân direct la hrănitul din ceașcă, omițând complet hrănitul cu biberonul. Majoritatea bebelușilor dau semne că trebuie să se hrănească mai rar. Ei încetează să se mai hrănească de mai multe ori în timpul mesei și doresc să se joace. Ați putea să fiți nevoită să îi obligați să mănânce punându-i înapoi la sân. Cu încurajare ei vor învăța cum să bea din ce în ce mai mult lapte din ceașcă și vor trece la această metodă de alimentație complet după câteva săptămâni, fără niciun semn de lipsă sau regret.  Pe de altă parte, există multe mame care alăptează și care doresc să continue să facă acest lucru cel puțin un an, dacă nu chiar doi, însă acest lucru nu reprezintă nicio problemă.

Este o ideea bună să începeți să îi oferiți cantități mici de lapte praf sau dintr-un alt lichid din ceașcă începând de la vârsta de șase luni, astfel încât acesta să se obișnuiască cu această metodă înainte de a deveni prea încăpățânat. Pe la vârsta de nouă luni încurajați-l să țină singur ceașca. Dacă la nouă luni alăptatul durează mai puțin, bebelușul ar putea fi gata de înțărcarea treptată. Acum oferiți-i ceașca la toate mesele și creșteți cantitatea pe măsură ce arată că este din ce în ce mai dispus să mănânce mai mult, însă continuați să îl alăptați la finalul fiecărei mese. Pasul următor este să omiteți una dintre alăptările zilnice, și să-i oferiți doar ceașca. Această masă este de obicei micul dejun sau prânzul. După o săptămână omiteți o altă alăptare când copilul pare a nu protesta, iar după încă o săptămână renunțați complet la alăptare. Dorința bebelușului de a fi înțărcat ar putea să nu progreseze constant. Dacă intră într-o perioadă în care se simte rău din cauza unei boli sau a erupției dinților, bebelușului ar putea dori să revină la alăptare. Acest lucru este normal și nu este nicio problemă dacă îi îndepliniți dorința.

Când înțărcatul este efectuat atât de gradat nu se produce de obicei nicio problemă cu sânii mamei. Dacă, totuși, aceștia devin inconfortabil de plini la un moment dat, mama trebuie numai să folosească extragerea manuală timp de 15-30 de secunde pentru a reduce presiunea.

Majoritatea mamelor sunt surprinse să descopere că nu prea doresc să înceteze această legătură emoțională, unele dintre ele vor amâna înțărcarea săptămână de săptămână. Uneori o mamă se poate teme să renunțe la alăptat complet deoarece bebelușul nu mănâncă atât de mult din ceașcă pe cât obișnuia să mănânce de la sân. Acest lucru ar putea să amâne la infinit înțărcarea. Este sigur să încetați alăptarea atunci când bebelușul mănâncă în medie 120 ml de lapte praf din ceașcă la fiecare masă sau dacă mănâncă în total 360-500 mililitri pe zi. După ce alăptarea este oprită bebelușul va începe probabil să mănânce din ce în mai mult din ceașcă, ajungând la un total de 500 ml sau chiar mai mult. Această cantitate este de obicei suficientă.

 

 

 

Sursa foto: 
Revista Baby
Sursa: 

Fragmnt din cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului” de Dr. Benjamin Spock

 

La Inceput