Diabetul la copii și tineri – de ce apare, cum să-l depistezi la timp și să îl tratezi eficient

Diabetul zaharat este o maladie în care nivelul zahărului din sânge este peste limitele normale. În prezent această boală afectează tot mai frecvent copiii și tinerii. Iată de ce depistarea și tratamentul în timp util a acestei afecțiuni este foarte importantă pentru asigurarea sănătății și bunăstării copiilor și a tinerilor. Află în continuare de ce diabetul zaharat afectează copiii, care sunt simptomele acestuia, dar și cum pot fi depistate și tratate acestea în timp util.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), prevalența diabetului (numărul total de cazuri dintr-o populație fără deosebiri dintre cazurile vechi și cele nou apărute într-o perioadă definită de timp) în rândul copiilor în 2019 a fost de 7,4 la 10 mii populație, iar incidența (numărul de cazuri nou apărute dintr-o populație într-o perioadă definită de timp) în rândul copiilor în anul 2019 a fost de 1,2 la 10 mii populație. În țara noastră, anual, sunt înregistrate 78 de cazuri noi de diabet la copii.

Deși diabetul zaharat de tip I este mult mai frecvent în rândul copiilor comparativ cu diabetul zaharat de tip II, ambele tipuri sunt în prezent în creștere.

Află care este glicemia normală la copii, adolescenți și adulți care au diabet zaharat. 

Ce tip de diabet zaharat afectează mai frecvent copiii și tinerii?

Diabetul zaharat de tip I este total diferit de cel de tip II, dar, cu toate acestea, în ambele cazuri este afectată capacitatea organismului de a utiliza insulina. Deși cel de tip I este mai frecvent la copii, ambele tipuri îi pot afecta pe aceștia.

Diabetul zaharat de tip I

Acest tip de diabet, denumit și „juvenil” apare atunci când pancreasul nu este capabil să producă insulină. Fără insulină, glucoza din sânge nu poate nimeri în celulă, iar nivelul acesteia în sânge este în creștere.

Diabetul zaharat de tip I poate apare la orice vârstă, de la cea de copilărie la vârsta de adult, însă vârsta medie de diagnosticare este 13 ani. Se estimează că 85% din diabetul de tip I este diagnosticat sub vârsta de 20 de ani.

Tratamentul acestuia include utilizarea insulinei pe parcursul vieții, monitorizarea glicemiei, dieta și exercițiile pentru a menține nivelul de zahăr în limitele normei.

Diabetul zaharat de tip II

Acest tip este mai puțin frecvent la copii și se întâmplă atunci când insulina nu funcționează într-un mod corespunzător. Drept rezultat, glucoza nu pătrunde în celule și se acumulează în circuitul sanguin.

Probabilitatea apariției diabetului zaharat de tip II se mărește odată cu vârsta, însă copiii pot, de asemenea, suferi de acesta. Afecțiunea apare tot mai frecvent la copii din cauza nivelului tot mai înalt al obezității în cadrul acestei categorii de vârstă.

Peste 75% din copii care suferă de diabet zaharat de tip II au o rudă apropiată care suferă sau a suferit de acesta -  atât din cauza predispoziției genetice, cât și a deprinderilor nesănătoase preluate.

În unele cazuri este nevoie de medicație, deși în majoritatea cazurilor nivelul glicemiei poate fi reglat prin:

  • Schimbarea dietei;
  • Exersarea frecventă;
  • Menținerea unei greutăți corporale optime.

Simptomele diabetului zaharat

Simptomele acestei afecțiuni sunt similare în cazul copiilor, adolescenților, tinerilor și adulților. Unele dintre acestea sunt comune pentru ambele tipuri de diabet, deși există și unele diferențe.

Simptomele diabetului zaharat de tip I se dezvoltă rapid în primele săptămâni de la debut, iar cele ale tipului II evoluează cu mult mai lent. În ultimul caz poate fi nevoie de săptămâni sau luni pentru a primi diagnoza.

Diabetul zaharat de tip I

Principalele simptome ale diabetului de tip I la copii și adolescenți sunt:

  • Setea accentuată și urinatul frecvent;
  • Pofta de mâncare exagerată;
  • Pierderea în greutate;
  • Oboseala;
  • Iritabilitatea;
  • Miros de fructe în respirație;
  • Vederea blurată.

