Răul de mișcare: Ce măsuri întreprindem pentru o călătorie mai confortabilă

Răul de mișcare, numit și cinepatie, este o problemă răspândită. Aceasta apare în timpul deplasării cu un mijloc de transport, cum ar fi barca, mașina, autobuzul și chiar avionul și este o stare foarte neplăcută. Cei mai predispuși să facă rău de mișcare sunt copii cu vârsta între 2-12 ani, dar și femeile. Tulburarea se manifestă în mare parte prin greață, amețeli și dureri de cap.

Ce este răul de transport?

Disconfortul asociat cu răul de mișcare este cauzat de un răspuns neadecvat a creierului, legat de o contradicție dintre percepția vizuală, adică ceea ce văd ochii, și echilibru, adică informația captată de vestibul care se află în urechea internă.

În timpul mișcării de lungă durată, se întâmplă o stimulare neobișnuită a vestibulului. Mai exact, urechea internă percepe rapid balansarea, încetinirea și accelerarea mijlocului de transport. În același timp ochii transmit aceeași informație într-un mod mai întârziat.

Prin urmare se întâmplă un dezechilibru de transmitere a informației. Iar creierul se pomenește în dificultatea de a analiza clar poziția corpului. În rezultat apar simptome de rău de mișcare. Cum menționam, mai predispuși la așa stări sunt copii, femeile în timpul menstruației sau sarcinii, persoanele ce suferă de migrenă și tulburări de echilibru.

Cele mai frecvente simptome în răul de mișcare sunt:

•   Stare generală de rău;

•   Senzație de disconfort în partea superioară a stomacului;

•   Senzație de oboseală generală;

•   Greață;

•   Repulsie pentru mâncare.

Menționăm că de regulă, răul de mișcare nu se manifestă cu complicații pronunțate. Simptomele sus enumerate dispar treptat din moment ce mișcarea se oprește. Este adevărat, însă, că uneori poate dura până la câteva zile ca aceste simptome să dispară complet.

Atenție! Răul de mișcare poate fi depășit dacă călătoriți mai des.

Ar putea să vă intereseze și: Călătorii acasă pe timp de pandemie: cum să rămâi în siguranță și să eviți infectarea

Cum tratăm starea de rău?

Pentru starea de rău provocată de mișcare cu transportul există tratament medicamentos. Dar până să recurgem la acestea, există un șir de recomandări care ar putea să funcționeze. Iată câteva măsuri utile:

•   Există câțiva factori care acutizează sau stimulează apariția stării de rău. Prin urmare, evitați mirosurile neplăcute așa ca cel de tutun, cafea, alcool.  Evitați zgomotele puternice, încercați să nu fiți obosiți sau expuși la căldură.

•   Nu călătoriți cu stomacul gol. Cel mai bine este să luați o masă ușoară înainte ca să porniți la drum. Evitați să mâncați prea mult sau mese cu conținut sporit de grăsime. Optați pentru produse cu așa numitele „zaharuri lente”, cum ar fi orezul sau pastele.

•   Călătoriți într-un loc răcoros sau ajustați-vă spațiu cu ventilator la nivelul feței. Puteți să vă așezați lângă o fereastră. Sau dacă sunteți pe un vas maritim, ieșiți pe puntea ambarcațiunii, dacă acest lucru e posibil.

•   În avion sau barcă alegeți să vă așezați pe locurile de mijloc. Astfel, senzația de turbulență nu va fi așa de puternică. Iar în mașină, așezați-vă în față.

•   Renunțați să citiți sau să stați într-un dispozitiv video în timp ce vă mișcați. Aceasta pentru că e nevoie de o atenție vizuală semnificativă, ceea ce accentuează tulburarea și răul poate apărea mai repede.

•   În timp ce vă deplasați, fixați-vă privirea în direcția mișcării. În cazul mașinii , priviți înainte prin parbriz și fixați privirea într-un punct la orizont.

•   Ține-ți mintea ocupată. De exemplu, șoferul nu are rău de mișcare așa cum este concentrat la drum. Prin urmare, găsiți o ocupație. Ascultați muzică ca să vă relaxați.

•   Beți apă, băuturi dulci sau sărate cu înghițituri mici. Acest lucru este foarte important mai ales dacă ați vomitat așa cum veți evita deshidratarea;

•   Ține-ți capul fix ca să scădeți senzația de mișcare. Aici puteți folosi o pernă.

•   Nu vă gândiți la disconfort. Nu vă concentrați pe faptul că anterior ați avut rău de mișcare: anxietatea poate provoca dureri de stomac, amețeli.

Dacă aplicați măsurile enumerate, iar simptomele oricum apar, se recomandă să închideți ochii pentru o clipă, să respirați profund și calm, să vă așezați într-un loc răcoros și, atunci când este posibil, să vă întindeți un pic cu o compresă rece și umedă pe frunte.

Dacă tulburarea se manifestă agresiv și regulat, cu febră sau dureri insuportabile, este indicat să vă adresați medicului dvs pentru un tratament ajustat tulburării prin care treceți. Specialiștii susțin că există medicamente care se eliberează cu sau fără prescripție medicală și care pot fi eficiente în astfel de situații. De regulă, acestea trebuie administrate cu o jumătate de oră înainte de a porni la drum. Uneori se recomandă administrarea cu o zi înainte de călătorie. Alte medicamente se folosesc nemijlocit în timpul deplasării.

Atenție! Nu este recomandat să combinați mai multe dintre aceste medicamente. De asemenea, este important să citiți prospectul, precum și precauțiile de utilizare. Pentru femeile însărcinate, copiii mici și vârstnicii, se recomandă să consulte un medic sau să apeleze la recomandarea farmacistului, înainte ca să utilizeze oricare dintre medicamente.

Cele mai utilizate medicamente sunt de două tipuri:

•   Antihistaminice: De obicei aceste medicamente se folosesc în cazul călătoriilor ce durează câteva ore. Acestea previn greața. Dar fiți atenți. Antihistaminicele provoacă somnolență și de aceea nu este recomandat să fie utilizate de către șoferi sau dacă sunteți într-o activitate ce necesită concentrare.

•   Scopolamina: acestea sunt preparate ce acționează asupra urechii interne pentru prevenind transmiterea informației „deranjante” către creier. Scopolamina se eliberează de regulă doar pe bază de rețetă.

De asemenea, pentru tratamentul stării de rău se pot folosi medicamente homeopatice sau derivate ale uleiurilor esențiale, de exemplu, menta care poate combate greața și poate calma durerile de cap. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți când le folosiți. Uleiurile esențiale pure pot fi periculoase dacă concentrația folosită este prea mare.

Poate fi util și: Trusa medicală de vacanță. Ce trebuie să conțină aceasta

Sănătate Să Aveți!

La Inceput