Top 5 beneficii ale ouălor pentru sănătate

Atât albușul, cât și gălbenușul de ou sunt bogate în nutrienți, inclusiv proteine, vitamine și minerale. Gălbenușul conține vitamine liposolubile (cum ar fi vitaminele D și E) și acizi grași esențiali, în timp ce majoritatea proteinelor se găsesc în albuș.

Ouăle sunt un ingredient important și versatil pentru gătit, iar compoziția moleculară specială a acestora este esențială pentru multe rețete importante de coacere. Există o mulțime de tipuri diferite de ouă, cel mai comun fiind cel de găină, în timp ce opțiunile mai gurmande pot include rața, gâsca și prepelița.

Top 5 beneficii ale ouălor pentru sănătate

1. Foarte hrănitoare

Ouăle sunt bogate din punct de vedere nutrițional, furnizând aproape toate substanțele nutritive de care aveți nevoie. Sunt surse utile ale unor nutrienți greu de obținut, cum ar fi vitaminele D și B12, precum și iodul. Ouăle sunt considerate o sursă „complete” de proteine, deoarece conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, pe care trebuie să îi conțină dieta noastră.

În plus, dacă alegeți mărci îmbogățite cu acizi grași omega-3, datorită regimului alimentar cu care sunt hrănite găinile, veți beneficia de un nivel mai ridicat de acizi grași omega 3, precum și de vitamine solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A și E.

2. Pot susține sănătatea inimii

Ouăle sunt bogate în mai multe substanțe nutritive care promovează sănătatea inimii, cum ar fi betaina și colina. Un studiu efectuat pe aproape o jumătate de milion de persoane din China sugerează că consumul unui ou pe zi poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, deși experții subliniază că ouăle trebuie consumate ca parte a unui stil de viață sănătos pentru a fi benefice.

3. Sursă de colină

Ouăle sunt una dintre cele mai bune surse dietetice de colină. Acest nutrient despre care se vorbește puțin este necesar fiecăruia dintre noi pentru formarea membranelor celulare și pentru funcționarea creierului, inclusiv a memoriei. Este deosebit de important în timpul sarcinii și alăptării, când un aport adecvat de colină este esențial pentru dezvoltarea normală a creierului.

4. Poate susține sănătatea ochilor

Pe măsură ce îmbătrânim, este normal ca vederea noastră să înceapă să se deterioreze, dar există unii nutrienți utili, obținuți dintr-o dietă echilibrată, care pot contribui la susținerea sănătății ochilor. Ouăle sunt un exemplu de aliment favorabil ochilor. Gălbenușul conține cantități mari de caroteni, dintre care se remarcă în special luteina și zeaxantina, care sunt importante pentru prevenirea degenerării maculare și a cataractei. Ouăle sunt, de asemenea, o sursă de vitamina A, care este esențială pentru o bună vedere.

5. Pot susține gestionarea greutății

Ouăle sunt bogate în proteine, care sunt mai sățioase decât grăsimile sau carbohidrații. Ca alegere alimentară, ouăle au un scor bun, fiind ridicate la indicele de sațietate, o măsură a cât de sățios este un aliment. De fapt, studiile arată că un mic dejun cu ouă este mai hrănitor decât un mic dejun echivalent cu carbohidrați, calculat în funcție de calorii și, mai mult, poate ajuta la reducerea aportului de calorii mai târziu în cursul zilei.

Beneficiile nutriționale ale ouălor

Un ou mediu de găină (fiert) conține:

  • 84 kcal / 351 KJ
  • 8,3 g de proteine
  • 5,7 g de grăsimi
  • 1,6 g de grăsimi saturate
  • 18mcg de acid folic
  • 1.89mcg vit D

Sunt ouăle sigure pentru toată lumea?

Intoxicația alimentară cu Salmonella este un motiv de îngrijorare, în special dacă ouăle sunt consumate crude sau insuficient gătite.

O altă preocupare legată de siguranță în ceea ce privește ouăle este faptul că acestea sunt un alergen alimentar comun, în special în rândul copiilor mici. Deși majoritatea copiilor depășesc o alergie la ouă până în momentul în care merg la școală, unele cazuri persistă până la vârsta copilăriei și uneori chiar până la vârsta adultă.

Consultați-vă medicul de familie dacă aveți nelămuriri cu privire la alergia la ouă

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
www.tastingtable.com elanaspantry.com
La Inceput