Ciupercile - otrăvitoare sau comestibile? Cum le deosebim

Răspunsul simplu la această întrebare este că nu puteți face diferența fără a identifica în funcție de specie ciupercile pe care le-ați găsit. Unele ciuperci otrăvitoare pot ucide, deci trebuie să puteți numi cu exactitate ciuperca și să fiți sigur de ce ați cules înainte de consum.

Pe internet circulă câteva zvonuri despre reguli în alegerea sigură a ciupercilor, dar acestea sunt doar fanteziste, dacă nu chiar periculoase;

- E în regulă dacă poți desprinde pălăria. 

- Ciupercile care cresc pe lemn sunt sigure.

- Dacă vezi că animalele le mănâncă atunci sunt bune. Această regulă nu este adevărată, multe animale pot mânca ciuperci otrăvitoare fără efecte dăunătoare.

Unele reguli de depistare prin excludere pot fi de folos.

-Evitați ciupercile cu branhii albe. 

-Evitați ciupercile cu roșu pe pălărie sau tulpină.

-În cele din urmă nu consumați niciun fel de ciuperci Fly Agaric dacă nu sunteți sigur de ele.

Aceste reguli nu înseamnă că toate celelalte ciuperci sunt sigure, dar ajută la excluderea unora dintre cele mai otrăvitoare.

O modalitate bună de a ajuta la identificarea ciupercilor este aflarea familiei din care fac parte ciupercile.

Boletus

De exemplu, familiile Bolete, Suillus și Leccinum sunt ușor de identificat deoarece nu au branhii, ci pori „spongioși”.

Dacă porii sunt albi, crem sau galben și ciupercile nu au roșu pe capac sau tulpină și nu devin albastre atunci când sunt tăiate sau zdrobite, este o ciupercă comestibilă.

Milkcaps

Milkcaps sunt din familia Lactarius și toate acestea eliberează o substanță lăptoasă subțire atunci când sunt atinse.

Majoritatea acestor ciuperci sunt toxice, până când veți învăța să recunoașteți membrii individuali ai acestei familii, stați departe de orice ciupercă care elimină substanța lăptoasă.

Russulas

Russulas au branhii și tulpini foarte fragile.

Există o sumedenie de ciuperci ale acestei familii, unele otrăvitoare unele delicioase și unele care, pur și simplu, nu au gust bun.

Este dificil să identificăm Russulas individual fără a le studia în profunzime. Un test bun pentru a vedea dacă sunt comestibile este totuși testul gustului. Dacă puneți cantitate mică pe limbă și mestecați, simțind o arsură ca de ardei iute, ciuperca este otrăvitoare, un gust plăcut înseamnă că sunt comestibile. Acest test ar trebui să fie încercat numai atunci când sunteți sigur că aveți o ciupercă din familia Russulas.

Amanitas

Familia Amanita are branhiile și sporii albi și se dezvoltă cel mai mult dintr-o structură de tip sac.

Există câteva ciuperci din această familie comestibile, dar ciupercile cele mai otrăvitoare sunt în această familie, astfel încât aceste ciuperci ar trebui să fie cu siguranță evitate de către orice începător.

Există multe modalități diferite de a identifica o ciupercă și toți ar trebui să cunoaștem care sunt comestibile și care nu. Pentru aceasta trebuie să fiți atenți la:

Unde ciuperca crește: pășuni sau păduri și ce pe ce fel de copac cresc?

Ciupercile cresc singure sau într-un inel?

Ciupercile au un miros distinct?

Își modifică ciuperca culoarea atunci când este tăiată sau zdrobită?

Care este dimensiunea, forma, textura și culoarea pălăriei?

Care este dimensiunea, forma și textura tulpinii? Are un inel / fustă și există semne pe ea?

Are ciuperca branhii, pori sau vârfuri sub capac? Dacă are branhii cât de aproape sunt ei?

Ce textură are ciuperca?

Ce perioadă a anului este?

Verificați întotdeauna de mai multe ori, deoarece ciupercile pot arăta foarte diferit în funcție de locul în care cresc, de vârsta lor.

Nu uitați că în cazul ciupercilor otrăvitoare în aproximativ două ore de la consumul lor poate apărea greața, voma, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

În special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.

La primele simptome de intoxicaţie este necesar să vă adresaţi urgent la medic!

Pentru prevenirea intoxicației cu ciuperci se recomandă respectarea următoarelor reguli:

- Nu degustați și nu consumați ciuperci despre care nu cunoaşteţi nimic sau care vă provoacă suspiciune.

- Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute şi din locuri neautorizate;

 - Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;

 - Nu implicaţi în procesul de colectare copiii;

 - Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;

 - Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;

- Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare.

Sursa foto: 
www.google.com
La Inceput