Ce sunt grăsimile trans – cel mai periculos tip de grăsimi cunoscut vreodată

Grăsimile trans sunt considerate cel mai periculos tip de grăsimi, deoarece au efecte devastatoare asupra organismului uman, prin faptul că cresc colesterolul rău din organism (LDL) și îl reduc pe cel bun (HDL). 

Ce sunt grăsimile trans

Numite și acizi grași trans, grăsimile trans apar prin adăugarea hidrogenului în uleiul vegetal. Acest proces se numește hidrogenare.

Mai simplu vorbind, grăsimile hidrogenate sunt grăsimi nenaturale care sunt dăunătoare pentru sănătatea ta. Grăsimile alimentare naturale se separă în trei tipuri generale:

  • Saturate (de exemplu, unt, untură, ulei de cocos)
  • Mononesaturate (de exemplu, uleiuri de măsline, canola, avocado, nuci)
  • Polinesaturate ( ulei de floarea soarelui sau ulei de șofrănaș, bogate în omega 6, sau ulei de in sau de pește, bogate în omega 3)

Hidrogenarea sau hidrogenarea parțială este adăugarea chimică forțată a hidrogenului în grăsimile polinesaturate, pentru ca să facă produsele mai rezistente la temperatura camerei, în primul rând, dar și pentru că este un substituent mai ieftin și mai puțin perisabil pentru unt și produsele de panificație crocante.

Producătorii au început să facă abuz de acest tip de grăsimi, deoarece ele ajută la prelungirea prospețimii alimentelor, permit păstrarea acestora pentru un termen mai îndelungat și le face să arate mai atrăgător de pe rafturile magazinelor.

Specialiștii precizează că mici cantități de grăsimi trans se formează în mod natural în anumite tipuri de alimente de origine animală, precum carnea de vită, miel și lactate grase.

Limita maximă admisă de grăsimi trans

La fel ca și grăsimile saturate, grăsimile trans ridică nivelul colesterolului rău, astfel provocând boli de inimă. Însă acizii grași trans mai au un efect nociv – reduc, concomitent, nivelul colesterolului bun, făcând și mai rău organismului.

Număr total de calorii

1% din numărul total de calorii

Limita maximă de grăsimi trans

2.000

20

aproximativ 2 grame

1.500

15

aproximativ 1.5 grame

1.200

12

aproximativ 1 gram

 

Citiți cu atenție etichetele produselor și verificați dacă acestea conțin grăsimi trans și în ce cantitate. Cele care nu au aceste ingrediente și conțin cât mai puține grăsimi saturate sunt, desigur, cele mai sănătoase.

Cum ne afectează grăsimile trans

Structura chimică a grăsimilor hidrogenate este, totuși, diferită de oricare tip de grăsime naturală. Acestea au o formă moleculară rigidă, care tinde să „rigidizeze” structurilor organismului în care sunt încorporate, cum ar fi vasele de sânge. Astfel, grăsimile hidrogenate sau trans tind să rămână „blocate” în circulația sângelui, contribuind în mod semnificativ la un risc crescut de boli cardiovasculare și, eventual, cancer.

Unii oameni de știință cred că structura chimică a grăsimilor trans afectează celulele creierului și perturbă sistemele normale de mesagerie, care contribuie la dislexie și hiperactivitate în cazul copiilor. De asemenea, se consideră că excesul de grăsimi trans pot afecta dezvoltarea fătului.

Alimentele în care este cel mai probabil să găsiți grăsimi trans sunt următoarele:

  • prăjiturile, biscuiții, fursecurile, aluatul de plăcinta sau pizza, chiflele pentru hamburgeri;
  •  margarina și smântâna vegetală pentru gătit;
  • amestecuri de prăjituri, plăcinte și ciocolata instant;
  •  alimente prăjite (gogoși, cartofi prăjiți, bucăți de pui pane etc.);
  • snacksuri (chipsuri, napolitane, bomboane, pop-corn preambalat pentru cuptorul cu microunde);
  • semi-preparate congelate;

 

Sursa foto: 
sciencedaily.com
La Inceput