Pierderea inexplicabilă de greutate este cel mai frecvent simptom înainte de diagnosticare. Infecțiile fungice în cazul femeilor pot fi, de asemenea, un semn al diabetului zaharat.

Unele persoane vor experimenta cetoacidoza diabetică la momentul diagnosticării. Aceasta are loc atunci când organismul începe să ardă depozitele de grăsime pentru a recepționa energia necesară pentru funcționare și se întâmplă din cauza insuficienței de insulină. Aceasta este o situație foarte gravă care necesită intervenții de tratament rapide.

Organizația non-guvernamentală din Marea Britanie, Diabetes UK, atenționează persoanele să aibă grijă la 4 semne distinctive ale diabetului la copii:

Diabetul zaharat de tip II

Principalele simptome ale acestui tip de diabet sunt:

  • Urinatul frecvent, în special noaptea;
  • Setea pronunțată;
  • Oboseala;
  • Pierderea inexplicabilă în greutate;
  • Mâncărimi în jurul organelor genitale, fiind posibilă și infecția fungică;
  • Cicatrizarea dificilă a rănilor;
  • Vederea blurată în rezultatul uscăciunii ochilor.

Un alt simptom al rezistenței la insulină este și formarea unor porțiuni de piele întunecată, denumită și „acanthosis nigricans”.

Sindromul polichistic ovarian este o altă afecțiune asociată cu rezistența la insulină, deși aceasta nu este un semn definitiv al acesteia.

Părinții sau rudele apropiate trebuie să meargă cu copiii la medic dacă un simptom sau câteva dintre acestea sunt observate la copii.

Semnele de alarmă

Potrivit unui studiu al Organizației Diabetes UK din 2013, doar 14% dintre părinți pot depista eficient semnele timpurii ale diabetului zaharat. Unii copii sunt diagnosticați doar atunci când simptomele devin foarte severe, ceea ce pune în pericol sănătatea și bunăstarea acestora.

Nu ignora simptomele

În majoritatea cazurilor copiii resimt cele 4 simptome de bază, însă unii dintre aceștia pot experimenta 1 - 2, iar alții – nici un simptom. Iată de ce este extrem de important să observi – dacă copilul a început să consume mai multe lichide, să obosească mai repede sau să se urineze mai des și mai mult – să iei în considerare și o posibilă afecțiune a glicemiei sau o stare de pre-diabet.

Această atenție este deosebit de importantă pentru a diagnostica diabetul la copii cât mai curând posibil și a primi tratamentul corespunzător.

Diagnosticarea diabetului zaharat de tip II

Orice copil cu simptome ale diabetului zaharat trebuie să fie examinat de medic. Testarea va include depistarea glucozei fie în urină, fie în sângele acestuia.

Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire din SUA recomandă testarea copiilor pentru diabet zaharat dacă aceștia:

  • Au un istoric familial de diabet zaharat de tip II;
  • Sunt obezi;
  • Sunt din familii de culoare sau asiatici;
  • Manifestă semne de insulino-rezistență, asemenea acanthosis nigricans;

Evoluția diabetului zaharat de tip I și II este mai pozitivă atunci când este depistată la timp.

Prevenirea diabetului zaharat la copii și tineri

La momentul actual prevenirea diabetului zaharat de tip I nu este posibilă, în timp ce diabetul zaharat de tip II poate fi prevenit. Iată prin ce modificări ale stilului de viață poate fi realizat acest fapt:

  • Menține o greutate corporală optimă. Excesul de greutate este un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat de tip II, deoarece această stare mărește probabilitatea apariției rezistenței la insulină.
  • Fii activ. Activitatea fizică reduce rezistența la insulină și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limitele normale.
  • Limitează băuturile și alimentele dulci. Aceste produse pot contribui la creșterea în greutate și la probleme cu funcționarea insulinei. Consumarea unei diete echilibrate, bogate în fibre, minerale, vitamine și proteine de calitate vor diminua riscul apariției diabetului zaharat de tip II.

Ai grijă de tine și de copilul tău.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
parenting.firstcry.com
Sursa: 

ansp.md, medicalnewstoday.com

La Inceput