Hemoragia internă este o afecțiune periculoasă care are loc atunci când vasele de sânge sunt traumatizate, iar sângele se scurge nu în exteriorul corpului, fiind vizibil, ci în interiorul lui, fără să știi despre asta. Uneori scurgerile sunt mici și se produc la suprafața pielii prin traumatizarea capilarelor, provoacă roșeață, iar apoi vânătăi. Altele, însă, sunt mult mai masive și implică o scurgeri de sânge, punându-ți viața în pericol. De fapt, hemoragia internă nu este o boală în sine, ci o situație cauzată de o afecțiune concomitentă. Află în continuare cum se manifestă aceasta, dar și cum să intervii rapid pentru a preveni consecințele fatale.
Cum se manifestă hemoragia internă?
Una dintre cauzele principale care fac hemoragia internă foarte periculoasă este că aceasta nu este vizibilă. Este dificil să ignori o tăietură sau o traumă care provoacă scurgerea sângelui în exterior, însă scurgerea internă poate fi ușor trecută cu vederea până aceasta nu provoacă simptome care îți pot amenința viața.
Sângele este extrem de important pentru funcționarea tuturor organelor și țesuturilor din organism, iar pierderea acestuia (hemoragia) determină toate simptomele asociate.
Simptomele unei hemoragii interne de la moderată la severă este:
- Amețeli;
- Durere de cap, uneori severă;
- Diaree de culoare brună închisă sau neagră;
- Slăbiciuni generalizate;
- Epuizare inexplicabilă;
- Dureri și slăbiciuni musculare și articulare;
- Tensiune arterială mai joasă decât de obicei;
- Confuzie, pierderea memoriei și dezorientare;
- Amorțeală;
- Vedere neclară, încețoșată sau dublată;
- Dureri abdominale, uneori destul de severe pentru a provoca greața și voma;
- Dureri în piept;
- Dificultăți de respirație sau respirație superficială;
- Sânge în urină;
- Vânătăi, de obicei în jurul locului de traumatizare.
O hemoragie internă foarte severă poate determina semne foarte grave în minute numărate și se întâmplă, de obicei, după un traumatism masiv.
Simptomele unei hemoragii foarte severe sunt:
- Tensiune arterială foarte joasă;
- Bătăi ale inimii foarte frecvente;
- Piele rece și transpirată, umedă la palpare;
- Urină puțină sau lipsa acesteia;
- Vomitare cu sânge;
- Pierderea conștiinței;
- Scurgeri de sânge din nas, ochi sau urechi;
- Cedarea organelor;
- Convulsii;
- Coma.
De ce apare hemoragia internă?
Orice cauză care determină traumatizarea vaselor de sânge poate determina hemoragia internă. În cazul rupturilor minore organismul va crea un cheag de sânge sau o aglomerare de proteine și celule roșii care vor acoperi țesuturile traumatizate și vor opri sângerarea.
Află mai multe despre trombocitele în sânge: când nivelul lor este anormal și de ce.
Cu toate acestea, traumatismele severe nu pot fi acoperite de un cheag de sânge, ceea ce înseamnă că vasul va continua să pompeze sânge în spațiul înconjurător.
Pentru că majoritatea hemoragiilor interne sunt provocate de traumatisme severe, nu este prea dificil de a stabili cauza. Însă, există și cazuri în care hemoragia internă este provocată de unii factori care slăbesc pereții vaselor de sânge în timp sau împiedică procesul de coagulare. Acești factori pot fi unele patologii, medicamente administrate sau deprinderi nesănătoase.
Cauzele și factorii de risc ai apariției hemoragiei interne de la mică la moderată sunt:
- Traumatism minor;
- Hipertensiune arterială cronică sau îndelungată;
- Administrarea medicamentelor care subțiază sângele;
- Boli genetice care împiedică coagularea sângelui;
- Administrarea de medicamente anticoagulante, corticosteroizi, antidepresive și antibiotice;
- Diabet zaharat sau zahărul din sânge necontrolat;
- Deshidratarea de durată;
- Fumatul și abuzul cronic de alcool;
Cum să înțelegi că abuzezi de alcool și să te oprești la timp.
- Administrarea drogurilor și a pastilelor pentru slăbit;
- Accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic;
- Afecțiuni ale splinei, ficatului sau a rinichilor;
- Cancerul;
- Tromboza venelor profunde;
- Patologii gastro-intestinale, precum gastroenterita, colita ulcerativă, boala Crohn, boala celiacă, boala inflamatorie a intestinului și sindromul intestinului iritabil.
Cauzele și factorii de risc ai apariției hemoragiei severe și neașteptate sunt:
- Traumatisme produse în urma accidentelor rutiere, împușcături, căderi, explozii sau strivirii;
- Embolism – oprirea unui obiect străin în vasele de sânge, blocând circulația acestuia;
- Fracturi de oase;
- Anevrism (umflături care se formează în vasele de sânge, subțiindu-le pereții);
- Intervenție chirurgicală;
- Sarcină extrauterină în care fătul se dezvoltă în afara uterului.
Cum poate fi diagnosticată o hemoragie internă?
O hemoragie internă poate fi diagnosticată destul de dificil. În unele cazuri localizarea acesteia poate fi destul de provocatoare. Pentru a o face, inițial medicul va colecta toată informația necesară, încercând să înțeleagă care sunt cauzele apariției acesteia.
Dacă medicul suspectează o hemoragie internă, în special una severă, acesta va da prioritate acestui pacient, diagnosticându-l prin intermediul tomografiei computerizate, rezonanței magnetice nucleare, care îl vor ajuta să determine localizarea hemoragiei.
De asemenea, în acest proces sunt utile analizele de sânge și de urină. Odată localizată, medicul va încerca să vadă starea vasului de sânge prin efectuarea angiografiei.
În funcție de severitatea hemoragiei, medicul poate indica efectuarea electrocardiogramei sau a radiografiei pentru a determina gradul afectării vaselor de sânge.
Cum se tratează hemoragia internă?
Tratamentul hemoragiilor minore sau medii implică odihna și hidratarea. În mod normal, în ruptura vasului se va forma un cheag de sânge, iar excesul de sânge se va reabsorbi de țesuturile adiacente.
Tratamentul hemoragiei interne de la moderată la severă implică administrarea vitaminei K, transfuzia de sânge, plasmă sau trombocite. Mai nou, medicii administrează doze mari de preparate care stimulează procesul de coagulare. De asemenea, poate fi administrată o soluție de electroliți persoanelor care sângerează.
În funcție de severitatea traumatismului, se poate recurge și la tratamentul chirurgical pentru a repara vasul și a elimina excesul de sânge din țesuturi.
Pentru a preveni hemoragiile ulterioare, pot fi prescrise medicamente și recomandată evitarea fumatului și abuzul de alcool.
Care sunt complicațiile hemoragiei interne?
Hemoragia internă este una dintre cauzele principale ale mortalității asociate cu traumatismele, la nivel global. Dacă nu este tratată la timp, hemoragia moderată și severă poate determina insuficiența organelor, convulsii, comă, sângerări externe și, în cele din urmă, deces. Chiar și cu administrarea tratamentului, hemoragia internă poate fi uneori fatală.
Identificarea și intervenirea promptă pot reduce complicațiile și consecințele fatale ale acestei afecțiuni.
Atenție! Cu excepția cazurilor ușoare care implică vasele mici de la suprafața pielii, orice hemoragie internă necesită intervenție medicală urgentă. Dacă o suspectezi, adresează-te de urgență la medic sau apelează 112.
Sănătate să aveți!
medicalnewstoday.com