Pielea este considerată cel mai mare organ al corpului uman. Astfel, este deosebit de important ca aceasta să fie îngrijită și să fie în siguranță, fie că vorbim de mediul de acasă sau de mediul de la serviciu. Aceasta pentru că există o serie de probleme legate de piele cu care se pot confrunta angajații încadrați în câmpul muncii din diferite sfere.
În mod special, există ocupații cu risc mai sporit pentru afecțiuni de piele așa ca:
- Activitatea de fabricație;
- Pregătirea mâncării;
- Construcții;
- Tipărirea;
- Lucru cu metalul;
- Prelucrarea pielii;
- Servicii auto;
- Amenajarea spațiilor, a terenurilor;
- Agricultura, silvicultura;
- Domeniul medical/ de sănătate.
Leziunile și bolile de piele apar sub mai multe forme, iar cele mai frecvente probleme sunt erupțiile cutanate și iritațiile. Acestea sunt cunoscute ca dermatite și apar fie în urma contactului cu un agent iritator, fie ca răspuns alergic.
Dermatita de contact apare în urma interacționării pielii cu un șir de substanțe cum ar fi apa, săpunul sau detergentul, produsele chimice, acizi sau alcalii, uleiuri și grăsimi, metale grele.
În timp, la contact repetat cu una dintre aceste substanțe, la nivelul pielii se îndepărtează uleiurile naturale ce o protejează. În consecință pielea se usucă și crapă. La fel, substanțele iritante pot bloca porii pielii și pot provoca acnee sau inflamații. Mai grav este faptul că unele substanțe pot cauza arsuri dureroase.
Cât despre dermatita alergică, uneori este suficientă o cantitate mică de substanțe ca aceasta să apară. Astfel de substanțe cu care ne întâlnim des la locurile de muncă sunt adezivii sau lipiciul, rășinele epoxidice, coloranții sau rășinile textile, produsele chimice, latexul și chiar unele plante otrăvitoare, cum ar fi stejarul sau iedera.
Simptomele dermatitei variază și se pot manifesta prin piele uscată, aspră sau descuamată, urticarie sau erupții cutanate, vezicule (cu sau fără puroi), roşeaţă, mâncărime, umflătură sau piele rigidă.
Traumele și razele solare - alți factori dăunători pielii
Locul de muncă poate cauza daune pielii și din alt punct de vedere. Stratul de protecție al corpului poate fi lezat prin tăieturi, zgârieturi sau vânătăi drept urmare a lucrului cu unele unelte, mașinării și instrumente. De asemenea, contactul sau fricțiunea repetată cu anumite suprafețe poate cauza răniri care se pot transforma în probleme mai grave, mai ales dacă sunt infectate.
Mai grav este faptul că, unii lucrători pot fi expuși riscurilor ce duc la cancer de piele. Este valabil în special de muncitorii care lucrează sub expunere directă la razele de soare sau radiație. Iar simptomele, în cazul cancerului de piele, apar după o durată mai lungă de timp.
Ce putem face? Iată măsuri de urmat pentru prevenirea lezării și infectării pielii
Ca pielea să nu aibă de suferit din cauza meseriei practicate este important să fie urmate câteva recomandări. Întâi de toate este nevoie ca fiecare angajat să respecte măsurile de precauție pentru siguranța personală la locul de muncă. Este important și ca locul de muncă să fie păstrat în curățenie. În plus:
- Păstrați toate substanțele chimice în siguranță și etichetați-le corect;
- Utilizați recipiente adecvate pentru deșeuri;
- Păstrați la dispoziție surse de apă curgătoare și dușuri de siguranță;
- Purtați accesorii de protecție, cum ar fi mănuși, șorțuri, pălării, măști, cămăși cu mâneci lungi și pantaloni. Acestea protejează pielea de contactul cu substanțe chimice sau mașini;
- Purtați haine curate în timpul muncii. Scoateți hainele de lucru îmbibate cu ulei sau substanțe chimice imediat ce ați terminat lucrul;
- Nu vă curățați mâinile sau alte zone ale pielii cu substanțe chimice. Acestea includ benzină, kerosen, substanțe spirtoase și terebentină;
- După ce v-ați spălat pe mâini, protejați-le cu loțiune, cremă sau vaselină;
- Nu mâncați, nu beți și nu fumați în zona de lucru. Acest lucru poate cauza contactul pielii cu substanțe chimice;
- Dacă lucrați în exterior, aplicați protecție solară pe tot parcursul zilei. De asemenea, ar trebui să purtați ochelari de soare, o pălărie cu boruri largi și haine care să vă acopere corpul;
- Dacă lucrați cu radiații, purtați îmbrăcăminte și echipament de protecție pentru a preveni expunerea;
- Vedeți dacă puteți folosi un instrument - în loc de mâini - pentru lucru cu materiale periculoase.
Este important ca fiecare angajat să cunoască măsurile de siguranță la locul de muncă și ce trebuie să întreprindă dacă pielea intră în contact cu o substanță dăunătoare sau a fost lezată. Asigurați-vă că știți cum să îndepărtați substanțele chimice cu care lucrați dacă acestea nimeresc pe piele. Și totodată, informați-vă preventiv cum să cereți ajutor într-un eventual accident ce v-ar afecta piele.