Cum să introduceți hrana solidă în alimentația bebelușului?

Bebelușul dumneavoastră vă privește cum mâncați și vi se pare că vrea să încerce și el? Deschide gurița și se întinde după mâncare? Ar fi oare timpul să începeți să îi dați alimente solide?

Dacă bebelușul are între 4 și 6 luni, își poate ține capul ridicat și poate sta pe un scaun înalt de unul singur, atunci este pregătit pentru a începe să mănânce. Dacă alăptați, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să amânați introducerea alimentelor solide până când bebelușul împlinește 6 luni. Motivul este asigurarea celei mai bune nutriții pentru el.

Dacă încercați să îi dați o lingură mică și scuipă mâncarea, ar fi bine să încercați din nou peste câteva săptămâni. Bebelușii se nasc cu un reflex care îi face să împingă limba în afară atunci când li se pune ceva în gură. Cu timpul, acest reflex dispare.

Ce alimente trebuie introduse mai întâi?

Majoritatea bebelușilor gustă pentru prima dată alimentele solide din linguriță. Atunci când vă gândiți la hrană solidă, s-ar putea să nu vă dați seama că primele alimente solide sunt destul de moi și lichide.

Mulți părinți aleg să le dea mai întâi bebelușilor lor cereale pentru copii (orez, ovăz sau orz). Alegeți un produs cerealier îmbogățit cu fier, deoarece în această etapă a dezvoltării lor, bebelușii au nevoie de fier pentru a fi sănătoși.

Pentru preparare, va trebui să amestecați o parte din cerealele sub formă de pudră cu lapte matern sau cu lapte praf pentru bebeluși. Cu timpul, pe măsură ce vor putea să consume alimente din ce în ce mai consistente, puteți adăuga mai puțin lichid.

Nicio regulă nu prevede că bebelușii trebuie să mănânce cereale înaintea altor tipuri de alimente. Unii medici recomandă piureul de legume ca fiind primul aliment ideal. Alții spun că piureul de fructe este o variantă potrivită. Cereți sfatul medicului Dumneavoastră și discutați despre orice alergie sau alte preocupări pe care le puteți avea. Dacă medicul dumneavoastră nu vă oferă anumite recomandări, alegeți un prim aliment astfel încât să fiți sigur/ă de alegerea Dumneavoastră.

Într-o perioadă scurtă de timp, bebelușul va încerca multe alimente diferite, așa că nu va pierde nimic pe termen lung. După câteva luni, bebelușul va mânca cereale, boabe, legume, fructe, carne, pește, gălbenușuri de ou și produse lactate, precum iaurtul și brânza.

Faceți ca ora mesei să fie specială

Atunci când îi dați bebelușului prima înghițitură de mâncare, umpleți o linguriță pentru bebeluși doar pe jumătate. Nu uitați să zâmbiți, să gânguriți și să îi spuneți copilașului ce faceți în timp ce îl hrăniți, pentru ca acesta să știe că ar trebui să savureze mâncarea solidă. Transformați acest moment într-o aventură interesantă!

Dacă bebelușului îi este foarte foame, s-ar putea să nu vrea să încerce gusturile noi și să fie hrănit cu o lingură. Alăptați-l mai întâi sau dați-i lapte praf pentru a-i potoli foamea. Mai apoi, încercați să îi dați alimente solide.

Ați putea să-l hrăniți atunci când și restul familiei mănâncă, pentru a-l face să simtă că face parte din grup. În plus, va deprinde obiceiuri bune atunci când va vedea că ceilalți membri ai familiei fac pauze după fiecare îmbucătură și se opresc din mâncat atunci când sunt sătui.

Aveți grijă la alergii

Din motive de siguranță, hrăniți bebelușul doar cu un singur ingredient nou pe rând. De fiecare dată când îi dați să guste un nou aliment, așteptați în jur de 3-5 zile până a-i da altul. În acest mod, dacă bebelușul are o reacție adversă - erupție cutanată, stomac deranjat, alergie alimentară - este mult mai ușor să vă dați seama ce aliment a provocat această problemă.

