Sfatul medicului

Cum ne salvăm organismul, alegând plantele în alimentația noastră

Lucia Gavriliță
consultant în nutriție

Plantele sunt cele mai potrivite atunci când vorbim despre un aport nutrițional pentru organism. Ele conțin nutrienți pe care îi asimilăm mult mai ușor decât, de exemplu, produsele din carne. Dacă vorbim despre calciu, atunci acesta este foarte important pentru digestie, metabolism, alcalinizare și construcție de țesuturi. În forma în care se găsește în plante, calciul este asimilat și în proporție de 70-80%, pe când din brânzeturi sau lactate – în proporție de maxim 5%.

Ce sunt chisturile mamare și când ar trebui să vă faceți griji

Dr. Valeriu Cucieru
mamolog, specialist în chirurgia glandei mamare

Chisturile mamare reprezintǎ niște formațiuni lichidiene, localizate la nivelul sȃnului, boala numindu-se mastopatie fibrochistică. În sursele medicale pot fi întâlnite și alte denumiri precum: mastoză fibrochistică, displazie mamară, mastoză chistică, Boala Reclus. Chisturile mamare pot apărea la orice vârstă, dar sunt frecvent întâlnite la femeile cu vârsta cuprinse între 35 și 50 de ani, dar pot apărea și ȋn cazul tinerelor sub vârsta de 20 de ani. Unele femei pot avea un singur chist mamar sau mai multe, la un singur sân sau la ambii.

Când și de ce este necesar să apelăm la un aparat dentar?

Dr. Irina Zumbreanu
Medic ortodont

Un zâmbet perfect este dezideratul oricărui pacient, iată de ce tot mai mulți adulți se adresează medicului specialist ortodont pentru tratamente cu diverse aparate dentare, care să corecteze poziția incorectă a dinților sau eventualele probleme de ocluzie (mușcătură) și dereglările funcționale asociate acestora. 

Grași și frumoși? Cum și de ce grăsimea distruge sănătatea

Dr. Gheorghe Caradja
medic endocrinolog

Nu, în niciun caz. Gras și sănătos poți fi doar o perioadă relativ mică de timp, poate doar în debutul obezității. În timp, apar foarte multe schimbări în organism. Cel mai sănătos om se poate considera cel care are o masă corporală normală. Omul gras e considerat frumos la unele popoare, inclusiv la moldovenii mai puțin inițiați în materie. Totuși, asta nu înseamnă că omul este și sănătos.

Ce este hemangiomul vertebral și cât de mult poate agrava starea persoanei afectate

Dr. Andrei Olaru
Medic ortoped-traumatolog, asistent universitar

Hemangiomul vertebral este o tumoare benignă compusă din vase sanguine, care determină înlocuirea sau deplasarea osului spongios din corpul vertebral. Se întâlnește, în mare parte accidental, la aproximativ 15% din populație și afectează cel mai des adulții cu vârsta de 40-50 ani. Se întâlnește mai frecvent la femei decât la bărbați.

Dr. Oxana Turcu, despre imunomodulatoare

Dr. Oxana Turcu
medic pediatru

Imunomodulatoarele sunt un grup de medicamente şi sunt diferite decât ceea percepem noi ca părinţi şi masa largă a populaţiei. Imunomudolatoarele  au fost inventate medicamente care cresc imunitatea sau reduc imunitatea în funcţie de patologia de care suferă persoana în cauză. 

Cum ne mint producătorii de lactate și cum alegem corect chefirul sau iaurturile

Dr. Sergiu Munteanu
nutriționist

De cele mai multe ori, atunci când aducem vorba despre iaurturi, ne gândim la micul dejun. Pentru că așa ar trebui să fie - un mic dejun hrănitor, bogat în proteine și ușor digerabil. Acesta nu doar ne va asigura doza de energie și dispoziție pentru o bună parte a zilei, dar și ne va ajuta în timp să menținem greutatea corporală la un nivel sănătos și acceptabil pentru noi. 

Amânarea menstruaţiei înseamnă şoc hormonal pentru organism și poate avea consecințe nefaste pentru întreaga viață

Dr. Valeriu Pădure
medic obstetrician-ginecolog

Multe evenimente importante din viața unei femei necesită măsuri specifice. Cine și-ar dori ca în ziua nunții, la odihnă pe litoral sau în timpul altui eveniment important să simtă avalanşa de simptome neplăcute, generate de menstruaţie? Disconfortul şi grijile pe care le antrenează această perioadă orientează femeile spre aplicarea diferitor metode de amânare a menstruației, pentru a nu diminua farmecul evenimentelor la care vor participa.

Cum se atrofiază creierul unui copil care petrece prea mult timp la calculator

Dr. Diana Coropceanu
neurolog-pediatru

Copiii care petrec prea mult timp în fața calculatorului devin foarte stresați. Utilizarea necontrolată a acestuia slăbeşte creativitatea, inhibă neuronii, slăbeşte comunicarea dintre emisferele cerebrale, împiedică gândirea, provoacă deficit de atenţie şi concentrare, contribuie la scăderea randamentului şcolar.

Încălțămintea ortopedică pentru copii nu este un moft, ci o necesitate. Ea trebuie purtată, însă doar când sunt indicații medicale

Dr. Andrei Olaru
medic ortoped, traumatolog

Încălțămintea ortopedică este cea aplicată în tratamentul dereglărilor funcționale ale sistemului osos, ligamentar și muscular al picioarelor și mai puțin în profilaxia acestor dereglări. Astfel, este aplicată pe un picior nesănătos! În Republica Moldova, asigurarea cu încălțăminte ortopedică și branțuri ortopedice individualizate pentru copiii de până la 18 ani și persoanele cu dizabilități, este acoperită prin lege și se confecționează la Centrul Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Reabilitare.

La Inceput