Rujeola: simptome și tratament

Rujeola este o infecție virală acută cauzată de virusul rujeolic. Semnele și simptomele rujeolei includ tuse, nas înfundat, ochi inflamați, dureri în gât, febră și erupție cutanată. Numită și pojar, rujeola poate fi gravă și chiar fatală pentru copiii mici.

Simptome

Semnele și simptomele rujeolei apar de la 10 până la 14 zile după expunerea la virus. Acestea includ de obicei:

Febră

Tuse seacă

Durere în gât

Ochi inflamați (conjunctivită)

Pete albe mici, pe un fundal roșu, care se găsesc în interiorul gurii, pe partea interioară a obrazului - numite și pete ale lui Koplik

Erupție cutanată, pornind din regiunea feței, cel mai des de după obraji

Infecția are loc în etape succesive pe o perioadă de la două până la trei săptămâni. În primele 10 până la 14 zile după ce persoana a fost infectată, virusul se dezvoltă. Nu există semne sau simptome specifice.

Semne și simptome nespecifice. Rujeola începe, de obicei, cu o febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, ochi inflamați (conjunctivită) și dureri în gât. Această perioadă relativ ușoară poate dura două sau trei zile.

Boală acută și erupție cutanată. Erupția cutanată constă în pete roșii mici care apar pe pielea feței, în special în spatele urechilor, dar și de-a lungul liniei părului.

În următoarele zile, erupția se răspândește pe brațe și trunchi, apoi pe picioare. În același timp, febra crește brusc și poate ajunge la 40 sau 41 de grade C.

Perioada de transmitere. O persoană cu rujeolă poate răspândi virusul altor persoane timp de aproximativ opt zile, începând cu patru zile înainte de apariția erupției cutanate și se termină când erupția a fost prezentă timp de patru zile.

Cauze

Rujeola este provocată de un virus care se reproduce în nasul și gâtul copilului sau adultului infectat. Când persoana infectată strănută sau comunică picăturile infectate sunt împrăștiate în aer, fiind inhalate de alte persoane. Aceste se pot depune și pe suprafețe, unde rămân active și contagioase timp de mai multe ore. Puteți contracta virusul, ducându-vă degetele la gură sau nas sau frecându-vă ochii după atingerea suprafeței infectate.

Complicațiile rujeolei pot include:

Infecție a urechii. Una dintre cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt infecțiile bacteriene ale urechii.

Bronșită, laringită. Rujeola poate provoca inflamația laringelui, a traheii, a bronhiilor.

Pneumonie. Pneumonia este o complicație obișnuită a rujeolei. Persoanele cu sisteme imune compromise pot dezvolta tipuri periculoase de pneumonii care pot fi uneori fatale.

Encefalită. Aproximativ 1 din 1.000 de persoane cu rujeolă dezvoltă encefalită, o inflamație a creierului. Encefalita poate fi declanșată la scurt timp după contractarea virusului, sau se poate produce câteva luni mai târziu.

Probleme de sarcină. Dacă sunteți gravidă, trebuie să aveți grijă deosebită pentru a evita rujeola, deoarece boala poate provoca pierderea sarcinii, sarcina prematură sau greutatea scăzută la naștere.

Număr scăzut de trombocite (trombocitopenie). Rujeola poate duce la o scădere a numărului de trombocite - tipul de celule sanguine, care sunt esențiale pentru coagularea sângelui.

Profilaxie

Dacă cineva din familia dumneavoastră are rujeolă, luați aceste măsuri de precauție pentru a vă proteja:

Izolare. Deoarece rujeola este extrem de contagioasă de la aproximativ patru zile înainte până la și patru zile după apariția erupției cutanate, persoanele cu rujeolă nu ar trebui să se întoarcă la activitățile în care interacționează cu alte persoane în această perioadă.

Vaccinarea. Asigurați-vă că oricine are riscul de a lua acest virus care nu a fost complet vaccinat primește vaccinul cât mai curând posibil. Vaccinul este eficient numai dacă este administrat în trei doze – la 12 luni, 7 și 15 ani.

Prevenirea unor noi infecții

Dacă ați avut deja rujeolă, corpul dumneavoastră și-a construit sistemul imunitar pentru a lupta împotriva infecției și nu puteți avea din nou rujeolă.

Medicul poate diagnostica, de obicei, rujeola în funcție de erupția cutanată caracteristică a bolii. Dacă este necesar, un test de sânge poate confirma diagnosticul.

Tratament

Niciun tratament nu vă va ajuta să scăpați de infecția cu rujeolă deja stabilită. Cu toate acestea, pot fi luate măsuri pentru a proteja persoanele vulnerabile care au fost expuse virusului, cum ar fi vaccinarea post-expunere și administrarea infecțiilor cu imunoglobulină.

Medicamente

Medicul vă va administra medicamente pentru reducerea febrei, sau unele antibiotice, în funcție de complicațiile generate de virus. De asemenea, administrarea vitaminei A poate diminua severitatea complicațiilor.

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți rujeolă, păstrați legătura cu medicul dumneavoastră, pe măsură ce monitorizați evoluția bolii și urmăriți complicațiile. 

Sursa foto: 
www.dcnews.ro
La Inceput