Hrăniți-l cu noile alimente în timpul zilei, pentru a putea observa orice reacție care apare după ce mănâncă. Aceste reguli sunt valabile pentru toți bebelușii, nu doar celor cu alergii alimentare prezente în familie.

Există câteva alimente la care bebelușii și copii sunt mai predispuși să fie alergici, cum ar fi arahidele, ouăle și fructele de mare.

În anii trecuți, medicii le recomandau părinților să nu le dea aceste alimente bebelușilor, însă noile cercetări au dus la schimbarea acestei abordări. Acum, părinții pot da copiilor ouă, arahide, nuci (sub formă de unt), grâu, crustacee și alte produse alimentare care constituie alergeni frecvenți pentru bebelușii de cel puțin 6 luni.

Dacă cineva din familia Dumneavoastră are o alergie alimentară, consultați medicul pentru a discuta orice întrebări/îngrijorări specifice atunci când vine vorba de introducerea produselor alergene în alimentația bebelușului.

Cât ar trebui să-mi hrănesc copilul?

La început, s-ar putea ca bebelușul să mănânce doar o lingură sau două. Este în regulă. El își va lua în continuare majoritatea caloriilor din laptele matern sau din laptele formulă pentru bebeluși. Chiar și câteva înghițituri de alimente solide reprezintă o experiență reușită. Nu uitați că, în acest moment, ei abia se obișnuiesc cu alimentația solidă. Ei primesc substanțele nutritive de care au nevoie din laptele matern sau din laptele praf. Până când vor avea între 9 și 12 luni, vor mânca trei mese solide pe zi, pe lângă laptele matern sau laptele formulă.

Cum veți ști că sunt sătui? Odată ce au prins gustul de a mânca, își vor întoarce capul, vor împinge lingura, se vor juca cu mâncarea în loc să o mănânce sau chiar o vor scuipa. Bebelușii rareori mănâncă prea mult. Nu-i forțați să termine dacă vă arată că sunt sătui.

Dați-i să încerce alimente care se mânâncă cu mâna

Atunci când bebelușul poate apuca mâncarea cu degețelele și o poate duce la gură, poate încerca alimentele care se mănâncă cu mâna. Asigurați-vă că tot ceea ce pune în gură este foarte moale și de dimensiuni mici. Bucățile mici de banană bine coaptă, cartofii bine gătiți, biscuiții pentru copii care se topesc și mazărea decongelată se numără printre cele mai bune opțiuni.

Este foarte periculos ca bebelușii să ronțăie covrigi întregi, mere sau alte alimente tari, în cazul în care se rup bucăți. Puteți pune astfel de produse într-un recipient special cu plasă, destinat alimentației bebelușilor, iar copilul care ronțăie se poate bucura de gustul și textura alimentelor tari fără riscul de a se îneca.

Alimente pe care să le evitați

Există unele alimente pe care nu ar trebui să le dați niciodată unui bebeluș.

  • Laptele de vacă. Laptele matern și laptele praf pentru bebeluși conțin cantitatea corespunzătoare de vitamine, nutrienți și grăsimi pentru bebelușii în creștere, iar laptele de vacă - nu. De asemenea, bebelușii mai mici de 1 an nu pot digera complet laptele de vacă, ceea ce le poate provoca dureri de stomac și probleme renale. Alte produse lactate, cum ar fi brânza și iaurtul, sunt potrivite ca gustări ocazionale.
  • Miere. Nu îi dați miere până la vârsta de 1 an. Aceasta poate provoca botulism la bebeluși.
  • Risc de înec. Bebelușii nu pot mesteca alimentele și se pot îneca cu alimente rotunde, tari sau învelite în coajă/membrană tare. Nu-i dați niciodată bebelușului boabe întregi de struguri, bucăți de mere, bucăți de hot-dog, nuci, popcorn sau fructe cu tot cu coajă.

Tradus de Laura Paladi, stagiară, studentă USM.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Webmd.com
Sursa: 
La Inceput