Pesticidele din produsele alimentare. Dozele admise și siguranța pentru sănătatea oamenilor

Mulți dintre noi ne îngrijorăm atunci când auzim sau citim că fructele sau legumele au fost prelucrate cu pesticide în timpul creșterii. De obicei, substanțele chimice sunt utilizate pentru a minimaliza daunele provocate de buruieni, rozătoare, insecte și germeni asupra culturilor. Acestea cresc mai repede și sunt mai atrăgătoare decât culturile neprelucrate cu pesticide.

Așadar, ce sunt pesticidele?

În sensul cel mai larg, pesticidele sunt substanțe chimice utilizate pentru a controla orice organism care ar putea invada sau distruge culturile pe câmp, în magazinele alimentare sau case. Pentru că există mai multe specii de dăunători, respectiv există mai multe tipuri de pesticide. Vă oferim câteva exemple:

Insecticidele: Minimalizează distrugerea și contaminarea culturilor, cultivate ori recoltate, de insecte și ouăle acestora.

Erbicidele: Cunoscute și sub denumirea de „killeri de buruieni” îmbunătățesc creșterea fructelor ori legumelor, grâului, porumbului și altor culturi agricole.

Rodenticidele sau raticidele: Sunt importante pentru distrugerea contaminării culturilor cu viermi și le apără de rozătoare.

Fungicidele: Sunt foarte importante pentru protejarea de putregaiul fungic a culturilor deja recoltate.

Evoluțiile practicilor agricole, inclusiv pesticidele, au sporit randamentul de creștere al culturilor în agricultura modernă de la două până la opt ori, începând cu anii  ’40 ai secolului trecut.

Timp de mulți ani, utilizarea pesticidelor a fost în mare parte nereglementată. Astăzi, pesticidele sunt supuse unui control mult mai mare din partea organizațiilor guvernamentale și neguvernamentale de profil. Pesticidele ideale ar distruge dăunătorul țintă fără să afecteze sănătatea oamenilor, culturilor agricole, animalelor și mediului. Cele mai des folosite pesticide se apropie de acest standard ideal. Cu toate acestea, ele nu sunt perfecte, iar utilizarea lor are anumite consecințe asupra sănătății și mediului.

Tipurile de pesticide

Pesticidele pot fi sintetice, adică sunt create în laboratoare industriale sau organice.

Pesticidele organice sau biopesticidele sunt substanțe chimice prezente în mod natural, dar pot fi reproduse în laboratoare pentru a fi utilizate în agricultura ecologică.

Pesticide sintetice sunt proiectate să fie stabile, să aibă o perioadă de depozitare bună și să fie ușor de distribuit. Acestea sunt, de asemenea, concepute pentru a fi eficiente în distrugerea dăunătorilor și au toxicitate scăzută la animalele nevizate și la mediul înconjurător.

Clasele de pesticide:

Organofosfați: Sunt insecticide care afectează sistemul nervos. Multe dintre ele au fost interzise sau restricționate din cauză că sunt toxice.

Carbamate: Sunt insecticide care afectează sistemul nervos în mod asemănător organofosfaților, dar sunt mai puțin toxice, deoarece își pierd repede proprietățile.

Pyrethroids: Și ele afectează sistemul nervos. Sunt o versiune  a unui pesticid produs în laborator și care se găsește în crizanteme.

Organochlorine: Inclusiv diclorodifeniltricloretan (DDT), acestea au fost în mare parte interzise sau restricționate din cauza efectelor negative asupra mediului.

Neonicotinoide: Sunt insecticide utilizate pentru tratamentul frunzelor și copacilor.

Glifosat: cunoscut ca un produs numit Roundup, acest erbicid a devenit important în culturile modificate genetic.

Organice sau biopesticide: Agricultura ecologică folosește biopesticide sau substanțele chimice care s-au dezvoltat în plante în mod natural.

Departamentul Agriculturii al SUA are aprobată o listă națională a pesticidelor organice și sintetice care sunt restricționate.

Iată câteva exemple de pesticide organice importante:

Rotenone: Este un insecticid folosit în combinație cu alte pesticide organice. Este produs în mod natural și reprezintă un gândac care protejează plantele tropicale.

Sulfatul de cupru: distruge ciupercile și unele buruieni. Deși este clasificat ca un biopesticid, este produs industrial și poate fi toxic pentru oameni și în unele situații chiar și pentru mediu.

Uleiuri horticole: Se referă la extractele de ulei din diferite plante și nimicesc insectele. Acestea diferă în ceea ce privește ingredientele și potențialele efecte secundare. Unii pot dăuna albinelor.

Bt toxină: Este produs de bacterii și e eficient împotriva mai multor tipuri de insecte. Toxina Bt a fost introdusă în anumite tipuri de culturi de organisme modificate genetic.

Această listă nu este completă, dar ilustrează două concepte importante. În primul rând, „organic” nu înseamnă „fără pesticide”. Se referă mai degrabă la tipuri speciale de pesticide care apar în natură și sunt folosite în locul pesticidelor sintetice.

