Tantrumurile sunt definite drept explozii de furie, frustrare și comportament dezorganizat, atunci când copilul este privat de un lucru sau pierde acel „ceva”. Manifestările acestora sunt diferite, însă toate se încadrează în procesul de creștere și dezvoltare a copilului. Află în continuare care sunt aceste manifestări, de ce își fac apariția și cum să faci față acestui comportament mai puțin obișnuit.
Ce sunt tantrumurile?
Tantrumurile își fac apariția în cazul oricărui copil, mai frecvent la vârsta de 1-3 ani, însă și copiii de vârstă mai mare le pot experimenta.
Explozii de furie și frustrare apar atunci când copilul pierde ceva sau nu i se oferă ce vrea. Acestea se manifestă prin plâns, țipete, încleștarea membrelor, arcuirea spatelui, loviturile cu picioarele, căzutul pe jos, fuga din locul în cauză sau alergatul în cercuri.
În unele cazuri copiii își rețin respirația, vomită, rup lucrurile și devin agresivi în cazul apariției unui tantrum.
De ce apar tantrumurile?
La vârsta de 1-3 ani tantrumurile apar, deoarece abilitățile emoționale și sociale doar încep să se dezvolte, iar copiii nu au suficiente cuvinte pentru a-și exprima emoțiile tari. De asemenea, ei încearcă să își testeze independența în dezvoltare și observă că felul în care se comportă influențează comportamentul celor din jur.
Astfel, tantrumurile sunt o modalitate prin care copiii își exprimă și gestionează emoțiile și încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu ei și cu cei din jurul lor.
Copiii mai mari pot avea tantrumuri din motivul că nu au învățat încă o altă modalitate de a-și exprima și gestiona emoțiile.
Atât în cazul copiilor mici, cât și a celor mari, există un șir de factori care determină apariția tantrumurilor:
- Temperamentul: influențează cât de rapid și intens reacționează aceștia la evenimentele frustrante. Copiii mai supărăcioși experimentează mai frecvent tantrumurile.
- Stresul, foamea, oboseala și supra-stimularea sistemului nervos: determină copiii să gestioneze mai dificil emoțiile și comportamentul.
- Situațiile cu care copilul nu este capabil să se confrunte: de exemplu, copilul mai mic poate manifesta tantrumuri dacă un copil mai mic îi ia jucăria.
- Emoțiile puternice: îngrijorarea, frica, rușinea și furia pot fi copleșitoare pentru copii.
Cum să îți ajuți copilul să nu facă tantrumuri?
Înainte de a le gestiona, iată cum poți face tantrumurile mai puțin frecvente la copilul tău:
- Redu stresul. Copilul flămând, obosit și supra-stimulat este mai predispus pentru a face tantrumuri.
- Conectează-te la sentimentele copilului. Dacă ești conștient de emoțiile copilului tău, vei cunoaște cu siguranță când emoțiile puternice sunt pe cale să își facă apariția. Poți începe discuția cu acesta sau poți încerca să îi distragi atenția.
- Identifică factorii trigger ai tantrumurilor: de exemplu, în timpul cumpărăturilor. Atunci vei avea pregătit un plan de acțiune: să faci cumpărături după ce copilul a dormit sau a mâncat.
- Discută emoțiile cu copilul tău. Atunci când acesta experimentează emoții puternice, încurajează-l să le denumească și să explice de ce acestea au apărut.
Logica, memoria și inteligența emoțională: cum să le dezvolți la copil.
Cum să gestionezi tantrumurile care deja au apărut?
Uneori tantrumurile apar indiferent dacă ai făcut ceva pentru a le preveni. Iată ce poți face:
- Rămâi calm (sau prefă-te că ești calm). Ia un moment dacă ai nevoie. În cazul în care te înfurii, situația va deveni mai dificilă atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Atunci când vorbești sau acționezi, fă-o calm și cumpătat.
- Recunoaște emoțiile puternice ale copilului tău. De exemplu, „E foarte supărător când înghețata ta cade din con, nu-i așa?” Acest lucru poate ajuta la prevenirea comportamentului care scapă mai mult de sub control și îi oferă copilului tău șansa de a-și reseta emoțiile.
- Așteaptă să treacă. În timpul tantrumului, rămâi aproape de copilul tău, astfel încât el să știe că îi ești alături. Nu încerca să discuți cu el sau să îl distragi, întrucât este prea târziu odată ce accesul de furie a început.
- Acționează în funcție de situație. Dacă tantrumul începe pentru că cel mic își dorește ceva, evită să îi oferi acest lucru. În cazul în care copilul nu vrea să iasă din cadă, de exemplu, scurgerea apei va fi mai eficientă decât scoaterea copilului din ea.
- Fii calm și consecvent în alegerea ta. Dacă în timpul tantrumului, uneori, îi oferi copilului ceea ce își dorește, iar alteori nu, problema voastră s-ar putea doar agrava.
Tantrumurile în cazul preșcolarilor și a școlarilor mici
Poți utiliza toate sfaturile descrise mai sus în cazul copiilor de această vârstă. Acum copiii sunt mai capabili să observe că acțiunile lor implică un șir de modificări. Acest fapt înseamnă că ai putea descrie și utiliza consecințele pentru a gestiona tantrumurile copiilor de vârstă preșcolară și școlară.
Important! Asigură-te că nu remunerezi accidental tantrumurile. De exemplu, dacă cel mic experimentează un tantrum, pentru că i-ai interzis acadeaua, iar apoi o cumperi, acest fapt ar semnifica remunerarea tantrumului. Să strigi și să rogi copilul să se liniștească pot fi și ele o formă a remunerării tantrumului, întrucât în așa fel îi oferi copilului atenție.
Cum să faci față tantrumurilor?
Lupta cu tantrumurile poate fi obositoare, iar uneori cumpătul este la limită. În acest caz, cel mai bine este să fii pregătit:
- Dezvoltă-ți o strategie de acțiune. Fă-ți un plan simplu și sigur pe care să-l implementezi în diferite situații de apariție a tantrumurilor. Concentrează-te pe implementarea planului odată ce tantrumul își face apariția.
- Acceptă că nu poți controla emoțiile și comportamentul copilului în mod direct. Poți doar ajuta și ghida copilul pentru ca tantrumurile să nu apară în viitor.
- Admite că este nevoie de timp pentru schimbări. Copilul tău trebuie să crească și să se dezvolte suficient pentru ca tantrumurile să dispară. Dezvoltarea și practicarea abilităților de gestionare a comportamentului copilului poate fi o sarcină cu durata de o viață.
- Izbăvește-te de impresia că odrasla ta o face intenționat. Este vorba de o deprindere proastă sau de insuficiența de abilități practice pentru a o înfrunta.
- Fii prieten cu simțul umorului, dar nu râde de copilul tău, atunci când experimentează un tantrum. Acest fapt îi poate oferi o doză de atenție sau îl poate face să se simtă prost, deoarece râzi pe seama lui.
- Dacă cineva din jur te ia peste picior sau te critică, ignoră. Fie că aceștia nu au copii încă, fie că aceștia au crescut, încât părinții au uitat de această perioadă.
Sănătate să aveți!
raisingchildren.net.au