În al doilea rând, „natural” nu înseamnă „netoxic”. Pesticidele organice pot, de asemenea, să dăuneze sănătății și mediului.

Cum sunt reglementate nivelurile de pesticide în alimente?

Sunt utilizate mai multe tipuri de studii pentru a înțelege ce niveluri de pesticide sunt dăunătoare. Printre exemple se numără efectele asupra persoanelor care au fost expuse accidental la prea multe pesticide, testarea pe animale și studierea sănătății pe termen lung a persoanelor care folosesc pesticide la locurile de muncă.

De exemplu, cea mai mică doză de pesticid care provoacă chiar și cel mai neînsemnat simptom se numește „cel mai mic nivel al efectului advers observat”.

Organizații, precum Organizația Mondială a Sănătății, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, Departamentul Agriculturii din SUA și Administrația SUA pentru Alimentație și Medicamente utilizează aceste informații pentru a crea un prag pentru expunerea, considerată sigură.

Care sunt limitele acestei siguranțe?

O critică a limitelor de siguranță a pesticidelor este că unele pesticide - sintetice și organice - conțin metale grele cum ar fi cuprul, care se acumulează în organism, în timp.

Cu toate acestea, un studiu al solului din India a constatat că utilizarea pesticidelor nu a dus la niveluri mai ridicate de metale grele decât cele găsite în solul fără pesticide.

Din acest motiv, dezvoltarea și utilizarea pesticidelor este mereu monitorizată de către oamenii de știință pentru a îmbunătăți reglementările în ceea ce privește folosirea lor.  Încălcările acestor praguri de siguranță sunt mai puțin frecvente.

Efectele asupra sănătății în urma expunerii la cantități mari de pesticide

Și biopesticide sintetice, și cele organice au efecte nocive asupra sănătății dacă sunt utilizate în doze mai mari decât cele reglementate. De exemplu, copiii expuși unor supradoze de pesticide pot face cancer, pot fi hiperactivi, pot avea deficit de atenție și chiar autism.

Există mai puține pesticide în alimentele ecologice?

Nu este surprinzător că produsele ecologice conțin cantități mai mici de pesticide sintetice. Acest lucru se explică prin niveluri mai mici de pesticide sintetice în organism.

Un studiu efectuat la peste 4.400 de adulți a arătat că cei care au raportat cel puțin utilizarea moderată a produselor ecologice au avut un nivel mai mic de pesticide sintetice în urină. Cu toate acestea, produsele ecologice conțin niveluri mai ridicate de biopesticide.

O cercetare efectuată pe măsline și uleiuri din măsline, care au fost tratate cu pesticide organice în timpul creșterii, a arătat niveluri înalte de biopesticide rotenone, azadirachtin, piretrin și fungicide de cupru.

Aceste pesticide organice au, de asemenea, efecte negative asupra mediului, care, în unele cazuri, sunt mai rele decât alternativele sintetice.

Unii cercetători afirmă că pesticidele sintetice pot fi mai dăunătoare în timp, deoarece sunt proiectate să aibă o durată de depozitare mai mare și se păstrează mai mult timp în organism și în mediu.

Acest lucru este uneori adevărat. Cu toate acestea, există mai multe exemple de pesticide organice care se păstrează chiar mai mult timp decât pesticidele sintetice.

Ar trebui sau nu să evităm alimentele tratate cu pesticide?

Există o serie de dovezi științifice potrivit cărora consumul fructelor și legumelor are beneficii pentru sănătate. Acest lucru este valabil indiferent dacă produsul este organic sau plantat convențional și dacă este sau nu modificat genetic. Unii oameni pot alege să evite pesticidele, dacă au probleme de sănătate.  Țineți minte însă că un produs organic nu înseamnă lipsit de pesticide.

Consumul de alimente la nivel local ar putea avea beneficii pentru mediu, însă depinde de practicile fiecărei ferme. Dacă faceți cumpărături la fermele locale, aflați mai multe despre metodele lor de combatere a dăunătorilor.

Așadar, pesticidele sunt folosite în aproape toată producția alimentară modernă pentru a îmbunătăți randamentul de creștere al culturilor prin combaterea buruienilor, insectelor și a altor amenințări care pot apărea. Ambele biopesticide sintetice și organice au efecte potențiale asupra sănătății. În general, pesticidele sintetice sunt mai strict reglementate și măsurate. Alimentele organice au mai puține pesticide sintetice, dar mai multe biopesticidele organice.

Cu toate acestea, nivelurile atât ale pesticidelor sintetice, cât și ale biopesticidelor organice în produse sunt de multe ori sub nivelurile ce ar putea dăuna animalelor sau oamenilor. Obișnuiți să spălați toate produsele înainte de utilizare, și nu vă faceți griji în privința pesticidelor din alimente.

Sursa foto: 
ecoMaagazin.ro
La Inceput